Γράφει η
Δεύτερη ευκαιρία για να ενταχθούν ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων και να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία αποκτούν χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ανοίξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για να ενταχθούν όσοι βρέθηκαν εκτός ρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες. Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, οι πληττόμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν τη δόση του Νοεμβρίου, ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης ως υπεράριθμες. Το μέτρο ισχύει για όσους έχασαν τη ρύθμισή τους από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Οκτώβριο 2020, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής της δόσης του Νοεμβρίου για τους πληττομένους λόγω του δεύτερου γενικού lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα από τις 7 Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, μόλις ξεκλειδώσει η ηλεκτρονική εφαρμογή των ρυθμίσεων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισής τους, ενώ όσες δόσεις έμειναν απλήρωτες θα καταβληθούν στο τέλος του κάθε προγράμματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ανήκει στους πληττομένους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Μόλις ανοίξει και πάλι η πόρτα των 120 δόσεων, θα μπορεί να ξαναμπεί στη ρύθμιση και να συνεχίσει να την πληρώνει κανονικά με όλα τα ευεργετήματά της. Οι δύο δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης ως υπεράριθμες.
Πάγια ρύθμιση
Παράλληλα ετοιμάζεται να ανοίξει και η πόρτα της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων για να υποδεχθεί τους φορολογουμένους οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά και στους οποίους σήμερα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει πληγεί από την πανδημία, είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές που έγιναν θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Δεν θα μπορεί όμως να ενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων, για παράδειγμα, παρά μόνο εάν ανήκει στην ομάδα των πληττομένων από την πανδημία και η απώλεια της ρύθμισης έγινε στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020.
Σημειώνεται ότι σε έως 24 δόσεις ρυθμίζονται τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ενώ σε έως 48 δόσεις εξοφλούνται οι έκτακτες οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και μη φορολογικές οφειλές. Για την ένταξη των φορολογουμένων στις 48 δόσεις εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια.
Οι φόροι του lockdown
Οι φόροι και οι δόσεις ρυθμίσεων της πρώτης καραντίνας και συγκεκριμένα της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου αλλά και ο ΦΠΑ και οι δόσεις ρυθμίσεων της δεύτερης καραντίνας που θα πρέπει να πληρωθούν εντός του Νοεμβρίου έχουν παγώσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν από τον Μάιο του επόμενου έτους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. Για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τα κορωνοχρέη σε 12 άτοκες δόσεις η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου του 2022. Οσοι επιλέξουν το σχήμα των 24 χαμηλότοκων δόσεων θα εξοφλήσουν τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας τον Απρίλιο του 2023.