Τη στιγμή που οι γιατροί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας καλούνται να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς τους θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, επειδή δεν θα έχουν πρόσβαση σε ΜΕΘ, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε για πολλοστή φορά την ανανέωση του στόλου της… αυτή τη φορά με αγροτικά οχήματα.
✅ Ενισχύεται ο στόλος της Ελληνικής Αστυνομίας με 53 νέα φορτηγά οχήματα ➡ https://t.co/bywy7bfXiH pic.twitter.com/Gnq1l7DLAC
— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) March 16, 2021
Ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης, συγκρίνοντας το κόστος κάθε οχήματος και τα χρήματα που απαιτούνται για μια ΜΕΘ, υπολόγισε ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να έχει προφέρει στους Έλληνες πολίτες 11 μονάδες εντατικής θεραπείας. Να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός γίνεται με την υψηλότερη διαθέσιμη τιμή ΜΕΘ.
Με τις ΜΕΘ της Αθήνας σχεδόν γεμάτες, δώσανε ακόμα 1.682.688 ευρώ στην @hellenicpolice
Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 11 ΜΕΘ.
Mα αυτό το ποσό θα αγοράζαμε 28 ασθενοφόρα
Που και να μην είχαμε πανδημία
Που και να μην πεθαιναν κάθε μέρα τόσοι άνθρωποι pic.twitter.com/iOZcCRu3xh— Chris Avramidis (@chris_avramidis) March 16, 2021
Πρόκειται για το γνωστό δίλλημα που αντιμετωπίζει κάθε κυβέρνηση η οποία καλείται να διαχειριστεί περιορισμένους πόρους και το οποίο οι οικονομολόγοι αποκαλούν «βούτυρο ή όπλα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κυβερνώντες (και αυτό αφορά και τις προηγούμενες, σχετικές παραγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) προτίμησαν να «αφαιρέσουν« χρήματα από τον προϋπολογισμό της υγείας για να πουλήσουν στο ψηφοφόρους τους το δόγμα τάξη και ασφάλεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχόλια που ακολουθούν την ανακοίνωση της αστυνομίας ένας πολίτης, που φαίνεται να είναι πυροσβέστης, εξηγεί την προνομιακή αντιμετώπιση των δυνάμεων καταστολής απέναντι σε άλλες ομάδες του δημόσιου τομέα.