Ο κοροναϊός κατέκτησε την Αμερική, το Hollywood… μετανάστευσε στην Αυστραλία

Προσπαθώντας να αποφύγουν τον ιό και τα μέτρα που αυτός συνεπάγεται, μερικοί από τους μεγαλύτερους σταρ μετανάστευσαν στην Αυστραλία – και οι Αυστραλοί δεν έχουν χαρεί ιδιαιτέρως με το γεγονός

79

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μαστίζονται από τον κοροναϊό, μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της απολαμβάνουν ανέμελες στιγμές, χωρίς μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση – αλλά με γυρίσματα, πάρτι και βόλτες για φαγητό. Μια παράλληλη πραγματικότητα, που θυμίζει σίγουρα περισσότερο τις προ πανδημίας ζωές τους παρά τις συνθήκες στις οποίες ζουν εκατομμύρια συμπατριώτες τους – και η οποία δεν έχει εκνευρίσει μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και τους ίδιους τους Αυστραλούς.

Η Αυστραλία τα έχει πάει πολύ καλύτερα από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς Αμερικανούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς, αλλά και ένα πλήθος κινηματογραφικών παραγωγών. Μεταξύ άλλων, στη χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκονται ο Κρις Χέμγουορθ, ο Ίντρις Έλμπα, ο Ματ Ντέιμον, η Νάταλι Πόρτμαν, ο Κρίστιαν Μπέιλ και η Μελίσα Μακάρθι, η οποία έχει αναρτήσει πρόσφατα και βίντεο στο οποίο περιγράφει τους λόγους που λατρεύει την Αυστραλία.

«Αυτοί οι σταρ του Hollywood έχουν μεταφερθεί σε έναν άλλο πλανήτη, όπου δεν υπάρχουν τα προβλήματα του δικού μας κόσμου», υποστηρίζει στους Times της Νέας Υόρκης ο Ρόμπερτ Τόμσον, καθηγητής που εξειδικεύεται στην pop culture στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Προσθέτει ότι η προσωρινή αποχώρηση των σταρ από τις ΗΠΑ, καταρρίπτει τον μύθο ότι οι διάσημοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το Hollywood.

Η Αυστραλία έχει γίνει το «hip μέρος» όπου «θέλουν να πάνε όλοι οι εξαιρετικοί άνθρωποι», συνεχίζει ο Τόμσον. «Όταν προσπαθείς να γίνεις σταρ, πρέπει να πας στη Δυτική Ακτή για να αρχίσεις την καριέρα σου. Όταν όμως γίνεις «πραγματικά μεγάλος σταρ», τότε αγοράζεις ιδιοκτησία κάπου εξωτικά, όπως στην Αυστραλία», καταλήγει.

Μαζί του φαίνεται να συμφωνεί και η Νάταλι Πόρτμαν, που μιλώντας στην εκπομπή του Τζίμι Κίμελ τόνισε τον ενθουσιασμό της για τα διαφορετικά ζώα και φυτά που συναντάς στην αχανή και άγρια φύση της χώρας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε στους Times ότι η Αυστραλία έχει βοηθήσει 22 διεθνείς παραγωγές να διοχετεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην τοπική οικονομία. Ο Πολ Φλέτσερ, ομοσπονδιακός υπουργός επικοινωνίας, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με τα παλαιότερα επίπεδα δραστηριότητας».

Όμως οι Αυστραλοί είναι έξαλλοι με αυτή την κατάσταση, καθώς η στρατηγική της χώρας τους για την καταπολέμηση του ιού έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες εκτός των συνόρων. Την ίδια στιγμή, οι διάσημοι όχι απλώς καταφέρνουν να μπουν στη χώρα ανενόχλητοι, αλλά δείχνουν και να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Και εκτός του συναισθηματικού παράγοντα, τα κλειστά σύνορα δημιουργούν και πρακτικά προβλήματα: Για παράδειγμα, την έλλειψη εργατικών χεριών για τις αγροτικές εργασίες.

Άλλες εξαιρέσεις στα αυστηρά μέτρα της χώρας αφορούσαν τους τενίστες που συμμετείχαν τον περασμένο μήνα στο Australia Open, αλλά και το προσωπικό που εργάστηκε στο τουρνούα.

«Όλοι γνωρίζουν ότι, από ό,τι φαίνεται, ισχύουν άλλους κανόνες για όσους είναι διάσημοι ή έχουν λεφτά», λέει εκνευρισμένα ο Ντάνιελ Τουσία, ένας Αυστραλός που είχε εκτοπιστεί για πολλούς μήνες στο εξωτερικό μαζί με την οικογένειά του.«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να γυρίσουν στο σπίτι τους».

Σε σχετικό e-mail της, η Αυστραλιανή Συνοριοφυλακή ανέφερε ότι οι ταξιδιωτικές εξαιρέσεις για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές παραχωρούνταν «όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παραγωγές θα έχουν οικονομικά οφέλη για την Αυστραλία και θα έχουν την υποστήριξη της σχετικής πολιτειακής αρχής».

Τον Μάιο, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση τηλεοπτικών παραγωγών. Η κυβέρνηση αφιέρωσε περισσότερα από $400 εκατ. σε διεθνείς παραγωγές που, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες επιδοτήσεις, έδιναν στους παραγωγούς έκπτωση έως και 30% για τα γυρίσματα στη χώρα.

Περισσότερες από 20 διεθνείς παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες και η νέα ταινία της Marvel, «Thor: Love and Thunder», με τον Κρις Χέμσγουορθ, τον Ματ Ντέιμον, την Νάταλι Πόρτμαν, τον Τάικα Γουατίτι, την Τέσα Τόμσον και τον Κρίστιαν Μπέιλ, το «Three Thousand Years of Longing», με τον Ίντρις Έλμπα και την Τίλντα Σουίντον, είτε βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής είτε πρόκειται να γυριστούν μέσα στη χρονιά.

Μέσα στους επόμενους μήνες, στη χώρα αναμένεται να αφιχθούν η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ενώ ο Ζακ Έφρον μοιάζει να έχει αποφασίσει να εγκατασταθεί μόνιμα, βάσει των αναρτήσεών του στο Instagram.

Ο Ματ Ντέιμον χαρακτήρισε την Αυστραλία «τυχερή χώρα», όμως οι κάτοικοι του Μπάιρον Μπέι, μιας παραθαλάσσιας πόλης που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τον μποέμ χαρακτήρα της για χάρη της πολυτέλειας, αναφέρουν ότι η έλευση των σταρ στη διάρκεια της χρονιάς άλλαξε την πόλη τους για πάντα.

«Οι ηθοποιοί και οι διάσημοι είναι η κορυφή του παγόβουνου», υποστηρίζει ο Τζέιμς Μακμίλαν, ντόπιος καλλιτέχνης και διευθυντής του τοπικού φεστιβάλ σερφ, μιλώντας στους Times. Προσθέτει ότι εκτός από τους σταρ, στην πόλη έχουν φτάσει και μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων, εκτοξεύοντας τις τιμές των ακινήτων και εκτοπίζοντας τους ντόπιους.

«Είναι βέβαιο ότι έχει αλλάξει περισσότερο από ποτέ στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών», τονίζει ο Μακμίλαν, που ζει στην πόλη τα τελευταία 20 χρόνια. «Οι άνθρωποι έχουν θαμπωθεί από τους σταρ».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις