«Αποτίμηση επιστημονικής τηλε-διημερίδας για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση»

41

Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής τηλε-διημερίδας με θέμα: «Η μετάβαση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ψηφιακή εποχή και η αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: Από τη θεωρία στην πράξη» που οργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων και το τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η επιστημονική τηλε-διημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021 από τις 09:30’εως τις 20:00’.

Συμμετείχαν 15 ομιλητές και ομιλήτριες υψηλού επιστημονικού κύρους, διακεκριμένοι και διακεκριμένες επιστήμονες, ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και καθηγήτριες, Σ.Ε.Ε. από διαφορετικά ΠΕ.Κ.Ε.Σ., και εν ενεργεία εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 17 παράλληλα διαδικτυακά εργαστήρια. Τις εργασίες παρακολούθησαν πάνω από 1500 μοναδικοί/ες συμμετέχοντες/ουσες μέσω του καναλιού της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων στο YouTube, ενώ η μέση διάρκεια συμμετοχής τους ξεπέρασε τις 4 συνεχόμενες ώρες το πρωί και τις 3 ώρες και 45 λεπτά συνεχόμενα το απόγευμα του Σαββάτου. Στο τέλος κάθε συνεδρίας του Σαββάτου οι συμμετέχοντες/ουσες μπόρεσαν να υποβάλλουν αρκετά ερωτήματα μέσω ειδικής σελίδας προς τους ομιλητές και τις ομιλήτριες.

Τα εργαστήρια της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν με χρήση των εργαλείων διαδικτυακής συνεργασίας Webex και Zoom, με συμμετοχές που ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις τις 200 ανά εργαστήριο.

Σύντομα η ΠΔΕ Ιονίων Νήσων τόσο στο κανάλι της στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UC1C6RnwZNFRt4P-ITcPdqFw) όσο και στο κανάλι της στο αναβαθμισμένο και σύγχρονο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ( www.sch.gr ) θα αναρτήσει εκτενή αποσπάσματα από τις εργασίες της διημερίδας.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης για τα εργαστήρια της Κυριακής, σχεδιάζεται η επανάληψη κάποιων πρακτικών εργαστηρίων.

Μέσα από τις εργασίες της διημερίδας αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του ψηφιακού γραμματισμού στην προώθηση της ενεργητικής μάθησης και της ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών/τριών, καθώς και στην κατάκτηση μιας σειράς δεξιοτήτων, απαραίτητων στον 21ο αιώνα. Επίσης στο θέμα της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Εξ Α.Ε.) δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστούν οι ποικίλες διαστάσεις του ζητήματος – γνωστικές, ψυχολογικές, κοινωνικές – και να αναζητηθούν πρακτικές και τρόποι που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στη μετάβαση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην ψηφιακή εποχή.

Στην εναρκτήρια συνεδρία χαιρέτησαν η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Αναστασία Γκίκα, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Εμμανουήλ Μάγκος και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος.

Η Οργανωτική Επιτροπή της επιστημονικής τηλε-διημερίδας  ευχαριστεί όλους τους ομιλητές και  τις ομιλήτριες, τους συντελεστές που βοήθησαν στην οργάνωση και την επιτυχή διεξαγωγή της, και τους ανθρώπους της Τεχνικής Υποστήριξης, που χάρη στην συνεργασία τους συνέβαλλαν ποικιλοτρόπως στην υλοποίηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτού του εγχειρήματος.

Η μεγάλη και θετική ανταπόκριση του κόσμου αποτελεί δύναμη αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο για την Εκπαίδευση.

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις