Ρεκορ εξελίξεων στον τομέα των εμβολίων κατά του covid 19

59

Κάθε ρεκόρ καταρρίπτει η πρόοδος που καταγράφει η επιστημονική κοινότητα αναφορικά με την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19, καθώς χρειάστηκαν μόλις οχτώ μήνες -11 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας- για διαδικασίες που απαιτούν χρόνια, ίσως και δεκαετίες.

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι υπάρχει ελπίδα για το τέλος της πανδημίας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε χθες ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης. Τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet» λίγες ημέρες μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ανοσολογικής απόκρισης που ανακοίνωσαν οι Pfizer/BioNTech με 95% και Moderna με 94,5%. Τα αποτελέσματα από το δεύτερο στάδιο της μελέτης της Οξφόρδης αποκαλύπτουν ότι το εμβόλιο είναι καλύτερα ανεκτό στον οργανισμό μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων, ενώ παράγει εξίσου ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους ενήλικες, καλύπτοντας σχεδόν όλο το ηλιακό φάσμα του πληθυσμού. Το δεύτερο στάδιο της μελέτης έδειξε επίσης ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Προκαλεί ελάχιστες παρενέργειες και πυροδοτεί μια αντίδραση των T-cells που στοχεύουν τον ιό εντός 14 ημερών της πρώτης δόσης και μια προστατευτική αντισωµατική απόκριση εντός 28 ημερών από την ενισχυτική δόση.

Αιτήματα έγκρισης και η διανομή

Οι ερευνητές περιμένουν τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου για να δουν αν το εμβόλιο μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τον υψηλό πήχυ που έχουν θέσει οι «πρωτοπόροι», τα οποία αναμένονται «οπωσδήποτε πριν από τα Χριστούγεννα. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της «Pfizer», Αλβέρτος Μπουρλά, δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες μέρες» και ότι είναι σε θέση να ξεκινήσει αμέσως τη διανομή των πρώτων 20 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό, που είναι ήδη έτοιμες -50 εκατομμύρια αναμένονται ως το τέλος του χρόνου.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά ανέφερε ακόμη στο «Sky News» ότι τα εμβόλια της Pfizer για τον κορονοϊό θα αποστέλλονται στις χώρες μόλις λάβουν έγκριση από τις υγειονομικές αρχές, σημειώνοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι υπομονετικός, επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά. Σύμφωνα με τον CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, το «δίδυμο» πρόκειται σήμερα να υποβάλει αίτημα επείγουσας αδειοδότησης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, τρία υποψήφια εμβόλια φαίνεται πως βρίσκονται στη φαρέτρα της ανθρωπότητας για να καταπολεμήσει την Covid-19. Μάλιστα, ο Αντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, δήλωσε πως πιθανόν είναι εφικτό να συνδυαστούν διαφορετικά εμβόλια για την Covid-19 στον ίδιο άνθρωπο, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Κανονικά προχωρούν και οι κλινικές δοκιμές που είχαν σταματήσει προσωρινά σε οκτώ κλινικές στη Ρωσία, λόγω της υψηλής ζήτησης και της έλλειψης δόσεων, σύμφωνα με τους υπευθύνους. Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Γκαμαλέι που ανέπτυξε το Sputnik-V ανακοίνωσε πως όποιος κάνει το εμβόλιο μπορεί να μολυνθεί από την Covid-19 κατά την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, καθώς η ανοσία κατά μέσο όρο δημιουργείται την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ενώ σταθερή ανοσία δημιουργείται τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις