Το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό και το κόστος στην Οικονομία

54

Στέλιος Κράλογλου

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ανάλογα με τις εισπράξεις – Με «γυάλινα πόδια» ο προϋπολογισμός που αναθεωρείται – Στοίχημα η ρευστότητα 3 δισ.. ευρώ στους πληττόμενους.

Απώλειες της τάξης του 1,5% στο ΑΕΠ της χώρας και ζημιά πάνω από 2 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό περιμένει το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο για τον τουρισμό που κατεβάζει τον πήχη των εισπράξεων στο 40%, έναντι των 18,2 δισ. ευρώ που επράχθησαν το 2019.

Την ώρα που η πραγματική οικονομία δέχεται καθημερινό σφυροκόπημα από την παράταση του Lockdown το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψιν δυο εναλλακτικά σεναρίων για τις τουριστικές εισπράξεις.

Το βασικό σενάριο για το άνοιγμα του τουρισμού προβλέπει εισπράξεις που θα φτάσουν στο 60% των εσόδων του 2019 (που διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ.. ευρώ) δηλαδή περιμένει περίπου 11 δισ. ευρώ. Στο απαισιόδοξο σενάριο, οι εισπράξεις θα περιοριστούν στο 40% των εσόδων του 2019 – δηλαδή σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σενάριο το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης σημαντικά κατά 1,5%!

Η παράμετρος των τουριστικών εισπράξεων περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη εξίσωση ανάκαμψης της οικονομίας που διαμορφώνεται από την άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου. Στην εστίαση, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η απώλεια του τζίρου το 2020 ήταν της τάξης 2,3 δισ. ευρώ. Επίσης, κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8% – 0,9 % και το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 0,7%.

Αυτά για το μέλλον! Όσον αφορά στο πρώτο δίμηνο του έτους οι 24 ημέρες του σκληρού lockdown (από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου) αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι η αιμορραγία στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,140 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η παράταση καταβολής των επιδομάτων των 534 ευρώ με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά η τα «κουρεμένα ενοίκια», το πάγωμα των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στο Δημόσιο και η υστέρηση στα έσοδα από φόρους και εισφορές διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό κατά 1,869 δισ. ευρώ διογκώνοντας το έλλειμμα κατά 1,05% του ΑΕΠ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να θεωρούν ως πιθανό το εναλλακτικό σενάριο για ανάπτυξη 3,3% το 2021 (έναντι 4,8 που ήταν το βασικό σενάριο) και ξεκαθαρίζουν ότι η διασωλήνωση τη πραγματικής της οικονομίας με τον κρατικό προϋπολογισμό θα συνεχιστεί μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης!

Με ενέσεις ρευστότητας, μέσα από διάφορα προγράμματα, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης (και όχι μόνο) των επαγγελματιών, τα στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ θα “καλυφθούν” και ορισμένες από τις πάγιες δαπάνες που δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα που ήδη τρέχουν.

Ειδικότερα:

  • Επιστρεπτέα 6: Έχουν υποβληθεί ήδη 721. 395 αιτήσεις και το διαθέσιμο ποσό θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. Ευρώ
  • Επιστρεπτέα 7: Θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο και το ποσό που θα δοθεί να ανέχεται σε 1 δισ.. ευρώ.
  • “Γέφυρα 1 ”: Προβλέπεται η επιδότηση δόσεων των στεγαστικών δανείων για φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την πανδημία και για διάστημα 9 μηνών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ
  • “Γέφυρα 2”: Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί την δόση σε επιχειρηματικά δάνεια για διάστημα 8 μηνών και με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ
  • Επιδότηση τόκων: Είναι ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιδότησης των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2021, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
  • Επιδότηση Παγίων δαπανών: Με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να επιδοτηθούν, για έξοδα λειτουργίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της οικονομίας

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις