Φαινόμενο “ΑΜΠΩΤΗ”: Η έρευνα της Ομάδος ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ

281
Ακριβώς για το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι παράμετροι που δεν συνάδουν με τις κλασσικές περιπτώσεις παλιρροϊκών φαινομένων η Ομάδα μας έκανε μία πρώτη Έρευνα με στόχο να προσδιοριστεί ή έκταση του φαινομένου.
Η Ομάδα χρησιμοποίησε και ανέλυσε τις πληροφορίες από παγκόσμιο δίκτυο παλιρροιογράφων καθώς η ανάλυση με την χρήση δορυφορικών δεδομένων είναι πιο χρονοβόρα.
Θα ακολουθήσουν και άλλες αναλύσεις καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν να μην δικαιολογούνται μόνο από τις βαρυτικές έλξεις, τα βαρομετρικά υψηλά και του ανέμους η ένταση και η έκταση της απόσυρσης των υδάτων (άμπωτη).
Σε πρώτη φάση λοιπόν εντοπίσαμε ότι το φαινόμενο στη χώρα μας ξεκίνησε 12-13 Φεβρουαρίου και βρίσκεται σε εξέλιξη με την ίδια ένταση μέχρι και σήμερα 7 Μαρτίου.
Ανάλογα το ανάγλυφο του βυθού και την περιοχή έγιναν αποσύρσεις υδάτων από μερικά μέτρα έως μερικές δεκάδες μέτρων (20-30 μέτρα).
Αρχικά κάναμε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο σε σταθμούς κοντά στον Ισημερινό αλλά και τους Πόλους. Δεν βρέθηκε κανένα μοτίβο παλίρροιας που να μοιάζει με αυτό στην περιοχή μας.
Στην συνέχεια κάναμε έναν έλεγχο στην Βόρεια Ευρώπη και πάλι το μοτίβο δεν ταίριαζε.
Έτσι περιορίσαμε την περιοχή (κόκκινο πλαίσιο στον χάρτη) και κάναμε έλεγχο των καταγραφών σε παλιρροιογράφους τις τελευταίες 30 ημέρες.
Στον τρίτο χάρτη σημειώνονται οι ενδείξεις με το βέλος προς τα κάτω στις περιοχές όπου οι παλιρροιογράφοι δείχνουν καθαρά την απόσυρση των υδάτων.
Τα οριζόντια βέλη δείχνουν τις περιοχές όπου οι παλιρροιογράφοι δείχνουν σταθερή στάθμη υδάτων ή πολύ μικρή μείωση.
Στην τελευταία εικόνα φαίνονται οι ενδεικτικές καταγραφές των παλιρροιογράφων σε : Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Καλαμάτα, Γιάλοβα (Τουρκία), Κατάκολο, Λαμπεντούσα (Ιταλία).
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις