Πόση χοληστερόλη έχει το κάθε είδος τυριού (πίνακας)

195
Το πόσο τα τυριά αυξάνουν την χοληστερίνη εξαρτάται από το είδος του τυριού. Ωστόσο, τα τυριά προσφέρουν, επίσης, κάποια διατροφικά οφέλη καθώς περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες.

Επιλέγοντας τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιορίζοντάς τα σε μέτριες ποσότητες, μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε τυριά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πόση χοληστερόλη έχουν τα τυριά

Όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά ζωικά τρόφιμα, οι περισσότεροι τύποι τυριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά ποικίλει ανάλογα με το είδος του τυριού.

Ο ακόλουθος πίνακας παρέχει τις συνολικές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης που περιέχουν συγκεκριμένα τυριά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αμερικανικό οργανισμό USDA Food Composition Database:

Είδος τυριού Ποσότητα Κορεσμένα λιπαρά (g) Χοληστερόλη (mg)
Τσένταρ 1 φλιτζάνι 24,9 131
Ελβετικό 1 φλιτζάνι 24,1 123
Αμερικανικού τύπου 1 φλιτζάνι 18,7 77
Μοτσαρέλα 1 φλιτζάνι 15,6 88
Παρμεζάνα 1 φλιτζάνι 15,4 86
Ρικότα (πλήρες γάλα) 1 φλιτζάνι 8 61
Ρικότα (αποβουτυρωμένο γάλα) 1 φλιτζάνι 6,1 38
Μαλακά τυριά επάλειψης 1 κουταλιά γλυκού 2,9 15
Τυριά τύπου κότατζ (cottage) 100g 1,9 19
Cottage με χαμηλά λιπαρά (2%) 100g 1,4 14
Τυριά χωρίς λιπαρά 1 μερίδα 0 5

 

Όποιος ανησυχεί για το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα του θα πρέπει να ελέγχει τις διατροφικές ετικέτες πριν αγοράσει τρόφιμα, καθώς το διατροφικό περιεχόμενο θα διαφέρει μεταξύ προϊόντων και εμπορικών σημάτων.

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του μεγέθους της μερίδας, δεδομένου ότι η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας από εκείνη που αναγράφεται στην ετικέτα θα αυξήσει την πρόσληψη κάθε θρεπτικής ουσίας, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών.

Αν και το τυρί μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, όταν καταναλώνεται με μετριοπάθεια μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας ποικίλης και υγιεινής διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σώφρον να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και με έναν διατροφολόγο για ενδεχόμενες αλλαγές στην διατροφή σας και για το πώς οι διαιτητικές σας επιλογές μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις