ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: «Εγκαταλελειμμένο στα πρόθυρα της απένταξης είχε καταλήξει το έργο της λιμενικής πρόσβασης και του μουσείου στο Λαζαρέτο. Σοβαρές οι ευθύνες αυτών που δεν έκαναν απολύτως τίποτα από το 2016»
Άκρως υποκριτικό και καθυστερημένο το ενδιαφέρον της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», μετά από 3,5 χρόνια αδράνειας από την Περιφερειακή και τη Δημοτική Αρχή της προηγούμενης περιόδου στο θέμα του Λαζαρέτο.
Υπό τον κίνδυνο απένταξης του έργου και απώλειας της χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε αποφασίσει να αντικαταστήσει τις παρεμβάσεις, που δεν μπορούσαν να γίνουν στο Λαζαρέτο (λόγω έλλειψης αδειοδοτήσεων, μελετών και προγραμματικών συμβάσεων με υπαιτιότητα του πρώην ενιαίου Δήμου Κέρκυρας), με τη δράση «Διαμόρφωση προσβάσεων για ΑΜΕΑ σε επιλεγμένα σημεία του Παλαιού Φρουρίου και της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας» με αυτεπιστασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων ως εταίρου του έργου
Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κωνσταντίνος Καποδίστριας: «Λόγω της σημαντικότητας του έργου, από την αρμοδιότητα μου και προκειμένου να ενταχθεί και πάλι σε επόμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έχει ξεκινήσει επικοινωνία με την ΕΦ.Α. Κέρκυρας και με τον νέο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων»
Απάντηση για λογαριασμό της Περιφερειακής Αρχής στην επερώτηση της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α. για τα Ιόνια Νησιά», την οποία εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, ο επικεφαλής της, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, με θέμα: «Λιμενική πρόσβαση και διάσωση του μουσείου στο νησάκι Λαζαρέτο στην Κέρκυρα», έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κωνσταντίνος Καποδίστριας.
Όπως ενημέρωσε το σώμα ο Κωνσταντίνος Καποδίστριας:
Στις 10/5/2016 ομόφωνα το Π.Σ. αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Κέρκυρας για την υλοποίηση της πράξης: «Εργασίες προσβασιμότητας και δράσεις ανάδειξης της ιστορικής νησίδας Λαζαρέτο», προϋπολογισμού 210.000 ευρώ με διάρκεια 3 χρόνια.
Η προγραμματική αυτή προέβλεπε ως φυσικό αντικείμενο της πράξης τα εξής: Διαμορφώσεις προσβασιμότητας, καθώς και δράσεις ανάδειξης της ιστορικής νησίδας Λαζαρέτο. Ειδικότερα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
1. Κατασκευή πλωτής εξέδρας βαρέως τύπου
2. Κατασκευή ράμπας πρόσβασης ΑΜΕΑ. Από το λιμάνι έως το μουσείο.
3. Εργασίες συντήρησης και ανάδειξης περιβάλλοντος χώρου
4. Δράσεις ανάδειξης της νησίδας όπως:
• Μουσειολογική μελέτη και απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της
Επίσης επισημαίνονται τα παρακάτω:
Για τις άδειες και εγκρίσεις που τυχόν θα απαιτηθούν για την τοποθέτηση της πλωτής εξέδρας βαρέως τύπου θα μεριμνήσει ο Δήμος Κέρκυρας.
Οι απαραίτητες μελέτες για τις διαμορφώσεις προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στο Λαζαρέτο (ράμπα ΑΜΕΑ), έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Δήμο Κέρκυρας και θα παραδοθούν στο «Δικαιούχο και Φορέα Υλοποίησης του Έργου».
Για τις άδειες και εγκρίσεις που τυχόν θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης θα μεριμνήσει ο Δήμος Κέρκυρας.
Για τις άδειες και εγκρίσεις που τυχόν θα απαιτηθούν για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, θα μεριμνήσει ο Δήμος Κέρκυρας.
Μετά από 3,5 χρόνια στις 11/11/2019, ένα μήνα μετά την ανάληψη της νέας Περιφερειακής Αρχής, σε συνάντηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, με την Διαχειριστική Αρχή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη Θεσσαλονίκη -και λόγω καταληκτικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης- συζητήθηκε το πρόβλημα του «TACTICAL TOURISM». Συγκεκριμένα στο εν λόγω έργο μέχρι τότε δεν είχε γίνει τίποτα. Με δεδομένο δε, ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην Προγραμματική σύμβαση και το Υπουργείο Πολιτισμού (διότι αποτελεί Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, καθώς το Λαζαρέτο με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΑΑΠ/Γ΄/455/18404/15-4-92 (ΦΕΚ Β΄324/14-5-1992) Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος, που χρειάζεται ειδική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/1950), οι υπηρεσίες δήλωσαν ότι οι δράσεις ανάδειξης της ιστορικής νησίδας Λαζαρέτο, που προβλέπονταν στην Προγραμματική Σύμβαση και στο Τεχνικό Δελτίο, δεν μπορούν να υλοποιηθούν, διότι δεν είχε συναφθεί σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Κάτι, το οποίο δεν είχε επισημανθεί τα προηγούμενα 3,5 χρόνια.
Μετά από έγγραφη επικοινωνία του τμήματος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, και με τον κίνδυνο της απένταξης του έργου, αποφασίστηκε ως νέα δράση η «Διαμόρφωση προσβάσεων για ΑΜΕΑ σε επιλεγμένα σημεία του Παλαιού Φρουρίου και της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας» με αυτεπιστασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων ως εταίρου του έργου.
Υπογραμμίζεται πως χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ΕΦ.Α. Κέρκυρας δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο σε Ιστορικά σημεία. Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση θα ήταν πρώτα να υπάρχουν οι σχετικές εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις (όπως Πολιτισμού και Ναυτιλίας) και μετά να βρεθεί χρηματοδότηση ένταξης του σημαντικού αυτού έργου.
«Καλές οι υποσχέσεις των Δημάρχων και Νομαρχών, που είχαν δοθεί παλαιοτέρα, αλλά χωρίς τις αδειοδοτήσεις, που δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο, κάτι το οποίο το ξέχασε ή το απέκρυψε ο κος Γαλιατσάτος», τόνισε στην απάντησή του προς την «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και τον επικεφαλής της, ο Αντιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνος Καποδίστριας, για να προσθέσει:
«Λόγω της σημαντικότητας του έργου, από την αρμοδιότητα μου και προκειμένου να ενταχθεί και πάλι σε επόμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έχει ξεκινήσει επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και με τον νέο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και περιμένω την ανταπόκρισή τους».