Ποδαράκια θυλικωμένα σ’ αντεράκια – Ενας πιάτο τση cucina povera του νησιού μας

761

Άλλο ένα Κεφαλονίτικο ξεχασμένο φαγάκι μας θύμισε ο Παύλος Σκλαβούνος με ανάρτησή του στο facebook . (Ακολουθούν οι φωτο)

Ποδαράκια μ’ άντερα. Μεγάλη κούραση , καθαριότητα και τέχνη για την καθαριότητα των εντέρων αλλά και το καθάρισμα- ζεμάτισμα” των ποδαριών. Πλένονται με άφθονο ξύδι (αντισηπτικό) και στο τέλος λεμονάκι για να ασπρίσουν.

Στη Νότια Κεφαλονιά τα κάνουμε με λαδάκι και μπόλικη ρίγανη. Στη Βόρεια Κεφαλονιά όπως βλέπουμε στη τέχνη της μητέρας Σκλαβούνου, τα νοστιμεύουν με τεράστιες ποσότητες ρισιάνικου σκόρδου (δακρύζουν τα μάτια από την σπιρτάδα) και κουσέρβα (λιαστή τομάτα). Όπως και να έχει είναι ένα φαγητό τση cucina povera (της φτωχής κουζίνας) της Κεφαλονιάς.

Η νοικοκυρά δεν πέταγε τίποτε από το σφάγιο. Τα ποδαράκια και τα αντεράκια που δεν μπορούσαν να πουληθούν γινόντανε μεζέδες για την οικογένεια η νοστιμιά τους εξαρτιότανε από την τέχνη της νοικοκυράς ή του νοικοκύρη.

Πάντως αμα θέλετε να το δοκιμάσετε έχει επανέλθει στα κρεοπωλεία. Ζητείστε τα από τον κρεοπώλη σας και θα σας ετοιμάσει.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις