Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις συστάσεις του όσον αφορά τα φαγητά που είναι διαθέσιμα στις καντίνες σε δημόσιους χώρους, θέλοντας να περιορίσει την ανθυγιεινή διατροφή.
Οι δημόσιοι χώροι, όπως σχολεία, κέντρα παιδικής φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία και όλες οι άλλες καντίνες των δημόσιων ιδρυμάτων, μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εξασφάλιση υγιεινής διατροφής και στην πρόληψη των 8 εκατομμυρίων ετήσιων θανάτων που προκαλούνται σήμερα από ανθυγιεινές δίαιτες.
Ένα νέο πλαίσιο δράσης του ΠΟΥ για την ανάπτυξη και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών προμηθειών και υπηρεσιών για μια υγιεινή διατροφή στοχεύει στην αύξηση της διαθεσιμότητας υγιεινών τροφίμων μέσω του καθορισμού κριτηρίων διατροφής για τρόφιμα που σερβίρονται και πωλούνται σε δημόσιους χώρους. Το πλαίσιο δράσης στοχεύει επίσης στη μείωση των ασθενειών και των θανάτων που μπορούν να προληφθούν από την υψηλή κατανάλωση νατρίου και αλατιού, σακχάρων και λιπών, ιδίως των trans λιπαρών, και της ανεπαρκούς κατανάλωσης ολικής αλέσεως, οσπρίων, λαχανικών και φρούτων.
«Οι δημόσιοι χώροι που εξυπηρετούν ολόκληρη την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων πληθυσμών μας, πρέπει να είναι μέρη όπου η υγιεινή διατροφή προωθείται χωρίς να αποθαρρύνεται», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Τώρα είναι η ώρα για τις κυβερνήσεις να ηγηθούν παραδείγματος διασφαλίζοντας ότι το φαγητό που σερβίρεται ή πωλείται σε δημόσιους χώρους συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και σώζει ζωές. Δεν πρέπει να δαπανηθούν δημόσια κονδύλια για τρόφιμα που συμβάλλουν σε ανθυγιεινές δίαιτες».
Οι διατροφικές συστάσεις του ΠΟΥ
Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη όλων των μορφών υποσιτισμού καθώς και του διαβήτη, των καρκίνων και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD). Το νέο πλαίσιο δράσης χρησιμεύει ως εργαλείο για τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν, να εφαρμόσουν, να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν τις δημόσιες συμβάσεις τροφίμων και τις πολιτικές υπηρεσιών που ευθυγραμμίζονται με τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής, όπως περιγράφεται στις υπάρχουσες συστάσεις της ΠΟΥ:
- Περιορίστε την κατανάλωση νατρίου και διασφαλίστε ότι το αλάτι είναι ιωδιούχο.
- Περιορίστε την πρόσληψη δωρεάν σακχάρων.
- μετατόπιση της κατανάλωσης λίπους από κορεσμένα λίπη σε ακόρεστα λίπη.
- εξάλειψη βιομηχανικά παραγόμενων trans λιπαρών ουσιών.
- αύξηση της κατανάλωσης ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων.
- διασφαλίστε τη διαθεσιμότητα δωρεάν, ασφαλούς πόσιμου νερού.
Οι υγιείς δημόσιες συμβάσεις τροφίμων και οι πολιτικές υπηρεσιών ορίζουν κριτήρια διατροφής για τα τρόφιμα που σερβίρονται και πωλούνται σε δημόσιους χώρους. Αυτές οι πολιτικές αυξάνουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων που προωθούν υγιεινή διατροφή ή / και περιορίζουν ή απαγορεύουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων που συμβάλλουν σε ανθυγιεινές δίαιτες. Οι πολιτικές μπορούν να καλύπτουν ολόκληρη τη διαδικασία αγοράς, παροχής, διανομής, προετοιμασίας, εξυπηρέτησης και πώλησης τροφίμων για να διασφαλίσουν ότι κάθε βήμα πληροί υγιή κριτήρια.