Mac and cheese με κοφτό μακαρονάκι και 4 τυριά της αρεσκείας σας.
Υλικά Συνταγής
-
Για την κρούστα
- 2 φέτες ψωμί του τοστ
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
-
Για τα ζυμαρικά
- λίγο αλάτι
- 300 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
-
Για τη σάλτσα 4 τυριά
- 2 κ.σ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για το ταψί
- 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 ½ κουταλιες αλεύρι
- 3 φλ. γάλα
- 1 φλ νερό
- 1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 φλ γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλ κασέρι
- 1 φλ. κεφαλοτύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Για την σάλτσα 4 τυριά με μακαρόνια στο φούρνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυριά κίτρινα της επιλογής σας, που λιώνουν και δίνουν μαστιχωτή υφή στα ζυμαρικά.
Βουτυρώνουμε μικρό πυρίμαχο σκεύος (τετράγωνο ή οβάλ μικρό πυρέξ).
Τρίβουμε το ψωμί σε ψίχουλα στο μπλέντερ. Το βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε να βραχούν τα ψίχουλα .
Για τη σάλτσα 4 τυριά
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση βράζουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από την φωτιά. Κρατάμε 2 κουταλιές από το κάθε τυρί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά στην κρεμά. Ανακατεύουμε, τρίβουμε μοσχοκάρυδο κι αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Για τα ζυμαρικά
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφει η συσκευασία.
Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα τυριών. Ανακατεύουμε.
Τα βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε τα τυριά που κρατήσαμε. Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 25 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η κρούστα.