Κατάφωρη αδικία και φαλκίδευση του πνεύματος το νόμου για τις μετεγγραφές από την καταχρηστική ερμηνεία των εννοιών “πλήρης κυριότητα” και “επικαρπία” κατοικίας του εδαφίου Γ1) α) του “Κεφαλαίου Γ΄ . Μετεγγραφή/Μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών” της εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ με θέμα: Μετεγγραφές/Μετακινήσεις Ακαδημαϊκού ΄Ετους 2020-2021″ (Αρ. Πρωτ.149130/Ζ1/2-11-2020) του ΥΠΑΙΘ.
Συγκεκριμένα, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ σε κατοικία σε κάποια από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες που σπουδάζουν τα δύο αδέλφια που αιτούνται μετεγγραφή ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ (Σύμφωνα με την απάντηση του αρμοδίου τμήματος του ΥΠΑΙΘ σε ερώτημα γονέα αδελφών φοιτητών – Στη συγκεκριμένη περίπτωση 50% κυριότητας ΠΛΗΡΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΝΑ ΑΙΤΗΘΕΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ με τη διαδικασία των αδελφών προπτυχιακών φοιτητών!!!
Αν κάποιος γονιός έχει π.χ. συγκυριότητα κατά 20% ενός υπογείου διαμερίσματος σε μία από τις πόλεις που φοιτούν τα παιδιά του, ΑΠΟΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ να αιτηθεί μετεγγραφή του δεύτερου παιδιού στην πόλη που φοιτά το πρώτο!!! Αν άλλος γονέας έχει 5 διαμερίσματα σε μία τρίτη πόλη διαφορετική από αυτές που σπουδάζουν τα δύο παιδιά του, θα μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφή με τη διαδικασία των αδελφών προπτυχιακών φοιτητών!
Θα πρέπει το ΥΠΑΙΘ άμεσα να διερευνήσει το θέμα και να προχωρήσει σε ερμηνεία του νόμου σύμφωνα με το αίσθημα δικαίου και το πνεύμα του νομοθέτη για το δικαιώμα της μετεγγραφής, που αποβλέπει στο να μην είναι αναγκασμένη μία οικογένεια – και μάλιστα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία- να συντηρεί τρία (03) ή και περισσότερα σπίτια.