Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που οι πάσχοντες από αλλεργίες στη γύρη φταρνίζονται ασταμάτητα. Ταυτοχρόνως βρισκόμαστε (ακόμα) στη μέση της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ειδικά στη χώρα μας, τα κρούσματα καλπάζουν ανεξέλεγκτα. Γιατί; Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν νέο, απρόσμενο παράγοντα που μπορεί να παίζει ρόλο.
Ο παράγοντας αυτός είναι η… άνοιξη. Ή καλύτερα η γύρη, η οποία ως φαίνεται αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουμε εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά μόνον όσους έχουν αλλεργία στη γύρη, αλλά και όσους δεν έχουν.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Γερμανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα αεροβιολόγο. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν ο κορωνοϊός επηρεάζεται από τη γύρη, επειδή γενικώς η γύρη αυξάνει την επιρρέπεια στις ιογενείς λοιμώξεις.
Έτσι, εξέτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού και τα επίπεδα της γύρης σε 130 πόλεις σε 31 χώρες του κόσμου. Εξέτασαν επίσης την υγρασία, την θερμοκρασία, την πυκνότητα του πληθυσμού και το lockdown.
Αποτέλεσμα: Η γύρη, ενίοτε σε συνδυασμό με την υγρασία και τη θερμοκρασία, εξηγεί κατά μέσον όρο το 44% της διακύμανσης στον αριθμό των κρουσμάτων την άνοιξη!
Αντιθέτως, το lockdown την άνοιξη μπορεί να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Εφ’ όσον τηρείται, φυσικά, και όχι όταν οι πολίτες κάνουν… lockdown στους δρόμους.
Στην πραγματικότητα, «δεν έχει τόσο σημασία η αυστηρότητα του lockdown, αλλά πόσο νωρίς την άνοιξη θα εφαρμοστεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αθανάσιος Δαμιαλής, επικεφαλής στο ερευνητικό πεδίο Αεροβιολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (UNIKAT).
Πόσο αυξάνονται τα κρούσματα
Σύμφωνα με τη μελέτη, χωρίς lockdown, κάθε αύξηση των επιπέδων της γύρης κατά 100 κόκκους ανά κυβικό μέτρο του αέρα, οδηγεί σε μέση αύξηση 4% των ποσοστών της λοίμωξης Covid-19.
Σε μερικές πόλεις της Γερμανίας, παρατηρήθηκαν πέρυσι την άνοιξη επίπεδα γύρης έως 500 γυρεόκοκκους ανά κυβικό μέτρο αέρα. Αυτό οδήγησε σε αύξηση κατά 20% των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Πώς μπορεί, όμως, η γύρη να αυξάνει τα κρούσματα της νόσου Covid-19; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ελαττώνει τις φυσικές άμυνες των αεραγωγών στις ιογενείς λοιμώξεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυρεόκοκκοι προσκολλώνται στον βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού και απελευθερώνουν ουσίες που καταστέλλουν τη δράση της ιντερφερόνης. Η ιντερφερόνη είναι μία ομάδα πρωτεΐνών που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό όταν έχει εισβάλλει στον οργανισμό ένας παθογόνος μικροοργανισμός.
Όταν όμως η γύρη αποδυναμώνει τη δράση της ιντερφερόνης, ο κορωνοϊός βρίσκει ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί ελεύθερα, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Stefanie Gilles, επικεφαλής του ερευνητικού πεδίου Περιβαλλοντικής Ανοσολογίας στο UNIKAT.
Την άνοιξη του 2020, η πανδημία συνέπεσε με την εποχή της γύρης στο βόρειο ημισφαίριο, τονίζουν οι ερευνητές. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.