Σοκολατένια φρατζόλα με κομμάτια σοκολάτας, καρύδια και σταφίδες. Με αλεύρι ντινκελ και βρώμης είναι μια υγιεινή πρόταση ιδανική για πρωινό και σνακ στο σχολείο ή στο γραφείο. Σερβίρεται με γιαούρτι ή βούτυρο και μαρμελάδα.
Εκτέλεση
Για την σοκολατένια φρατζόλα με καρύδια και σταφίδες, βάζουμε το αλεύρι ντίνκελ και το αλεύρι βρώμης σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μπέικιν και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
Κρατάμε μία κουταλιά αλεύρι για τη φόρμα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν προσθέτοντας την ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν για 2-3′.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την ψιλοκομμένη σοκολάτα, τις σταφίδες, τα καρύδια και ενσωματώνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μαλακή σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα 10×24 εκατ ή μακρόστενη φόρμα μιας χρήσεως 23 εκατ.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα και με την ανάποδη του κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για περίπου 50’ ή έως ότου μπήγοντας στο κέντρο της σοκολατένιας φραντζόλας τη μύτη του μαχαιριού. Η λάμα του μαχαιριού πρέπει να βγαίνει στεγνή και καθαρή από ζύμη.
Εναλλακτικά ψήνουμε στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε να σταθεί για 10΄ στη φόρμα και βγάζουμε τη σοκολατένια φραντζόλα σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα μέχρι να στεγνώσει και να κρυώσει.
Σερβίρεται για πρωινό με βούτυρο ή γιαούρτι και μαρμελάδα.
Μυστικά για σοκολατένια φραντζόλα
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξινόγαλο με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή γάλα πλήρες.
Μάθε τί είναι το ξινόγαλο, με τι μπορείς να το αντικαταστήσεις και όλα του τα μυστικά εδώ.