Ερχονται άλλες 7 πρωτοχρονιές – Δείτε ημερομηνίες

66

Ο δυτικός κόσμος μπορεί να γιορτάζει την έλευση του 2021 η φράση όμως που πολύ συχνά ακούγεται και γράφετε τέτοιες μέρες πως όλος πλανήτης υποδέχεται τη νέα χρονιά και μάλιστα μια συγκεκριμένη χρονιά (εν προκειμένω το 2021) δεν είναι διόλου ακριβής.

Ο νέος χρόνος δεν έρχεται για όλους τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου και δεν υποδεχόμαστε καν τον ίδιο χρόνο ούτε τους επόμενους μήνες οπότε έχουμε τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά άλλων θρησκειών και πολιτισμών.

Παλαιοημερολογίτες

Οι χριστιανοί που ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά 13 ημέρες μετά, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου, ακολουθώντας το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο, εξ ου και παλαιοημερολογίτες.

Κίνα

Στην Κίνα του 1,4δισεκ. κατοίκων η ημερομηνία έλευσης του νέου έτους είναι στις 12 Φεβρουαρίου ενώ το δικό μας 2021 είναι το δικό τους 4719 και είναι η χρονιά του Βοδιού.  Οι εορτασμοί διαρκούν συνολικά 16  ημέρες.  Το Κινεζικό ημερολόγιο είναι ένα σεληνιακό-ηλιακό ημερολόγιο και η παράδοση λέει πως αναπτύχθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα, Χουάνγκ Ντί (Huang Di) ή Κίτρινο Αυτοκράτορα (περίπου 2698-2599 π.Χ.). Σήμερα ωστόσο στην Κίνα για τις καθημερινές δραστηριότητες χρησιμοποιείται το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Περσικό ημερολόγιο

Η τέταρτη κατά σειρά πρωτοχρονιά στον πλανήτη (εάν αρχίσουμε να μετράμε από τη δική μας) θα εορταστεί στο Ιράν βάσει του περσικού ημερολογίου. Βάσει αυτού, η δική μας 1η Ιανουαρίου 2016 είναι η 11η ημέρα του μήνα Dey των Ιρανών και είναι ακόμη στο 1399. H πρώτη μέρα του νέου έτους (Νορούζ-Norooz) εορτάζεται φέτος στις 21 Μαρτίου (του Γρηγοριανού Ημερολογίου) δηλαδή κατά την εαρινή ισημερία. Το περσικό ημερολόγιο είναι αστρονομικό, ηλιακό και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα συστήματα χρονολόγησης. Φέτος στο Νορούζ οι Ιρανοί θα υποδεχθούν το 1400.

Ινδουιστές

Αντίστοιχα στο ινδικό πολιτικό ημερολόγιο η πρώτη μέρα του έτους 2021 της Δύσης, είναι η 11η ημέρα του μήνα Pausa του έτους 1942. Τα έτη στο ινδικό ημερολόγιο απαριθμούνται από την έναρξη της εποχής Saka, δηλαδή την εαρινή ισημερία της 22ας Μαρτίου του 79 μ.Χ. με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Το ημερολόγιο τέθηκε επίσημα σε χρήση την 1η ημέρα του μήνα Caitra του έτους 1879 της εποχής Saka (22 Μαρτίου 1957).

Ταϊλάνδη

Το Σονγκραν η Πρωτοχρονιά της Ταϊλάνδης, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Απριλίου και οι εορτασμοί διαρκούν έως και τις 15 Απριλίου.

Μουσουλμανικός κόσμος

Οι μουσουλμανικές χώρες η πρώτη ημέρα 2021 θα είναι η 17η του μήνα Jumada Al-Awwal του έτους 1442 ενώ η Πρωτοχρονιά θα εορταστεί στις 9-10 Αυγούστου και οι πιστοί θα υποδεχθούν το 1443. Το ισλαμικό ημερολόγιο είναι ένα καθαρά σεληνιακό και έχει 12 εναλλασσόμενους μήνες των 30 και 29 ημερών.

Εβραϊκό ημερολόγιο

Η 1η Ιανουαρίου 2021 αντιστοιχεί στην 17η ημέρα του Tevet (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) για το έτος 5781. Το εβραϊκό ή ιουδαϊκό ημερολόγιο είναι ένας συνδυασμός ηλιακού και σεληνιακού ημερολογίου, δηλαδή ηλιοσεληνιακό και η πρωτοχρονιά φέτος θα εορταστεί στις 6 Σεπτεμβρίου και οι πιστοί θα υποδεχθούν το 5782.

Infographic: A New Year Every Two Months? Year-End Celebrations Around the World | Statista You will find more infographics at Statista
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις