Τυρόπιτα: Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει τη συνταγή της μαμάς του

Δείτε πώς θα τη φτιάξετε!

990
Φωτογραφία: https://akispetretzikis.com/

Συστατικά

Για το φύλλο

  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 330 γρ. σόδα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο
  • αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί
  • βούτυρο, για το ταψί

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. γραβιέρα
  • 500 γρ. φέτα
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 1 αβγό, μεσαίο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το φύλλο

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, τη ζάχαρη, αλάτι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο, για 5-6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
  • Ιδανικά βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο με μεμβράνη, για 20-30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε διάμετρο 40-50 εκ. Απλώνουμε με ένα κουτάλι τα 120 γρ. από το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  • Κόβουμε σε 10 κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Βάζουμε τα φύλλα σε πιάτο, τυλίγουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να παγώσει.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη γραβιέρα τριμμένη, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, πιπέρι, θυμάρι, το αβγό και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι.
  • Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Φροντίζουμε να είναι λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού.
  • Απλώνουμε βούτυρο σε ταψί 25×35 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο κάνοντας πτυχές. Φροντίζουμε να κάνουμε ένα γείσο περιμετρικά.
  • Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και καλύπτουμε τη γέμιση. Φροντίζουμε να κάνουμε πτυχές σε όλη την επιφάνειά του.
  • Απλώνουμε με ένα πινέλο 30 γρ. από το βούτυρο και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις