Μετά από ένα εφιαλτικό τετράμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 μέσα στη  πανδημία του κορονοϊού το Βέλγιο παρουσιάζει τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια ανάκαμψης. Η χώρα των 11,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πληρώσει βαρύ φόρο με 22.300 νεκρούς, ωστόσο, από τις αρχές Μαρτίου 2021 έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση στα κρούσματα αλλά και στα θύματα.

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου δηλώθηκαν 2.163 κρούσματα και 35 νεκροί, επίδοση που μετά από πολύ καιρό είναι χαμηλότερη από τα νούμερα που παρουσίασε η Ελλάδα και μάλιστα προήλθαν μέσα από μία πιο χαλαρή πολιτική από αυτή που ακολουθεί η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα στο Βέλγιο όλο το λιανεμπόριο είναι ανοικτό με συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες αλλά το γεγονός πως ποτέ δεν έκλεισε η αγορά και δεν έγινε ακορντεόν βοήθησε την οικονομία και βοήθησε την ψυχολογία των επιχειρηματιών και των πολιτών.

«Δεν υπάρχουν sms»

«Δεν υπάρχει ο ψυχολογικός “εξαναγκασμός” του sms όπως στην Ελλάδα. Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ατομική υπευθυνότητα. Όλα είναι ανοικτά ακόμα και τα πολυκαταστήματα. Ο περιορισμός στην κυκλοφορία ισχύει από τις 10 το βράδυ», είπε στο ethnos.gr η αντικέρ Μαρία Παλιούρα που εδώ και τρία χρόνια μένει μόνο στις Βρυξέλλες. Επίσης δεν απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ των Δήμων ή των περιφερειών.

Ανοικτά σχολεία μετά το Καθολικό Πάσχα

«Τα σχολεία λειτουργούν εκ περιτροπής. Μία εβδομάδα on line και μία εβδομάδα μαθήματα δια ζώσης. Μετά το Πάσχα των Καθολικών η κυβέρνηση προσανατολίζεται να λειτουργήσει κανονικά όλα τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης», είπε ο Διονύσης Σάλτας υπάλληλος σε πολυεθνική εταιρεία logistic.

Εστίαση μόνο με ντελίβερι

Οπως και στην Ελλάδα έτσι και στο Βέλγιο ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο είναι η εστίαση. Ολες οι επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούν μόνο click away και ντελίβερι. Απαγορεύεται κάθε μορφή σερβιρίσματος σε τραπέζι ωστόσο η οργάνωση και η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων εστίασης στα νέα δεδομένα είχαν καλύτερες επιδόσεις στο Βέλγιο.

Ανοικτά τα δημοφιλή αθλήματα

Στον αθλητισμό παίζουν κανονικά το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ ανδρών και γυναικών και δεν παίζει το χάντμπολ και οι κατηγορίες που στην Ελλάδα αποκαλούνται ερασιτεχνικός αθλητισμός. Ωστόσο η βελγική κυβέρνηση υποσχέθηκε να ανοίξει σύντομα όλον τον αθλητισμό και σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Χαμηλές επιδόσεις στους εμβολιασμούς

Οι επιδόσεις του Βελγίου στον εμβολιασμό είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα καθώς κινείται με πιο αργούς ρυθμούς. Η οργάνωση δεν εχει καμία σχέση με την Ελλάδα όπου υπάρχει πανστρατιά του υγειονομικού σώματος και οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες οργανώσεις έχουν συμβουλευτικό και οργανωτικό ρόλο. Στην Ελλάδα έχει κάνει έστω και μία δόση εμβολίου το 7,5% ενώ στο Βέλγιο το 5,6% που σε απόλυτα νούμερα είναι 1.160.000 για την Ελλάδα και 990.629 για το Βέλγιο.

 «Η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός»

Τα ευχάριστα για την Ελλάδα είναι πως στο Βέλγιο τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας προβάλλεται διαρκώς ως ιδανικός τουριστικός προορισμός ενώ μεγάλης προβολής έτυχαν οι δηλώσεις του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος μίλησε σε τηλεδιάκεψη στην έκθεση τουρισμού ITB στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη με ένα πλήρες πρωτόκολλο για το καλοκαίρι του 2021. Οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι εάν είτε εμβολιάζονται, έχουν αντισώματα ή αρνητικά στις δοκιμές. Όλοι οι τουρίστες θα μπορούν να δοκιμαστούν τυχαία κατά την άφιξη», έγραψε η brusselstimes.com. Επίσης σχολιάστηκε θετικά το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης να εμβολιάσει τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο ως την επόμενη ομάδα προτεραιότητας, μετά τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμών των κατοίκων στα νησιά της χώρας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις