Ο ταπεινός πελτές που βρίσκεται σε όλα τα ντουλάπια των σπιτιών και τον χρησιμοποιούμε κυρίως στα κοκκινιστά μπορεί να γίνει η βάση για πολλές λιχουδιές, απλά, οικονομικά και υπέροχα.

Πρώτα από όλα να επιλέξουμε πελτέ!

Ο ιδανικός είναι ο σπιτικός πελτές, ντομάτες λιασμένες στον ήλιο.. κάποτε όλα τα σπιτιά στα χωριά της Κεφαλονιάς έφτιαχναν τον πελτέ τους. Σήμερα ελάχιστα. Είναι και οι τομάτες
«πειραγμένες» , που είναι εκιά τα «πομοντόρια» που μοσχοβόλαγε όλο το σπίτι;

Αν λοιπόν δεν έχετε σπιτικό πελτέ τότε αναζητείστε στα ράφια τον καλύτερο πελτέ  . Ο καλύτερος πελτές είναι αυτός της  διπλής ή και τριπλής συμπύκνωσης .

Η συντήρηση του πελτέ γίνεται στο ψυγείο από τη στγμή που ανοίξουμε το κουτάκι. Για να μη πιάσει μούχλα «σκεπάζουμε» τον πελτέ με λάδι  και κλείνουμε το καπάκι.

Σας  καταγράφω κόλπα που μπορείτε να κάνετε με δυο κουταλιές πελτέ!

Πελτές και βαλσαμικό σε αναλογία 2 κουταλιές σούπας πελτές 1 κουταλιά σούπας βαλσαμικό. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και έχουμε ένα μοναδικό ντιπ για κάθε περίσταση.

Πελτές με ζάχαρη σου δίνουν σπιτικό κέτσαπ! Βεβαίως!  Θα σου χρειαστούν 2 κουταλιές σούπας πελτές,  1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη, μία κουταλιά  γλυκού ξύδι και μισό κουταλάκι γλυκού γλυκιά πάπρικα.  Εκπληκτική σάλτσα και για τα σαγανάκια σας.

Πελτές με φέτα. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές σούπας πελτέ, 50 γραμ. φέτα λιωμένη με το πηρούνι, 2 κουτ σούπας ελαιόλαδο και  1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι φρέσκο  που εχουμε άφθονο στην Κεφαλονιά.  Υπέροχο άλειμμα για κεφτεδάκια , μπιφτέκια και μπέργκελ.

Πελτές με στραγγιστό γιαούρτι.  1 κουταλιά σούπας πελτές, 1 κουταλιά σούπας γιαούρτι στραγγιστό,  ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο σε σκόνη, 2 κουταλιές σούπας ταχίνι, 2 κουταλιές σούπας νερό, 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη , αλάτι και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.   Ανακατεύουμε και δημιουργούμε ένα ντιπ  που πάει με ωμά λαχανικά, αλλά  γίνεται επίσης και ντρέσιγκ για πράσινες σαλάτες.

Πελτές αρωματισμένος με δυόσμο! Γεμάτες οι αυλές μας με δυόσμο. Κόψε δυόσμο όσο να πάρεις 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια , 2 κουταλιές σούπας πελτέ, 3 κουταλιές σούπας γιαούρτι σακούλας, αλατάκι, 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά σούπας βαλσαμικό ξύδι.  Με αυτό το μείγμα συνοδεύεις όλα τα ψητά κρέατα (σουβλάκια , μπριζόλες, κεμπαπ , κοτόπουλο, χοιρινό .. τα πάντα.  Εγω χρησιμοποιώ αυτό το μείγμα για μαρινάτα σε όλα τα ψητά (σχάρας) κρέατα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις