© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Εντονο το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα, που είναι μέσα στις τρεις πρώτες προτιμήσεις στις λίστες των μεγάλων tour operators
Κυριολεκτικά πάνω από τα συστήματα κρατήσεων, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές αγορές, απ’ όπου προέρχεται και ο βασικός όγκος των ξένων επισκεπτών της Ελλάδας, βρίσκονται οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, χωρίς να κρύβουν παράλληλα την αγωνία τους για το αν τελικά η πορεία της επιδημίας εντός κι εκτός Ελλάδας θα επιτρέψει να πιαστεί ο στόχος για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στα μέσα Μαΐου.
Στο πλαίσιο της ΙΤΒ, της μεγαλύτερης διεθνούς τουριστικής έκθεσης-βαρόμετρο για την αγορά που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γερμανία και φέτος έγινε διαδικτυακά, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα -κορωνοϊού επιτρέποντος πάντα- ανοίγει γενικευμένα τον τουρισμό της από τις 14 Μαΐου. Εν μέσω αβεβαιότητας, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι έχει να κάνει με τον προγραμματισμό για τη φετινή τουριστική σεζόν προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι κρατήσεις. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα και από την ΙΤΒ, τοποθετούν μεν πολύ ψηλά την Ελλάδα στους προορισμούς της Μεσογείου όπου επιθυμούν να ταξιδέψουν φέτος, ωστόσο, μέχρι τώρα, ξενοδόχοι και αεροπορικές ακούνε για κρατήσεις, όμως κρατήσεις δεν βλέπουν.
Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από τα μέσα Μαΐου περιλαμβάνει και τρίτες χώρες που είναι βασικές για την Ελλάδα όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ νωρίτερα, τον Απρίλιο, προγραμματίζεται η πιλοτική εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί σε πρώτη φάση με επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και με άλλα κράτη αναχώρησης όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, π.χ. το Ισραήλ. Μια θετική παράμετρος είναι ότι σε όλη την Ευρώπη οι δυνητικοί τουρίστες είναι πλέον παραπάνω από εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες που υπαγορεύονται από την πανδημία στα ταξίδια τους, έστω κι αν παραμένει αρνητική για όλες, ανεξαιρέτως, τις τουριστικές αγορές της Μεσογείου η στάση ουκ ολίγων κυβερνήσεων πανευρωπαϊκά να αποθαρρύνουν τα ταξίδια εκτός των τειχών – επομένως ο ανταγωνισμός στην περιοχή μας για ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια πολύ μικρότερη πίτα φέτος θα είναι αδυσώπητος.
Για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού τη δεύτερη σεζόν του κορωνοϊού, όπως εξελίσσεται το 2021, η Ελλάδα δηλώνει ότι όλοι οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι αν πριν από το ταξίδι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή έχουν αρνητικό τεστ, ενώ είναι πιθανό με την άφιξή τους στη χώρα να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό τεστ. Επιπλέον, οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να εφαρμόζουν όλους τους κανόνες που ισχύουν για τους Ελληνες πολίτες χωρίς εξαίρεση ή διαφοροποίηση, ενώ αν προκύψουν έκτακτες ανάγκες λόγω COVID-19 (π.χ. νοσηλεία κ.λπ.), αυτές θα καλύπτονται από τη χώρα μας χωρίς κόστος για τους ίδιους.
Πέραν της μεγαλύτερης εξοικείωσης των Ευρωπαίων πολιτών με τα προστατευτικά μέτρα και φυσικά των εμβολίων, στις νέες γραμμές άμυνας για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι και οι χειρισμοί σε επίπεδο Ε.Ε. για ενιαίους κανόνες αύξησης της κινητικότητας προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των μετακινήσεων, με την τουριστική βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη να αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 17 του μήνα, και τις σχετικές ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες σε σχέση και με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Η περίπτωση «Ρωσία»
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στα χέρια μας έναν στοιχειώδη οδηγό για το επίσης δύσκολο 2021, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρό προγραμματισμό», δηλώνει στο «business stories» ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΖΤour Hellas. Ο τουριστικός οργανισμός TEZTour ιδρύθηκε το 1994 και κατέχει μεγάλο μερίδιο στον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης λειτουργώντας σε περισσότερες από 28 χώρες. Η ΤΕΖTour Hellas λειτουργεί στη χώρα μας από το 2008 και διακινεί στην Ελλάδα σε ετήσια βάση περισσότερους από 150.000 τουρίστες από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν και Βουλγαρία. Πέρυσι, την πρώτη χρονιά του κορωνοϊού, το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 12.000 τουρίστες.
O κ. Χαριτίδης θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα (16-18/3), στη Μόσχα για τη μεγάλη τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ, ένα ακόμη βαρόμετρο, αυτή τη φορά για τον ρωσικό τουρισμό, ο οποίος φέτος, επί του παρόντος, ψηφίζει τη χώρα του και την Τουρκία. «Η Ελλάδα για τη συγκεκριμένη αγορά τα τελευταία 12-15 χρόνια ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και είχαμε περίπου 800.000-900.000 αεροπορικές αφίξεις κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2013 και το 2014 όταν οι αφίξεις ήταν στο 1 εκατομμύριο», αναφέρει ο κ. Χαριτίδης. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος διαχρονικά χαμηλώνουν σημαντικά τον πήχη των αφίξεων ειδικά από τη Ρωσία: ενδεικτικά, το 2019 τα στοιχεία αναφέρουν γύρω στους 600.000 επισκέπτες από τη χώρα – ακόμη κι έτσι, όμως, παραμένει μία από τις βασικές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα.
«Ο ανασταλτικός παράγοντας για τις αφίξεις των Ρώσων είναι η βίζα, γι’ αυτό για πολλά χρόνια οι περισσότεροι Ρώσοι έρχονταν από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Τα τελευταία χρόνια όταν άνοιξαν τα visa centers και στην επαρχία, αυξήθηκε η κίνηση από εκεί, ωστόσο οι δυνατότητές μας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν η βίζα έβγαινε ακόμα πιο εύκολα και πιο γρήγορα, ειδικά στην επαρχία».
Ο κ. Χαριτίδης επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή «η Ρωσία αντιμετωπίζει πολύ καλά το ζήτημα της πανδημίας, ουσιαστικά μόνο στην αρχή της πανδημίας είχε πάρει σκληρά μέτρα και από το καλοκαίρι και μετά τα μέτρα ήταν στοχευμένα, ενώ ο εμβολιασμός προχωράει και τα ρωσικά εμβόλια είναι και αποτελεσματικά και αξιόπιστα. Τα κρούσματα μειώνονται, όλες οι δραστηριότητες είναι ανοιχτές και η καθημερινότητα είναι σχεδόν κανονική σε αντίθεση με την Ευρώπη.
Οι Ρώσοι το 2020 ταξίδεψαν και εσωτερικά, αλλά και στο εξωτερικό. Δυστυχώς, όπως πάντα, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός – αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι 1,48 εκατομμύρια Ρώσοι διάλεξαν την Τουρκία για διακοπές, ενώ σχετικά καλά, χωρίς μεγάλη πτώση, πήγαν οι Μαλδίβες και τα ΗΑΕ. Στην Ελλάδα πέρυσι ήρθαν μόλις 13.000 Ρώσοι. Για φέτος, σύμφωνα με όλες τις έρευνες ως προς τη ζήτηση, οι Ρώσοι και οι γύρω εθνικότητες είναι διατεθειμένοι να διαλέξουν την Ελλάδα για διακοπές, εφόσον τους δοθεί αυτή η δυνατότητα και υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να προγραμματίσουν εγκαίρως. Μέχρι τότε κλείνουν στο εσωτερικό της χώρας και την Τουρκία. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να ανοίξουν και άλλες τρίτες χώρες όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν κ.λπ.».
Κρατήσεις στην Ευρώπη σε αναμονή
Από το πρώτο crash test της ΙΤΒ και τα μηνύματα που έφτασαν προκύπτει ότι όντως η ζήτηση για Ελλάδα, σε επίπεδο αναζητήσεων, παραμένει πολύ υψηλή, ωστόσο, σύμφωνα με τη Γερμανική Ενωση Ταξιδιών (DRV), είναι γεγονός ότι oι κρατήσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς για την καλοκαιρινή σεζόν. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι και φέτος θα είναι αρκετοί αυτοί που θα επιλέξουν τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας τους ή σε κοντινούς, οδικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της DRV Νόρμπερτ Φίμπιγκ, οι Γερμανοί παραμένουν πιστοί σε μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, ωστόσο οι καινούριες κρατήσεις μέχρι τώρα είναι μόλις στο 1/4 σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Με βάση τα στοιχεία από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά εξερχόμενου τουρισμού όπως είναι η Γερμανία, χαμηλότερος είναι ο όγκος των κρατήσεων, μόλις στο 13%, για την πασχαλινή περίοδο, άρα η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ευρώπη αναμένεται, και με τη βούλα, αργότερα, λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού.
Επισημαίνεται ότι η αγορά της Ε.Ε. αντιστοιχεί περίπου στο 54% των εισερχόμενων αφίξεων της Ελλάδας και στο 68% συμπεριλαμβάνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από πλευράς του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ευρώπης, του TUI, στη Γερμανία, έστω κι αν δεν αναφέρονται συγκεκριμένα νούμερα αφού αυτά παραμένουν επί του παρόντος χαμηλά, τις περισσότερες κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι έχει η Ισπανία και ακολουθούν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, ενώ στη χώρα μας την πρωτιά διατηρεί ως προορισμός η Κρήτη.
«Αυτό που εξακολουθούμε να βλέπουμε είναι η ζήτηση, ειδικά από τη Γερμανία, για Ελλάδα να είναι μεγάλη, σε συνέχεια και του περσινού καλοκαιριού, όπου και πάλι όσοι Γερμανοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό είχαν στις πρώτες προτιμήσεις ελληνικούς προορισμούς», δηλώνουν στο «b.s.» πηγές του ομίλου από το Ανόβερο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κρατήσεις για Ελλάδα ξεκινούν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και μετά, με βάση και τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ και στην περίπτωση αυτή η χώρα μας βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών. Μάλιστα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Θεοχάρη την περασμένη Τρίτη, υπήρξε άμεση ανοδική αντίδραση στα συστήματα των Βρετανών tour operators, ενώ η TUI Βρετανίας διαπιστώνει αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2020, με επίκεντρο την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Κρήτη και τη Ζάκυνθο.
Σε σχέση με τις τάσεις, σε αυτή τη συγκυρία, ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) για τα διεθνή ταξίδια που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο σε 4.700 άτομα από 11 βασικές διεθνείς τουριστικές αγορές, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία κ.α. Η ΙΑΤΑ, που αντιπροσωπεύει 290 αεροπορικές, ή αλλιώς το 82% της κίνησης, διαπιστώνει βελτίωση του κλίματος στο διεθνές κοινό σε ό,τι έχει να κάνει με τα ταξίδια. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις, από τη στιγμή που θα περιοριστεί η πανδημία το 57% δηλώνει ότι θα περιμένει δύο ή και λιγότερους μήνες προκειμένου να ταξιδέψει (49% το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2020), το 72% θέλει να ταξιδέψει όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να επισκεφθεί συγγενείς και φίλους (63% τον Σεπτέμβριο του 2020), 8 στους 10 πιστεύουν ότι θα ταξιδέψουν πιο εύκολα εφόσον εμβολιαστούν, το 84% δηλώνει ότι δεν θα ταξιδέψει αν υπάρχει η περίπτωση καραντίνας στον προορισμό, ενώ το 56% πιστεύει ότι θα αναβάλει τα ταξίδια έως ότου σταθεροποιηθεί η οικονομία (65% τον Σεπτέμβριο του 2020).
Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από τα μέσα Μαΐου περιλαμβάνει και τρίτες χώρες που είναι βασικές για την Ελλάδα όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ νωρίτερα, τον Απρίλιο, προγραμματίζεται η πιλοτική εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί σε πρώτη φάση με επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και με άλλα κράτη αναχώρησης όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, π.χ. το Ισραήλ.