Η συνταγή για την κλασσική και αγαπημένη τούρτα αμυγδάλου

Δείτε πως θα τη φτιάξετε!

757
Φωτογραφία: https://www.giorgostsoulis.com/

Η συνταγή για την κλασσική και αγαπημένη τούρτα αμυγδάλου από τον Γιώργο Τσούλη.

#tsoulotip: Αν θέλουμε να κάνουμε την τούρτα ορθογώνια, ψήνουμε τα παντεσπάνια σε τετράγωνες φόρμες διαστάσεων 24Χ24εκ.

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

160 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο

130 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

5 αυγά, medium

1+½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για το σιρόπι:

200 ml νερό

130 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

 

Για την κρέμα:

300 ml γάλα, πλήρες

200 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης και παγωμένη

50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

30 γρ. βούτυρο κρύο

25 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

15 γρ. κορν φλάουρ

2 αυγά, medium

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για τη σαντιγί:

200 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

30 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για το σερβίρισμα:

400 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Κερασάκια μαρασκίνο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι: Ρίχνουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρα φωτιά. Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Για το παντεσπάνι: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μία κρέμα. Κατόπιν, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Αμέσως μετά, ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής το μείγμα για να πάρουμε τυχόν αλεύρι που θα έχει κολλήσει στα τοιχώματα.
  3. Ύστερα, στρώνουμε με λαδόκολλα τον πάτο μίας στρογγυλής φόρμας για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24εκ., την αλευροβουτυρώνουμε και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Έπειτα, ψήνουμε το παραπάνω μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 25-30 λεπτά. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει τελείως εκτός φούρνου.
  4. Για την κρέμα: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα 250 ml γάλα, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν βράση για 5-6 λεπτά.
  5. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μπολ τα 50 ml γάλα, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  6. Κατόπιν, παίρνουμε ένα σουρωτήρι (σαν σίτα), το τοποθετούμε πάνω από το κατσαρολάκι με το γάλα και τη ζάχαρη και περνάμε από μέσα του το μείγμα με τα αυγά. Μόλις περάσει όλο το μείγμα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
  7. Ύστερα, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρύο βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Μόλις ομογενοποιηθεί, τυλίγουμε την κρέμα με μεμβράνη η οποία εφάπτεται σε αυτή και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  8. Στη συνέχεια, αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μία σφιχτή σαντιγί. Μόλις γίνει, προσθέτουμε την παραπάνω σαντιγί μέσα στην κρέμα ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις, σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  9. Σύνθεση: Αφαιρούμε προσεκτικά το παντεσπάνι από τη φόρμα, το κόβουμε σε 3 επίπεδα, ισόπαχα, στρογγυλά κομμάτια και σιροπιάζουμε καλά το καθένα με ένα πινέλο.
  10. Ύστερα, αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο, τοποθετούμε ένα παντεσπάνι σε ένα μεγάλο πιάτο, απλώνουμε ομοιόμορφα λίγη κρέμα πάνω του και καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι.
  11. Έπειτα, απλώνουμε ομοιόμορφα λίγη κρέμα ακόμα από πάνω, τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι ακριβώς από πάνω και αλείφουμε το πάνω και το πλαϊνό μέρος της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Κατόπιν, κολλάμε με τα χέρια μας το φιλέ αμυγδάλου ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας και την μεταφέρουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά στο ψυγείο.
  12. Για τη σαντιγί: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να σφίξει. Μόλις σφίξει, μεταφέρουμε τη σαντιγί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη και την αφήνουμε στο ψυγείο.
  13. Τέλος, αφαιρούμε την τούρτα και τη σαντιγί από το ψυγείο, στολίζουμε την τούρτα με τη σαντιγί, τοποθετούμε τα κερασάκια μαρασκίνο από πάνω, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις