«1η Δεκεμβρίου ανοίγουμε. Δεν αντέχουμε άλλο. Όποια και να είναι η υγειονομική κατάσταση της πορείας της χώρας, εμείς θα ανοίξουμε μην τυχών κατορθώσουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας όρθιες».
Τέτοιου είδους είναι τα μηνύματα που δέχονται οι συνδικαλιστικοί φορείς του λιανικού εμπορίου από τα μέλη τους και γενικότερα από την αγορά που αυτή τη στιγμή είναι νεκρή.
Οι έμποροι είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν τα μαγαζιά τους μετά τις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί έως το τέλος του lockdown, γνωρίζοντας ότι η στήριξη που θα έχουν από το κράτος θα είναι ελάχιστη μπροστά στο μέγεθος της ζημιάς που έχουν πάθει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πλέον τέτοιες τάσεις από πολλά μέλη μας που μας πιέζουν να πάρουμε πρωτοβουλίες και να διαμηνύσουμε προς τους αρμοδίους ότι οι ίδιοι σκοπεύουν να ανοίξουν τις ταμειακές τους μηχανές και τα μαγαζιά τους από την 1η Δεκεμβρίου και μετά, ανεξάρτητα των όποιων αποφάσεων» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Νοτίου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Βαγενάς.
Η κατάσταση για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους είναι τουλάχιστον τραγική. «Οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των ενοικίων τους, στους προμηθευτές τους, στις ασφαλιστικές τους εισφορές, στους φόρους τους, στην μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, με κλειστά τα μαγαζιά.
Δεν έχουν πολλές φορές ούτε για τα προς το ζην και σε αρκετές περιπτώσεις μιλάμε πλέον για ζήτημα επιβίωσης. Δεν αντέχουν λοιπόν άλλο να έχουν τα καταστήματα τους κλειστά, όταν μάλιστα η στήριξη από το κράτος και την πολιτεία είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη».
Η δεύτερη καραντίνα βρίσκει σε ακόμα χειρότερη φάση τους εμπόρους από αυτή που τους είχε βρει η πρώτη. Στην πρώτη κάποιοι μπορεί να είχαν ορισμένες αντοχές. Βοήθησε και το επίδομα των 800 ευρώ που πήραν οι περισσότεροι από τους εμπόρους, έστω και μετά από δύο μήνες αφού έκλεισαν τα μαγαζιά τους.
Πλέον σε αυτή την καραντίνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν παίρνουν κανένα βοήθημα, ούτε αυτό το ελάχιστο των 800 ευρώ, ενώ οι αντοχές ή το λεγόμενο «λίπος» αν θέλετε έχουν τελειώσει.
Ταυτόχρονα όλα τα εργαλεία που έχουν εκπονηθεί από το κράτος για τη στήριξη της αγοράς και να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας, έχουν κλείσει τις πόρτες τους μικρομεσαίους εμπόρους που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της κάθε τοπικής οικονομίας.
«Περιμένουν να δούμε αν και πότε επιτέλους θα έρθει μια ουσιαστική στήριξη από το κράτος. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίδομα που να αφορά τους εμπόρους και όπως φαίνεται δεν προβλέπεται.
Κανένα από τα μέτρα και τα εργαλεία στήριξης που έχουν εκπονηθεί έως τώρα δεν έχουν βοηθήσει ουσιαστικά τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις μας. Τα προγράμματα επιδότησης των περιφερειών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν δέχονται τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου πετώντας τα έξω αφού οι όροι είναι τέτοιοι που δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη μοριοδότηση.
Το ίδιο ισχύει και για τα δανεικά της επιστρεπτέας προκαταβολής αφού όσοι πήγαν να κάνουν την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη δόση δεν μπήκαν στη λίστα των δικαιούχων. Περιμένουμε πλέον από την τέταρτη και πέμπτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα έχουν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και θα είναι ανοικτές για όλους για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια χρήματα που για πολλούς από εμάς θα είναι μια ανάσα ζωής».
Σε κάθε περίπτωση όμως κανένας από τους παράγοντες του λιανικού εμπορίου δεν θα μπορέσει να κρατήσει την επιχείρηση του ζωντανή, αν τελικά υπάρξει κάποια νέα παράταση του lockdown.
«Ήδη αρκετά μαγαζιά είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να ανοίξουν όταν σταματήσει η καραντίνα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε θα μιλάμε πραγματικά για μία τεράστια καταστροφή, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και γενικότερα για την τοπική και κατά προέκταση για την εθνική οικονομία».
Ο Δεκέμβρης, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα είναι μία αμυδρή ελπίδα για τους εμπόρους στο να κρατήσουν τα μαγαζιά τους όρθια από το νέο έτος. Στην πλειοψηφία τους τα καταστήματα είχαν γεμίσει τα ράφια τους με είδη περιμένοντας τις γιορτές. Αυτό όμως που τους βρήκε είναι το lockdown και το κατέβασμα των ρολών.
«Αν χαθεί ο Δεκέμβρης έχει χαθεί κάθε ελπίδα για ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών μαγαζιών. Είναι ο μήνας που έχει συγκεντρώνει παραδοσιακά το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους, φτάνοντας το 25%. Ήδη έχει χαθεί ο Νοέμβρης.
Χάθηκαν τρεις μήνες από την πρώτη καραντίνα, ήρθε η πτώση τους καλοκαιρινούς μήνες και στην εμπορική αγορά, αλλά και σε δεκάδες ακόμα επαγγέλματα που προμηθεύονται από το εμπόριο, εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης… Πλέον δεν πάει άλλο.
Θα σας κάνω ένα ερώτημα απλό: Οι λογαριασμοί που έρχονται αυτές τις μέρες σους εμπόρους και στους ελεύθερους επαγγελματίες, πώς θα πληρωθούν; Με τα κλειστά μαγαζιά;
Οι υποχρεώσεις τρέχουν και αν κάποιες έχουν πάρει αναστολή κανείς δεν μας βεβαιώνει ότι θα έχουμε τα χρήματα να τις πληρώσουμε όταν φτάσει η στιγμή. Πώς θα πετύχουμε κάτι τέτοιο; Μήπως θα κατορθώσουμε να κάνουμε τότε διπλάσιους τζίρους σε μία αγορά που έχει ματώσει; Είναι αστεία πράγματα αυτά.
Τα μαγαζιά πρέπει να ανοίξουν στις γιορτές. Άλλωστε τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου πότε δεν ήταν εστίες μετάδοσης, ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου τήρησαν όλους τους κανόνες του πρωτοκόλλου και με το παραπάνω, κάνοντας περισσότερα από όσα όριζε αυτό».
Είναι ανάγκη λοιπόν η αγορά και το λιανικό εμπόριο να ανοίξει προκειμένου να παραμείνουν ζωντανά.
Όσο για το σενάριο του ακορντεόν που ακούγεται; «Ας μη γελιόμαστε… Όλα αυτά δεν βοηθούν σε τίποτα, ούτε την αγορά, ούτε τα μαγαζιά. Δεν μπορούν να πληρώνουν τα καταστήματα τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, όταν το κράτος δεν τα βοηθάει σε τίποτα και δεν τα στηρίζει ουσιαστικά».
Κ.Α.
(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).