Και μάλιστα ενώ θα δειπνούν μέσα σε ένα μουσείο της Φλωρεντίας κλειστό για το κοινό. Κάποιος άλλος μπορεί να επιθυμεί μια εντελώς ιδιωτική συνάντηση με τον Πάπα. Γίνεται. Να παραστεί στον εορτασμό των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ, χωρίς να δικαιούται πρόσκληση. Και αυτό γίνεται. Να τον υπηρετήσει ο μπάτλερ της σειράς «Downton Abbey» αυτοπροσώπως. Γίνεται. Να γίνει ένας από τους πρώτες τουρίστες του Διαστήματος. Βεβαίως και γίνεται. Το Knightsbridge Circle έχει διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες και ήδη ένας από τους πιο απαιτητικούς πελάτες του εκπαιδεύεται στο Χιούστον και προετοιμάζεται για το ταξίδι του με διαστημόπλοιο. Σε σύγκριση με όλα αυτά, το να εξασφαλιστούν, λοιπόν, μερικές δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού φαντάζει μια σχετικά εύκολη αποστολή.
Η προθυμία των συνεργατών του Knightsbridge Circle να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, όπως αντιστοίχως και το δικαίωμα της πελατείας να ζητά οτιδήποτε, βασίζεται στην ιδιότητα του μέλους. Την οποία αποκτά κανείς πολύ δύσκολα, καθώς για να γίνει δεκτός σε αυτό τον κύκλο VIP θα πρέπει να προηγηθεί συστατική εισήγηση από παλαιότερο μέλος. Φυσικά, όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες του Knightsbridge Circle υποχρεούνται να καταβάλουν πάγια ετήσια συνδρομή σχεδόν 28.000 ευρώ. Κάθε ταξιδιωτική εμπειρία, όμως, χρεώνεται επιπλέον, ανάλογα με την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία πραγματοποίησής της. Φέρ’ ειπείν, τα ταξίδια που διοργανώνει το Knightsbridge Circle στο Ντουμπάι και την Ινδία για λογαριασμό των πελατών οι οποίοι βιάζονται να εμβολιαστούν αλλά θέλουν να παρακάμψουν το στάδιο της αναμονής κοστίζουν περίπου 44.500 ευρώ. Το ταξιδιωτικό πακέτο περιλαμβάνει, εκτός των αμιγώς τουριστικών υπηρεσιών πολυτελείας, την εξασφάλιση των δύο δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Ποσά αυτού του μεγέθους φαντάζουν αστρονομικά για τους κοινούς θνητούς, για τη μερίδα όμως του αγοραστικού κοινού στην οποία απευθύνεται το Knightsbridge Circle είναι ανάξια λόγου. Εξάλλου, η υγεία προέχει όλων.
Ηθικοί φραγμοί
Τα μέλη του Knightsbridge Circle είναι μόλις 50 και η ταυτότητά τους παραμένει άκρως απόρρητη. Συνεπώς, δεν είναι γνωστό ποιοι απολαμβάνουν την, κατά κυριολεξία, βασιλική φροντίδα του γραφείου ή εάν σε αυτούς περιλαμβάνονται κροίσοι εκτός Βρετανίας, ενδεχομένως και Ελληνες. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι εξαιτίας της πανδημίας το γραφείο έχει δεχτεί αιτήματα για «εμβολιαστικό τουρισμό» από κατοίκους χωρών όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν κ.α. Ωστόσο, απαράβατος όρος συμμετοχής είναι ο πελάτης να βρίσκεται σε ακτίνα 4 ωρών πτήσης από τη Βρετανία. Ούτως ή άλλως, όμως, η υπηρεσία του εμβολιασμού παρέχεται μόνο στα παλαιότερα μέλη του πρακτορείου.
Για το Knightsbridge Circle η εχεμύθεια είναι ιερή, όπως και η παροχή των απολύτως ιδανικών υπηρεσιών. Εξ ου και κανένας από τους διαχειριστές λογαριασμών δεν επιτρέπεται να ασχολείται με περισσότερους από πέντε πελάτες. Κάθε μάνατζερ οφείλει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος και όχι μόνο για να επιλύει, αλλά κυρίως για να εξαφανίζει προβλήματα προτού καν αυτά προκύψουν. Ο Στιούαρτ ΜακΝιλ είναι υπερήφανος για το success story του πρακτορείου του, παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τη σχεδόν ολοκληρωτική εκμηδένιση της τουριστικής δραστηριότητας – για λόγους αναψυχής τουλάχιστον. Οπως λέει ο ίδιος, «η εταιρεία μας δεν έπαψε να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τους πελάτες να διασχίσουν διαρκώς κινούμενα, αχαρτογράφητα ύδατα. Από την αρχή της πανδημίας προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη απ’ ό,τι προηγουμένως. Δουλέψαμε δύο φορές πιο σκληρά και πάντα προλαμβάνουμε τις εξελίξεις. Υπήρξαν περιπτώσεις που είχαμε επαφές με τους πελάτες μας ακόμη και 12 φορές την ημέρα».
Αρκετά από τα μέλη του Knightsbridge Circle ή και κάποιοι ηλικιωμένοι στενοί συγγενείς τους έχουν ήδη εμβολιαστεί με τα σκευάσματα της Pfizer/BioNTech και της κινεζικής Sinopharm για τον COVID-19 στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι. Εκεί υπάρχουν ιδιωτικά κέντρα, όπως το Ιατρικό Κέντρο «Η Αιωνιότης» (Eternity Medicine Institute), μέσω του οποίου εξασφαλίζονται δόσεις εμβολίων για τους πλούσιους, τα οποία προέρχονται από τα κρατικά αποθέματα και προορίζονταν για τους πολίτες των Εμιράτων.
Καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca/Οξφόρδης διατίθεται στην Ινδία, το VIP πρακτορείο δραστηριοποιείται αναλόγως, όπως και στο Μαρόκο. Ο Στιούαρτ ΜακΝιλ προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί σε χώρες όπου οι συνοριακές διατυπώσεις είναι οι απολύτως ελάχιστες, προκειμένου να περιορίσει την ταλαιπωρία για τους πελάτες του. Για χάρη τους, κάποιες ποσότητες εμβολίων από την Ινδία θα μπορούσαν να μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές του Μαρακές.
«Από την αρχή της πανδημίας προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη απ’ ό,τι προηγουμένως», λέει ο ιδρυτής του Knightsbridge Circle, Στιούαρτ ΜακΝιλ, δηλώνοντας υπερήφανος για το success story του πρακτορείου του .
Επισήμως, οι ταξιδιώτες επικαλούνται «επαγγελματικούς λόγους» ως δικαιολογία των εκτός έδρας μετακινήσεών τους, κατά παράβαση του lockdown. Ωστόσο, το πρόγραμμα του «εμβολιαστικού τουρισμού» που εισάγει το Knightsbridge Circle περιλαμβάνει έναν μήνα διακοπών, είτε στις χώρες όπου γίνονται τα εμβόλια, είτε στην ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα, οι εύποροι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου στην Ινδία, να ταξιδέψουν στη Μαδαγασκάρη -διανύοντας ενδεχομένως τα περίπου 5.000 χλμ. με πτήσεις στη διακεκριμένη θέση των αερογραμμών ή και με ιδιωτικό τζετ-, να διαμείνουν σε μια υπερπολυτελή βίλα πάνω στη θάλασσα, με πισίνα, αποκλειστικό σεφ κ.λπ. και κατόπιν να επιστρέψουν στην Ινδία για τη δεύτερη δόση. Αφού λάβουν το σχετικό πιστοποιητικό, μπορούν, εάν θέλουν, να πετάξουν για Βρετανία.
Ο ΜακΝιλ διατείνεται ότι θα έκανε οτιδήποτε για να ικανοποιήσει την πελατεία του – αρκεί να είναι νόμιμο και ηθικό. Αλλά ειδικά για το τρέχον εγχείρημα, δηλώνει ότι «πρέπει να ισορροπήσω ανάμεσα στο να κάνω τη δουλειά μου και να μπορώ να κοιμάμαι ήρεμος. Γι’ αυτό δεν θα διευκόλυνα για το εμβόλιο, π.χ., έναν 35χρονο που θέλει να πηγαίνει στο γυμναστήριο». Σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση του Knightsbridge Circle στον συνδυασμό τουρισμού και εμβολιασμού, ο ίδιος πιστεύει: «Φαίνεται σαν να είμαστε εμείς οι πρωτοπόροι ενός νέου πολυτελούς ταξιδιωτικού και εμβολιαστικού προγράμματος»
. Αντίθετα από τον ΜακΝιλ, ο οποίος προσπερνά το ζήτημα ηθικής τάξης, οργανώσεις που υπερασπίζονται τη δίκαιη και ισότιμη χορήγηση στο εμβόλιο φρίττουν και μόνο στην ιδέα ότι όσοι είναι σε θέση να πληρώσουν αδρά το Knightsbridge Circle μπορούν και να προσπεράσουν εκατομμύρια συνανθρώπους τους στην ουρά για το σωτήριο εμβόλιο. Ο Στιούαρτ ΜακΝιλ ισχυρίζεται ότι εξυπηρετεί μόνο εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη να επισπεύσουν τον εμβολιασμό και ότι αποκλείονται άτομα κάτω των 65 ετών, ενώ τονίζει ότι «οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στην ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να εμβολιάζεται.
Η ομάδα μου στην Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φροντίζει ώστε το εμβόλιο να χορηγείται στο άτομο που το ζήτησε. Αυτή είναι μια πρακτική που σώζει ζωές. Στη Βρετανία η κυβέρνηση δεν με κάνει να νιώθω σιγουριά ότι κάνει σωστή διαχείριση. Ηδη λένε ότι δεν έχουν αρκετά εμβόλια της Pfizer για τη δεύτερη δόση. Γι’ αυτό και εγώ λέω στους πελάτες μου ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν ή και να ταξιδέψουν εκτός Βρετανίας για να εμβολιαστούν. Ενας φίλος μου που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μού λέει ότι πολλοί δεν παρουσιάζονται για να κάνουν το εμβόλιο. Στην περίπτωση αυτή, θα έπρεπε να υπάρχει μια άλλη λίστα με ανθρώπους που θέλουν απεγνωσμένα να εμβολιαστούν και με αυτή να ειδοποιούνται κατ’ ιδίαν και επειγόντως». Σημειωτέον ότι, εκτός του τουριστικού γραφείου Knightsbridge Circle, o Στιούαρτ ΜακΝιλ έχει και μια ιδιωτική κλινική στο Λονδίνο.
Με τα λεφτά των λίγων
Η εκμετάλλευση του οικονομικού πλεονεκτήματος των ολίγων ώστε να αποκτήσουν προτεραιότητα έναντι των πολλών και μη εχόντων δεν είναι αυθωρεί καταδικαστέο από ηθικής πλευράς. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Αλαν Λιβάιν, Αμερικανός τεχνοκράτης. Ως υψηλά ιστάμενο στέλεχος της εταιρείας Wright Williams & Kelly, η οποία ειδικεύεται στη βελτίωση της αποδοτικότητας επιχειρήσεων, ο Λιβάιν εξηγεί γιατί υπηρεσίες όπως ο «εμβολιο-τουρισμός» του Knightsbridge Circle όχι μόνο δεν είναι μεμπτές, αλλά συνιστούν υπόδειγμα ορθής πρακτικής. Συγκεκριμένα, ο ίδιος προτείνει τη χρηματοδότηση των μαζικών εμβολιασμών από τους πολίτες οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη οικονομική άνεση αλλά και αυξημένη κοινωνική επιρροή. Δηλαδή, εάν οι 100 πιο πλούσιοι Αμερικανοί προσφέρουν 100 εκατ. δολάρια έκαστος προκειμένου να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο, θα συσσωρευτεί αμέσως ένα κεφάλαιο 10 δισ. δολαρίων. Σε δεύτερη φάση, άλλοι 1.000 εύποροι θα προβούν σε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων ο καθένας, συγκεντρώνοντας 10 δισ. δολάρια επιπλέον.
Βάσει αυτής της λογικής, η επόμενη κατηγορία θα αφορά τη χορηγία 1 εκατ. δολαρίων από 10.000 άτομα, κατόπιν 100.000 δολαρίων από 100.000 ενδιαφερομένους, με βαθμίδα εκκίνησης τα 25.000 δολάρια από 400.000 ανθρώπους. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι μέσα σε δύο μήνες θα έχουν εμβολιαστεί μόλις 511.100 Αμερικανοί, αλλά το κόστος του διαβατηρίου για την πρώτη θέση στην εμβολιαστική σειρά θα έχει αποφέρει 50 δισ. δολάρια. Με τα οποία θα επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ. Ετσι το σχέδιο του Αλαν Λιβάιν αξιοποιεί τον καπιταλισμό και την εισοδηματική ανισότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ακόμη και οι εμβολιαστικές διακοπές της χλιδής στο Ντουμπάι ή οπουδήποτε αλλού μεταφέρει τους πελάτες του το Knightsbridge Circle, εάν υιοθετούνταν από το βρετανικό κράτος αντί να στηλιτεύονται, θα έπαυαν να εκλαμβάνονται ως κυνική πρόκληση. Αντιθέτως, θα εξιλεώνονταν και θα μεταμορφώνονταν, ως διά μαγείας, σε πράξη αλληλεγγύης.