(Συμπατριώτες τζάμπα οι διαμαρτυρίες σας στη Σάμη εμποδίζοντας το νέο φορτίο με ανεμογεννήτριες, δεν ρωτάγατε τους «ειδικούς» πρώτα;)

Το Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέταξε τεχνική έκθεση με την οποία «τεκμηριώνεται», μεταξύ άλλων, ότι τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται!!!!! με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του Ιανού στην Κεφαλλονιά.

Δείτε την εδώ https://www.kefaloniapress.gr/topika/arthro/article/336597/panepistimio-athinon-ta-aiolika-parka-den-schetizontai-me-ta-plimmyrika-fainomena-tis-kefallonias/

Η έκθεση έχει τίτλο «Επιπτώσεις του Κυκλώνα “Ιανός” στην Κεφαλονιά – Διερεύνηση αιτιών πρόκλησης των καταστροφών» και, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

* «Στα κορυφαία τμήματα των ορεινών όγκων έχουν κατασκευασθεί αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από οδούς πρόσβασης και διαμορφώσεις μικρών εκτάσεων για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων, σχεδόν μηδενικής !!!!!!!συμμετοχής στην συνολική έκταση των λεκανών απορροής και κατ΄ επέκταση χωρίς να συμμετέχουν στα αίτια των πλημμυρικών φαινομένων»

Επειδή «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» και ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΟΤΙ ΕΚΤΙΜΩ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

Στην Κεφαλονιά λειτουργούν 5 αιολικά πάρκα.

  • Α. Αιολικό Πάρκο Ευμορφίας (περιοχή Διλινάτων) με 5 πυλώνες .
  • Β. Αιολικό Πάρκο Αγίας Δυνατής (Πύλαρος Μακρυώτικα) με 14 πυλώνες .
  • Γ. Αιολικό Πάρκο Ημεροβίγλι (Πύλαρος Διβαράτα) με 10 πυλώνες.
  • Δ. Αιολικό πάρκο Δάφνη (Θηνιά Νύφι, κλπ) με 10 πυλώνες.
  • Ε. Αιολικό πάρκο Ευμορφία με 5 πυλώνες.

Τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν περίπου το 2010.

Στις τεράστιες χωματουργικές εργασίες διάνοιξης δρόμων και εγκατάστασης των πυλώνων δεν υπάρχουν πουθενά έργα υποδομής αποστράγγισης, ροής υδάτων, ενώ δεν εφαρμόστηκε κανένα πρόγραμμα βελτίωσης γης και περιβάλλοντος.

√ Αποτέλεσμα: Η εξέλιξη των συνεπειών είναι σταδιακή και σε εξέλιξη. Ξεκίνησε το φαινόμενο το 2007 στο Νύφι. Συνεχίστηκε το 2011 (14-16/10/2011), στο Νύφι και τις μεγάλες καταστροφές στα Δρακοπουλάτα Πυλάρου, που κινδύνευσε να εξαφανιστεί το πιο παλαιό χωριό της περιοχής και οι παρυφές της Αγίας Ευφημίας.

Ακολούθησε στις 8/10/2016 με τις καταστροφές ξανά στα Δρακοπουλάτα και στην Αγία Ευφημία. Δείτε εδώ: https://www.kefalonitikanea.gr/…/plhmmyres-stin-pilaro….

Το φαινόμενο εντάθηκε το 2019 με πλημμύρες τρεις φορές (24/9, 5/10 και 12/11/2019) στην περιοχή της Πυλάρου με εκτόνωση στην Αγία Ευφημία.

Κάθε φορά το φαινόμενο ήταν αυξητικό. Ώσπου πλέον με τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 25/9/2020 υπήρξε η πλήρης καταστροφή.

Θέλετε να ξέρετε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια που το φαινόμενο αυξανόταν; Τίποτε.

Στα πορίσματα που βγήκαν το ζήτημα των αιολικών πάρκων ερχόταν ως τρίτη αιτία, έφταιγε η “βόσκηση των ζώων” και η “οικοδόμηση κατοικιών σε ρέματα” (πορίσματα συζητήσεων αρμοδίων 2016) https://voutospress.gr/olh-h-alhtheia-gia-tis-plhmmyres…/.

Στην Πύλαρο τα ζώα βοσκούν από την εποχή του Ομήρου και κανένα αυθαίρετο σπίτι δεν υπάρχει στη διαδρομή των υδάτων. Τα νερά κατέβηκαν από τον Ξεροπόταμο της Αγίας Δυνατής μέσω Μακρυωτίκων και τον χείμαρρο της Φάλαρης μέσω Δρακάτων, που και οι δύο διασχίζουν την Πύλαρο και καταλήγουν στην Αγία Ευφημία.

Τι κατέβηκε; Μεγάλες ποσότητες νερού, που πλέον δεν συγκρατούνται πουθενά και φερτές ύλες από τα χωματουργικά που δεν σταθεροποιήθηκαν ποτέ.

Ακόμα και η καταστροφή της γέφυρας του Χειμωνικού (που δεν συντηρήθηκε ποτέ και λόγω της κατασκευής της είχε υποστεί και φθορές από τους σεισμούς) και η διάβαση στο Μαρδάρι ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης μεταφοράς νερού και φερτών υλών από τις παρεμβάσεις στην οικοδόμηση στο Αιολικό πάρκο στο Ημεροβίγλι.

Μόνο τα Δειλινάτα έχουν γλυτώσει τη λαίλαπα αυτής της καταστροφής, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουν.

Λοιπόν μην αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο, που δεινοπαθεί από τις καταστροφές και προσπαθούμε μπερδεύουμε τα αιολικά πάρκα με τα ρέματα. Υπάρχουν οι αιτίες και οι αφορμές. Σκεφτείτε λογικά, διότι δεν θα γίνει τίποτε και η φύση θα εκδικηθεί ξανά.

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ ΜΟΝΟ

Ακης Τσελέντης

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. “Από τις αυτοψίες προκύπτει ότι τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν τις πληγείσες περιοχές
    της Αγίας Ευφημίας, του Φισκάρδου και της Άσσου δεν συσχετίζονται λιθοφασικά με τα
    αδρανή υλικά που χρησιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα.” Έχει να μας πει κάτι γι’ αυτό ο λαλίστατος κύριος Τσελέντης; Για την καταστροφή της Άσσου ποια αιολικά πάρκα φταίνε, θα μας πει επιτέλους ο κύριος Τσελέντης που αναζητά διακαώς τη δημοσιότητα που έχει χάσει τα τελευταία χρόνια;

Comments are closed.