Στο κόκκινο δεν φθάσαμε μόνο από τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα (36 κατά δηλώσεις Νίκου Χαρδαλιά) αλλά και από τα τρελά νούμερα της μόλυνσης που εμφανίστηκαν αυτόν το μήνα στα λύματα .

Επίσημη ανακοίνωση δεν έβγαλε η ΔΕΥΑΚ όπως κάνει κάθε μήνα, ενημέρωσε τους δημάρχους. Είναι δε τόσο αυξημένοι οι δείχτες που θα επαναληφθούν και ένα και δυο ακόμα εξετάσεις των λυμάτων για να επιβεβαιωθεί ή ανατραπεί η κατάσταση.

Εάν λοιπόν οι αυξημένοι δείκτες μόλυνσης στα λύματα (έως και δέκα φορές επάνω στο Ληξούρι!!) δεν συνάδουν με την εικόνα των καταγραμμένων επίσημα κρουσμάτων , τότε κάποιο πολύ μεγάλο λάθος γίνεται που θα το βρούμε μπροστά μας τις επόμενες ημέρες.

¨Έχοντας κατά νου το ερώτημα, γιατί το ιικό φορτίο δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των κρουσμάτων αναζητήσαμε απαντήσεις από τον χώρο των ιδιωτικών ιατρείων.

Πως λειτουργούν τα ιδιωτικά ιατρεία που κάνουν εξετάσεις rapid και μοριακές εξετάσεις στην Κεφαλονιά;  Ποιες οι υποχρεώσεις τους ; Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν τηρούν πρωτόκολλα ;

Λοιπόν.

Στην Κεφαλονιά λειτουργούν 6 ιδιωτικά εργαστήρια που έχουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία για να κάνουν rapid και μοριακά τεστ covid 19.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει λάβει ΟΥΔΕΜΙΑ εγκύκλιο από τον ΕΟΔΥ ή το Υπουργείο Υγείας για το τι πρέπει να κάνει με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εξετάσεών του.

Και βεβαίως αφού δεν υπάρχει εγκύκλιος δεν υπάρχουν και κυρώσεις.

Είναι λοιπόν στην ευγενική διάθεση του ιδιώτη να μπει στο εθνικό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων covid και να καταγράψει το περιστατικό.  Είτε είναι αρνητικό είτε θετικό. Είτε είναι με rapid είτε με μοριακό.

Άρα δεν υπάρχει εικόνα τι συμβαίνει στα ιδιωτικά εργαστήρια πραγματικά. Μόνο από μαρτυρίες ασθενών μπορούμε να μάθουμε τι έγινε στην περίπτωσή τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση θετικού μοριακού τεστ από ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο , έχουμε την μαρτυρία ότι μερικά λεπτά με την ενημέρωσή του από τον Μικροβιολογικό εργαστήριο της Κεφαλονιάς ότι είναι θετικό κρούσμα , του τηλεφώνησε ο ΕΟΔΥ της Αθήνας  και η Πολιτική Προστασία της Κεφαλονιάς . Αρα  κάποιο/κάποια από τα εργαστήρια ή και όλα δίνουν στοιχεία.

Θεωρούμε αδιανόητο να μην ανακοινωθεί στον ΕΟΔΥ θετικό κρούσμα και μάλιστα μοριακό που σημαίνει αδιαμφησβήτητο. Πως γίνεται η νοσηλεία του ασθενούς; Ο Μικροβιολόγος δεν συνταγογραφεί.

Μετά τις επίσημες καταγγελίες του δήμαρχου Σάμης ότι ούτε και ο ΕΟΔΥ δίνει τα θετικά κρούσματα των rapid test , πληροφορίες αναφέρουν ότι θορυβήθηκαν στα κεντρικά του ΕΟΔΥ και χθες Παρασκευή βράδυ έγιναν τηλεφωνήματα σε μικροβιολογικά εργαστήρια ζητώντας εξηγήσεις εκ των υστέρων.

Τι εξηγήσεις ζητάνε άραγε όταν δεν έχουν θεσπίσει τις υποχρεώσεις των μικροβιολογικών εργαστηρίων και αντίστοιχες κυρώσεις σε περίπτωση μη δήλωσης στοιχείων στην πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ;

Έτσι έχει η κατάσταση όσο αφορά τις δηλώσεις των κρουσμάτων. Εάν επιβεβαιωθούν τα «τρομακτικά» νούμερα του ιιοκού φορτίου τότε αποκαλύπτεται ότι ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων όπως έγινε στο 2ο κύμα δεν δίνει την πραγματική εικόνα των κρουσμάτων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τοπικές κοινωνίες.

Με όσους γιατρούς και αν έχουμε μιλήσει μια είναι η διαπίστωση. Στο 2ο κύμα ήταν εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση του ΕΟΔΥ. Πολύ χαλαρή , λες και άλλαξε η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας..

Τα αποτελέσματά της τα πληρώνουμε ήδη..

Περαστικά μας

 

Ε.Χ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις