Με δεδομένο ότι απομακρύνεται να έχουμε άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα μετά το τέλος του Νοεμβρίου, οι πολίτες της χώρας ανησυχούν για την κατάσταση που δημιουργείται.
Ειδικά κάποιες ομάδες εργαζομένων και επιχειρηματιών βλέπουν ότι τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για εκείνους. Σε όλα αυτά αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Κλιμακωτά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων, από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα, όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τη σταδιακή άρση του lockdown», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1. Επίσης, υπογράμμισε πως θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού. «Το μείζον είναι να μην υπάρχει σύγχυση, να ξέρει ο κόσμος και ο κάθε επιχειρηματίας πότε θα ανοίξει το κατάστημά του, με ποιες συνθήκες και σε ποια ημερομηνία», επισήμανε.
Εξήγησε πως «την προηγούμενη φορά, χαλαρώσαμε γρήγορα γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε». Αντίθετα, φαίνεται πως ο ιός είναι πολύ πιο ισχυρός και ειδικά τώρα, με τις θερμοκρασίες να είναι αισθητά χαμηλότερες. «Για οποιονδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω, θα φοράμε τη μάσκα και έχουμε το αντισηπτικό στην τσέπη», συμπλήρωσε.
Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα συζητήσουμε σε επόμενη φάση και ότι «το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως, «η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση», επισημαίνοντας πως οι γιατροί ισχυρίζονται ότι στην ιχνηλάτηση που έχουν κάνει, διαπίστωσαν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού.
«Το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο και έχει περισσότερους νεκρούς»
Ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι «τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού». Και πρόσθεσε: «Αυτή η φήμη είναι απολύτως ψευδή. Τόσο ο ΕΟΔΥ, με τον οποίο επικοινώνησα προσωπικά, όσο και οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΔΙΜΕΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, που κάνουν καθημερινά ελέγχους για τον τρόπο λειτουργίας τους, δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο ότι στα σούπερ μάρκετ υπάρχει διάδοση του κορονοϊού τη στιγμή που μιλάμε».
«Επειδή στα σούπερ μάρκετ πηγαίνουν όλοι για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης, θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο να διαδίδουμε στην τηλεόραση τέτοιου τύπου φήμες», είπε επίσης για το θέμα αυτό.
Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση που είχε κάνει ο ίδιος με τους θανάτους στο Βέλγιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει έναν δείκτη, αυτό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, σε σύγκριση με το πρώτο», είπε, αν και «το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο και έχει περισσότερους νεκρούς».
Πρόκειται για μία «παγκόσμια συμφορά», σημείωσε ο υπουργός και διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν η Ελλάδα είχε 12 φορές περισσότερους θανάτους από το Βέλγιο (δηλαδή 250.000 νεκρούς), εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του σε κάθε οικογένεια που θρηνεί για τον χαμό ενός θύματος από την πανδημία.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε 2.500 θανάτους», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως ο συνάδελφός του επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία και ότι είναι απολύτως λογικό πως «αν έχεις 5.000 κρεβάτια ΜΕΘ και τα γεμίσεις, θα έχεις περισσότερους θανάτους». Και συμπλήρωσε: «Αυτή η μάχη κρίνεται από την ατομική μας συμπεριφορά».
Για τη ρύθμιση για τις επιταγές, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένη. Τι ισχύει; Όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και όλες οι επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες, δηλαδή έχουν μείωση τζίρου άνω του 50%, έχουν πάρει αυτόματη αναβολή της πληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία εκάστου αξιογράφου.
Η ρύθμιση ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αν όμως μία επιχείρηση που λειτουργεί έχει να εισπράξει τέτοιες επιταγές σε ποσοστό άνω του 20% του τζίρου της, αυτομάτως παίρνει 6μηνο πάγωμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα έδινε στο κράτος ως ρευστό για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις επιταγές που δεν εισέπραξε. Όταν περάσει το εξάμηνο και πληρωθεί τις επιταγές, μετά θα πληρώσει και το Κράτος».
Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και τις νέες επιχειρήσεις, ο υπουργός επισήμανε: «Στην Επιστρεπτέα 1, 2, 3 οι νέες επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν. Στην Επιστρεπτέα 4 όμως μπορεί να μπει και μία επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2020. Ως μέτρο για τον τζίρο της παίρνουμε του Φεβρουαρίου ή του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου που ήταν ανοιχτή η αγορά. Δεν αφήνουμε τις νέες επιχειρήσεις έξω. Να το ξέρει ο κόσμος».
Αναφορικά με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό ΙΙ, ο ίδιος είπε ότι: «Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει δώσει σε μία εβδομάδα 7.000 δάνεια σε νέα ΑΦΜ με μέσο όρο δανείου 63.000 ευρώ. Άρα, έχουν πάρει 7.000 μικρές επιχειρήσεις 63.000 ευρώ, με επιδοτούμενο το επιτόκιο 2 χρόνια. Στο δε Εγγυοδοτικό ΙΙ, στα επόμενα δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια, μέσα σε 15 ημέρες έχει εγκριθεί ήδη το 60% των δανείων, δηλαδή πάνω από 2 δισεκατομμύρια.
Τέλος σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις: «Βγήκε εχθές σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις. Είναι προϊόν δουλειάς πολλών μηνών στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και σε πολλά συναρμόδια υπουργεία.
Όταν ψηφιστεί ο νέος νόμος 4412, θα αλλάξει τελείως ο τρόπος με τον οποίο δίνονται τα δημόσια έργα, υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις και λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Είναι ένα νομοσχέδιο-τομή, μία μεγάλη μεταρρύθμιση και θα δώσει μεγάλη ταχύτητα στην οικονομία».