Του Alex Knapp
“Η δουλειά μας ξεκινάει με το να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού”, δήλωσε ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλία του το Σάββατο. “Δεν μπορούμε να επιδιορθώσουμε την οικονομία, να αποκαταστήσουμε τη δραστηριότητά μας ή να απολαύσουμε τις πολυτιμότερες στιγμές της ζωής μας -όπως το αν αγκαλιάζουμε τα εγγόνια μας, να γιορτάζουμε τα γενέθλια, τους γάμους ή τις αποφοιτήσεις μας, δηλαδή τις στιγμές που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στη ζωή μας- μέχρι να θέσουμε υπό έλεγχο αυτόν τον ιό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η δήλωσή του εξάλλου έγινε σε μια περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται στη χειρότερη φάση της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι θάνατοι ανά ημέρα από τη νόσο συνεχώς αυξάνονται από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με τον εθελοντικό οργανισμό Covid Tracking που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Το Σάββατο, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα είναι ένας πρόεδρος που “βλέπει κόκκινες (Ρεπουμπλικανικές) και μπλε (Δημοκρατικές) πολιτείες, αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύνολο” – δέσμευση που αναμένεται να τεθεί σε δοκιμασία δεδομένου οι περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί επί του παρόντος περισσότερο από την πανδημία ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του προέδρου Τραμπ.
Επιπλέον, τη Δευτέρα ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας που θα αναλάβει να υλοποιήσει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συνδιευθύνεται από τον πρώην Επίτροπο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέσλερ, την αναπληρώτρια κοσμήτορα του Γέιλ, Μαρσέλα Νούνιες-Σμιθ και τον πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, Βίβεκ Μέρθι.
Ο μεταβατικός ιστότοπος της επικείμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, που καλύπτει την προετοιμασία για την ανάληψη των καθηκόντων της, έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου, τα οποία επικεντρώνονται στο μότο “Ακούστε την επιστήμη”.
Είναι ωστόσο σημαντικό να σημειωθεί ότι η task force του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν θα έχει καμία απολύτως εξουσία έως τις 20 Ιανουαρίου 2021, οπότε ο ίδιος αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ. Και μέχρι τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να αντιμετωπίσουν πιθανότατα έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Πολλοί αξιωματούχοι του τομέα Υγείας, εξάλλου, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι τους επόμενους μήνες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της πανδημίας θα υπερβεί τις 200.000 ανά ημέρα και οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τουw 1.000 ημερησίως.
Ωστόσο, μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η task force του Μπάιντεν θα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση άμεσα. Κι αυτές είναι οι προτεραιότητες που έχει ήδη θέσει:
Χρήση μάσκας σε εθνικό επίπεδο
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει τη χρήση μάσκας στους Αμερικανούς, ωστόσο ασκεί μεγάλη επιρροή. Ένας λοιπόν από τους ακρογωνιαίους λίθους του σχεδίου του Μπάιντεν είναι η συνεργασία με τις κυβερνήσεις των πολιτειών και τους τοπικούς αξιωματούχους ώστε να δοθεί εντολή σε εθνικό επίπεδο στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν μάσκα “στις επαφές τους με άτομα εκτός σπιτιού”.
Αυτό και μόνο το μέτρο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αποτέλεσμα, τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην οικονομία. Πρόσφατη ανάλυση ερευνητών του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ διαπίστωσε ότι στις περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί το μέτρο της χρήσης μάσκας το ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τις περιοχές που δεν έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs σε έκθεσή της το καλοκαίρι εκτίμησε ότι η χρήση μάσκας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην αμερικανική οικονομία περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια.
Αυξημένη (και δωρεάν) πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προτείνει να βοηθήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να διπλασιαστεί το δίκτυο των drive-thru σημείων διαγνωστικών τεστ κορονοϊού, και να διασφαλιστεί ότι τα τεστ θα είναι δωρεάν. Θέλει επίσης να διευρύνει την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για κατ΄ οίκων διαγνωστικούς ελέγχους και τη διενέργεια γρήγορων τεστ (rapid test).
Επιπρόσθετα, προτείνει την εφαρμογή πολιτικών που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την κλιμάκωση της παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της παραγωγής διαγνωστικών τεστ, αλλά και την πρόσληψη 100.000 ατόμων ανά την αμερικανική επικράτεια προκειμένου να συμβάλλουν στην ανίχνευση των επαφών των νοσούντων αλλά και στην ενίσχυση των δράσεων προστασίας από τον κορονοϊό.
Παρότι τα διαγνωστικά τεστ δεν αποτελούν πανάκεια για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, παρέχουν κρίσιμης σημασίας πληροφορίες στους αξιωματούχους του τομέα δημόσιας υγείας ώστε να μπορούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. “Αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τη λήψη αποφάσεων”, δήλωσε ο Ραούλ Ντάντα, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sherlock Biosciences, στο Forbes νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Στις αρχές της πανδημίας, για παράδειγμα, τα ελαττωματικά τεστ που είχαν διανεμηθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπονόμευσαν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης στον κορονοϊό.
Καλύτερη ενημέρωση
Η επικείμενη κυβέρνηση Μπάιντεν προτείνει επίσης να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο τα CDC στην ενημέρωση του κοινού όσον αφορά την πληροφόρηση για τον κορονοϊό και τις δράσεις αντιμετώπισής του. Στον μεταβατικό ιστότοπο της νέας κυβέρνησης, ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ επισημαίνει ότι θα δώσει εντολή στα CDC να παρέχουν σαφείς οδηγίες για το πώς μπορούν οι κοινότητες να “απαντήσουν” στην εξάπλωση του κορονοϊού εντός των διοικητικών ορίων τους, “συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για το πότε πρέπει να ανοίγουν ή να κλείνουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλοι χώροι, πότε πρέπει να ανοίγουν ή να κλείνουν τα σχολεία, αλλά και ποια βήματα είναι απαραίτητα ώστε να καταστήσουν τις σχολικές αίθουσες και τις εγκαταστάσεις τους ασφαλείς, καθώς και οδηγίες για τους περιορισμούς των συναθροίσεων, αλλά και για το πότε πρέπει να επιβάλλουν μέτρα παραμονής στο σπίτι”.
Παράλληλα, ο νεοεκλεγής πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία ενός “Εθνικού Χάρτη για την Πανδημία”, ήτοι ενός ιστοτόπου όπου ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητά του, σε πραγματικό χρόνο. Ο ιστότοπος θα παρέχει επίσης συμβουλές στους πολίτες ώστε να τους βοηθάει να λάβουν τις σωστές προφυλάξεις που απαιτούνται στην περιοχή τους.
Οικονομική στήριξη στις κοινότητες και στις επιχειρήσεις
Ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα έκτακτο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία, οι τοπικές επιχειρήσεις και οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν επαρκή χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της “μάχης” ενάντια στον κορονοϊό.
Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας για το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης δεν έχουν ευοδώσει, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τελικά ποιο θα είναι το ύψος του ή ποια μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνει, ασχέτως των πιέσεων του Μπάιντεν. Το τοπίο ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει περισσότερο τον Ιανουάριο, οπότε θα διεξαχθούν στη Τζόρτζια εκλογές για δύο θέσεις γερουσιαστών, που πιθανότατα θα καθορίσουν και πιο κόμμα θα ελέγχει τη Γερουσία.
Επιπλέον, ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να “επιλύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τα μέσα ατομικής προστασίας, μια και καλή”, αξιοποιώντας τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής (Defense Production Act) προκειμένου να εξασφαλίσει ένα σημαντικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας για τα συστήματα υγείας.
Επιπρόσθετα, η μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ τονίζει ότι σκοπεύει να αναπτύξει πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας “αμερικανικής προέλευσης” μέσων ατομικής προστασίας για τυχόν μελλοντικές υγειονομικές κρίσης, αν και το σχέδιο του Μπάιντεν που δημοσιεύθηκε παρέχει πολύ λίγες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.
Ισότιμη διανομή εμβολίων
Παρότι έθνη όπως η Ταϊβάν, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα (ακόμη και πολιτείες όπως το Βερμόντ) έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να περιοριστεί απλώς και μόνο με τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας, η αναζωπύρωση της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη υποδηλώνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δεν θα καταστεί εφικτή έως ότου εγκριθεί κάποιο εμβόλιο.
Ως εκ τούτου, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να επενδύσει σε ένα σχέδιο παραγωγής και διανομής εμβολίου, ύψους 25 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλια στους Αμερικανούς, αν και επί του παρόντος οι λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου είναι ασαφείς. Όπως ασαφές παραμένει και το εάν η υπόσχεση για δωρεάν διάθεση του εμβολίου θα συνεχιστεί στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.
Προώθηση της διεθνούς συνεργασίας
Η μεγαλύτερη ίσως διαφορά σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ είναι ότι ο νεοεκλεγής Μπάιντεν έχει υποσχεθεί “άμεση αποκατάσταση της σχέσης μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας”. Επιπλέον, σχεδιάζει να αναβιώσει άλλες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ που αφορούν τη δημόσια υγεία και στηρίζονται στη διεθνή συνεργασία, οι οποίες είτε έχουν αδρανοποιηθεί είτε έχουν ατροφήσει επί διακυβέρνησης Τραμπ, όπως είναι η Διεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια και Βιοάμυνα του Λευκού Οίκου και το πρόγραμμα “PREDICT” του Οργανισμού των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη, το οποίο συμβάλει στην παρακολούθηση της εξάπλωσης επιδημιών.