Η απώλεια όσφρησης έχει πολλές πιθανές αιτίες. Πως εκδηλώνεται στους πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πόσο διαρκεί. Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς.
Η απώλεια όσφρησης είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όποιος παρουσιάζει ανοσμία, όπως λέγεται επιστημονικά η διαταραχή, πάσχει από αυτήν. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να την επιφέρουν.
«Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή της ρινικής οδού ή των ιγμορείων. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, εκτός αυτής που προκαλεί ο κορωνοϊός», λέει ο Dr Bobby Tajudeen, επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Rush, στο Σικάγο.
Η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται επίσης σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα, συνεχίζει. Η νόσος Πάρκινσον, η νόσος Αλτσχάιμερ, η άνοια, ακόμα και βιταμινικές ανεπάρκειες μπορεί να την προκαλέσουν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η απώλεια όσφρησης οφείλεται σε κάποιον όγκο.
Απ’ όλες τις πιθανές αιτίες οι συνηθέστερες είναι:
Η ιγμορίτιδα
Οι πολύποδες στη μύτη
Οι αλλεργίες
Πότε την προκαλεί ο κορωνοϊός
Πώς μπορεί όμως να καταλάβει κανείς αν έχει απώλεια όσφρησης από άλλη αιτία και όχι από κορωνοϊό; Μία ύποπτη ένδειξη είναι η ταχύτητα της εμφάνισής της, λέει ο Dr Tajudeen.
Όπως εξηγεί, η απώλεια όσφρησης που οφείλεται σε άλλα νοσήματα, συνήθως είναι προοδευτική. Όταν όμως η ανοσμία εκδηλώνεται αιφνιδίως, μπορεί να υποδηλώνει ιογενή λοίμωξη, όπως αυτή που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Περισσότερες ύποπτες ενδείξεις μπορεί να βρείτε στα άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την απώλεια όσφρησης. «Όταν έχει κάποιος κρυολόγημα, συνήθως παρουσιάζει πρώτα συνάχι και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)», λέει ο Dr Tajudeen. «Όταν αναπτυχθεί η συμφόρηση, δεν μπορεί πια να αναπνέει από τη μύτη, οπότε μοιραία χάνει προσωρινά και την όσφρησή του».
Όταν, όμως, η αιτία είναι ο νέος κορωνοϊός, η απώλεια όσφρησης είναι συχνά μία από τις πρώτες ενδείξεις. Μάλιστα κατά κανόνα δεν συνοδεύεται από συνάχι. Οι ασθενείς έχουν βέβαια και άλλα συμπτώματα, όχι μόνο αυτήν. Ωστόσο «συνήθως η απώλεια όσφρησης εκδηλώνεται σε άτομα με ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς που την παρουσιάζουν φυσιολογικά αναρρώνουν στο σπίτι, χωρίς να χρειασθούν νοσηλεία ή υποστήριξη της αναπνοής», τονίζει ο Dr Tajudeen.
Διαφορά και στην ανάρρωση
Η απώλεια όσφρησης που οφείλεται στον κορωνοϊό έχει και άλλες διαφορές με εκείνη που οφείλεται σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Συνήθως η όσφρηση επανέρχεται μέσα σε 4 εβδομάδες. Ωστόσο αν προκληθεί από άλλες ιώσεις, μπορεί να χρειασθούν μήνες ή και χρόνια για να την ανακτήσει ο ασθενής. Όσον αφορά την ανοσμία που προκαλούν χρόνιες παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, αυτή μπορεί να μην βελτιωθεί ποτέ.
«Οι ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση, εάν η απώλεια όσφρησης που έχουν διαρκέσει περισσότερο από 4 εβδομάδες», συνιστά ο Dr Tajudeen.
Δεδομένου λοιπόν ότι η ανοσμία έχει τόσες αιτίες, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν γιατρό, εάν την παρουσιάσετε, καταλήγει.