Συστατικά
Για το φύλλο
- 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 330 γρ. σόδα
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο
- αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί
- βούτυρο, για το ταψί
Για τη γέμιση
- 300 γρ. γραβιέρα
- 500 γρ. φέτα
- πιπέρι
- θυμάρι
- 1 αβγό, μεσαίο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το φύλλο
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, τη ζάχαρη, αλάτι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο, για 5-6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
- Ιδανικά βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο με μεμβράνη, για 20-30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε διάμετρο 40-50 εκ. Απλώνουμε με ένα κουτάλι τα 120 γρ. από το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
- Κόβουμε σε 10 κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Βάζουμε τα φύλλα σε πιάτο, τυλίγουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να παγώσει.
Για τη γέμιση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη γραβιέρα τριμμένη, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, πιπέρι, θυμάρι, το αβγό και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι.
- Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Φροντίζουμε να είναι λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού.
- Απλώνουμε βούτυρο σε ταψί 25×35 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο κάνοντας πτυχές. Φροντίζουμε να κάνουμε ένα γείσο περιμετρικά.
- Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και καλύπτουμε τη γέμιση. Φροντίζουμε να κάνουμε πτυχές σε όλη την επιφάνειά του.
- Απλώνουμε με ένα πινέλο 30 γρ. από το βούτυρο και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.