H επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του πρώτου – και μοναδικού στη Μεσόγειο – πολυτελούς συγκροτήματος καταλυμάτων στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό νησί, εγκρίθηκε και επίσημα από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Γράφει η Ξανθή Γούναρη
Το VIP Exclusive Club του Ρώσου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, στο νησί του Σκορπιού, το οποίο μέχρι το 2013 ανήκε στην οικογένεια Ωνάση, θα φιλοξενήσει τους πρώτους jetsetters επισκέπτες το καλοκαίρι του 2024, δίνοντας νέες διαστάσεις στο μύθο του τόπου, που κάποτε ταυτίστηκε απόλυτα με το όνομα του Έλληνα μεγιστάνα.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και τουρισμού σε έκταση 161 στρεμμάτων, η οποία πραγματοποιείται με ίδια κεφάλαια του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση για την έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου με την ονομασία «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο του Σκορπιού» (ΦΕΚ 870 Δ’ / 31.12.2020), η συνολική δόμηση στο νησί θα ανέλθει περίπου σε 21.500 τ.μ. Δηλαδή πλέον των 3.995 τ.μ. υφιστάμενων κτισμάτων τα οποία θα ανακαινιστούν, θα ανεγερθούν παράλληλα και νέα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 17.552 τ.μ.
Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Τα έργα θα υλοποιηθούν σε εννέα κτιριακές ενότητες και ο Ρώσος επιχειρηματίας επιδιώκει να δημιουργήσει στον Σκορπιό έναν υπερπολυτελή προορισμό αναψυχής με αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας. Συγκεκριμένα:
- Η Κτιριακή Ενότητα 1 απαρτίζεται από τη «Ροζ βίλλα» και το κύριο τουριστικό συγκρότημα δόμησης 9.420 τ.μ.. Η «Ροζ βίλλα» είναι ένα υφιστάμενο διώροφο κτίριο συνολικής δόμησης 364,43 τ.μ., ηλικίας 180 ετών, με χρήση τουριστικού καταλύματος. Το 2014 ο Ριμπολόβλεφ αποκατέστησε πλήρως το εσωτερικό του κτιρίου, που πριν τον Ωνάση χρησιμοποιούνταν ως στάβλος, χωρίς να επέμβει στα ταβάνια και τις πόρτες. Στο ισόγειο η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει δημιουργήσει μουσείο με αντικείμενα, φωτογραφίες του Έλληνα κροίσου και τις τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσε τότε η οικογένεια, καθώς το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο.
- Το ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνει την Κύρια Κατοικία (Master Suite), δύο πανταχόθεν ελεύθερες μεγάλες βίλλες (VIP1, VIP2) και βίλλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2). Περιλαμβάνονται επίσης χώροι, που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας, κουζίνες, πλυντήρια, τροφοδοσία, αποθήκες κ.λπ., καθώς και κολυμβητικές δεξαμενές και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
- Στην Κτιριακή Ενότητα 2 θα κατασκευαστούν τέσσερις ανεξάρτητες βίλλες, συνολικής δόμησης 1.320 τ.μ., που θα βρίσκονται σε έκταση 10,2 στρεμμάτων.
- Η Κτιριακή Ενότητα 3 περιλαμβάνει συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτισμού συνολικής δόμησης 4.000 τ.μ. Μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν, ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, αθλοπαιδιών και τένις, αίθουσα θεάτρου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δωμάτια προσωρινής διαμονής επισκεπτών (γυμναστές, ιατροί κ.λπ.), διάδρομος bowling, κοινόχρηστοι χώροι προσωπικού με κουζίνα, χώροι γυμναστηρίου και αποδυτηρίων και χώροι υγιεινής, ιατρείο, χώρο περίθαλψης και κέντρο πρώτων βοηθειών.
- Στην Κτιριακή Ενότητα 4 περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων, όπως χώρους αποδυτηρίων, αποθηκευτικούς χώρους, κολυμβητική δεξαμενή, βοηθητικούς χώρους που εξυπηρετούν την κολυμβητική δεξαμενή, μικρό αναψυκτήριο, χώρους καθιστικών, μικρή κουζίνα και βοηθητική προβλήτα προσέγγισης μικρών σκαφών. Το σύνολο των εγκαταστάσεων καλύπτει τον ειδικό όρο της ελάχιστης απόστασης 10 μέτρων από τον αιγιαλό. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είναι επιφάνειας 1,2 χιλ. τ.μ.
- Η βίλα του διευθυντή-διαχειριστή του Σκορπιού και η αίθουσα αναμονής (lounge) του παρακείμενου ελικοδρομίου, συνολικής δόμησης 340 τ.μ., περιλαμβάνονται στην Κτιριακή Ενότητα 5.
- Στην Κτιριακή Ενότητα 6 ανήκουν το υφιστάμενο κτίριο προσωπικού, συνολικής δόμησης 592 τ.μ., με χρήση κατοικίας, υφιστάμενο κτίριο συνολικής δόμησης 881 τ.μ. που περιλαμβάνει βοηθητικές υποδομές (χώρος συντήρησης μηχανημάτων), νέο διώροφο κτίριο με δώμα με χρήση κατοικίας για το προσωπικό, όπως και αντλιοστάσιο αφαλάτωσης.
- «Αρένα, Στάβλοι και Κήπος Κατοικίδιων» ονομάζεται η Κτιριακή Ενότητα 7. Εκεί θα κατασκευαστεί νέο κτίριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων που θα διαθέτει ειδικό χώρο φιλοξενίας μικρών κατοικίδιων ζώων. Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση της υφιστάμενης αρένας ιππασίας, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με πεδίο εξάσκησης ίππων και η αναβάθμιση των υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν επιφάνεια 4.768,82 τ.μ..
- Στην Κτιριακή Ενότητα 8, ονομαζόμενη ως «Σπίτι του Λόφου», θα κατασκευαστεί νέο κτίριο με εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή 75 τ.μ., που τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την δασική ζώνη απολύτου προστασίας.
- Στην Κτιριακή Ενότητα 9 περιλαμβάνεται το «Αμφιθέατρο», που τοποθετείται ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους. Στο πρώτο επίπεδο του αμφιθεάτρου, κάτω από τη σκηνή, κατασκευάζονται βοηθητικοί χώροι εξυπηρέτησης των ηθοποιών και του κοινού, όπως καμαρίνια, αποθήκες, WC, κ.λπ. Επίσης κατασκευάζεται ανεξάρτητο μικρό αναψυκτήριο.
Ακόμη στην επένδυση περιλαμβάνονται και ειδικότερα έργα, όπως οι «Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων Νότιας Παραλίας», το «Ελικοδρόμιο», η «Φάρμα», η «Εκκλησία, Αγροτικές καλλιέργειες Βοηθητικές εγκαταστάσεις» και το «Νέο Θερμοκήπιο».
Οι υποδομές
Για το υφιστάμενο οδικό δίκτυο μήκους 6,3 χιλιομέτρων προβλέπονται μόνο μικρές προσαρμογές και βελτιώσεις στη χάραξη και τις συνδέσεις.
Προβλέπονται ακόμη οκτώ εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, τρεις μονάδες αφαλάτωσης, χώροι στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, δίκτυο υπεδάφιας διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, τοπικά δίκτυα άρδευσης με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης (μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου) μεταξύ της Λευκάδας και του Σκορπιού, κατασκευή συστήματος διανομής ισχύος σε μέση τάση, και δικτύων χαμηλής τάσης.
Μία από τις καινοτομίες που μελετούν οι επικεφαλής του έργου ανάπτυξης είναι και η «solar glass roof», ηλιακή οροφή που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Tesla του Ελον Μασκ και η οποία συλλέγει ηλιακή ενέργεια, την μετατρέπει σε ηλεκτρική ώστε να καλύπτει τις ενεργειακές οικιών και άλλων υποδομών.
Παράλληλα έχει προβλεφθεί η δημιουργία σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας κοντά στο ελικοδρόμιο, δικτύου οπτικών ινών τοποθετημένου κατά μήκος του οδικού δικτύου, αλλά και η επέκταση του υφιστάμενου κρηπιδώματος στην προβλήτα «Χριστίνα».
Η ιστορία του Σκορπιού
Ο Σκορπιός, ενάμισι ναυτικό μίλι βορειοδυτικά της Λευκάδας, ανήκει στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων.
Κατά τους ιστορικούς το νησί τον 12ο αιώνα ήταν καταφύγιο πειρατών, ενώ για πρώτη φορά αποκτά ιδιοκτήτη την εποχή της Ενετοκρατίας.
Το 1892, οι ιδιοκτήτες του Σκορπιού, η οικογένεια Settini, αποφασίζουν να μεταβιβάσουν τον Σκορπιό στους Λευκαδίτες μεγαλέμπορους αδερφούς Μαυροειδή.
Τότε χτίστηκε ένα όμορφο αρχοντικό, χαράχθηκαν δρόμοι και φυτεύτηκαν αμπελώνες και οπωροφόρα δέντρα.
Στις 15 Οκτωβρίου 1953 ο Σκορπιός, μαζί με τη νησίδα Καστρί, μεταβιβάζεται στην λευκαδίτικη οικογένεια Φίλιππα από τον απόγονο της οικογένειας Μαυροειδή, φιλόσοφο Θεοδόσιο Μαυροειδή Μουστοξύδη.
Δέκα χρόνια αργότερα ο Σκορπιός πωλήθηκε έναντι 3 εκατ. δραχμών στον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Έλληνας μεγιστάνας ανακαίνισε το αρχοντικό που υπήρχε στο νησί από τον 19ο αιώνα, δίνοντάς του μάλιστα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, και κατασκεύασε λίγα ακόμη κτίρια, καθώς και ιδιόκτητο λιμάνι όπου για πολλά χρόνια ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός του Χριστίνα.
Στα πέντε χρόνια που χρειάστηκαν για να μεταμορφωθεί το νησί σε επίγειο παράδεισο η Μαρία Κάλλας, σύντροφος του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν στο πλευρό του και θεωρούσε τον εαυτό της οικοδέσποινα του Σκορπιού.
Μετά και τον θάνατο της Χριστίνας Ωνάση, τον Σκορπιό κληρονόμησε η κόρη της, Αθηνά Ρουσσέλ-Ωνάση, η οποία το 2013 το πώλησε στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ έναντι 100 εκατ. ευρώ
Στο νησί υπάρχει και το κοιμητήριο της οικογένειας Ωνάση, καθώς κοντά στο εκκλησάκι του βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Ωνάση, του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του Χριστίνας. Σύμφωνα με τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, οι τάφοι και η μικρή εκκλησία δεν μπορούν να πουληθούν.
Πηγή φωτογραφιών: Εθνος της Κυριακής