Την Παρασκευή 19 Μαρτίου το kefaloniapress διοργάνωσε μια ακόμα live συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού αφορούσε την κατάσταση των υποδομών στο νησί μετά το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ. Στην ουσία η συζήτηση εξελίχθηκε σε διάσκεψη των κατ’ εξοχή αρμοδίων για την ανάπτυξη των υποδομών του νησιού μας .

Μας τίμησαν με την παρουσία τους :

Ο Βουλευτής του Νομού Παναγής Καππάτος
Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος
Ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης
Ο Δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Μανώλης Ορφανουδάκης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σταύρος Τραυλός
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δημήτρης Ατσάρος
Ο πρ. δήμαρχος και πολιτικός μηχανικός Βασίλης Ρουχωτάς

Τον συντονισμό της συζήτησης εκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας του Kefaloniapress , είχε η Ελένη Χιόνη.

Η συζήτηση ήταν αποτέλεσμα μηνυμάτων και συζητήσεων με επαγγελματικούς και τουριστικούς φορείς για την κατάσταση των υποδομών στο νησί μας μετά το καταστροφικό πέρασμα του ΙΑΝΟΥ ενόψει του ανοίγματος της σεζόν (14 Μαίου).

Έχει προηγηθεί η live συζήτηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κίμωνα Χατζημπίρο για το φαινόμενο ΙΑΝΟΣ , την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που έχουν στην καθημερινότητά μας. (Δες εδώ το video της συζήτησης)

Μπορεί ο Ιανός να μην εντάσσεται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά είναι ένα καιρικό φαινόμενο που μπορεί να επαναληφθεί είτε ηπιότερο είτε σφοδρότερο.

Οι καταστροφές που΄ άφησε πίσω του στις υποδομές είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες προστέθηκαν στις εκκρεμότητες που έχουμε ακόμα από τους σεισμούς του 2014.
6 μήνες μετά τον Ιανό και δυο μηνες έως το άνοιγμα της σεζόν , οι υποδομές του νησιού είναι ακόμα σε κατάσταση καταστροφής, δεν έχουν αποκατασταθεί.

Κάποιες από αυτές είναι στενά δεμένες με την καθημερινότητά πολλών ανθρώπων. Όπως η γέφυρα στο Χειμωνικό, άλλες είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος.

Τώρα , στο παρα πέντε της τουριστικής σεζόν θέλουμε να κάνουμε μια επισκόπηση της κατάστασης σε κάθε Δήμο και να δούμε που βρισκόμαστε και τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε.
Θέλουμε να ενημερωθούν οι πολίτες, οι δημότες , κατ ευθείαν από αυτούς που έχουν την ευθύνη των έργων.

Στο video που ακολουθεί θα ακούσετε τις τοποθετήσεις των Δημάρχων για την κατάσταση των έργων στα όρια ευθύνης τους .

  • Τα σημεία που ανησυχούν τους δημότες και τον τουριστικό κόσμο είναι κυρίως τα εξής :
    Προσβασιμότητα στην παραλία του Μύρτου
    Γέφυρα στο Χειμωνικό
    Παραλίες Βόρειας Κεφαλονιάς
    Άσσος
    Αγία Ευφημία
    Κατάσταση Μελισσάνης , Δρογκαράτης

Στην διάρκεια της συζήτησης το κοινό μπορούσε να υποβάλει ερωτήσεις στα σχόλια ή στο inbox του Kefaloniapress. Δεκάδες θεατές εξέφρασαν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους, την κριτική του για την κατάσταση των υποδομών.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον βουλευτή κ. Παναγή Καππάτο ο οποίος ενημέρωσε για τις επαφές του με τους αρμόδιους Υπουργούς για τα έργα τα οποία έχουν την ευθύνη τα Υπουργεία και όχι η Περιφέρεια. Διαβάστε εδώ τα έργα και τις ενέργειες που παρουσίασε ο βουλευτής κ. Καππάτος .

Στη συνέχεια οι δυο Αντιπεριφερειάρχες Σταύρος Τραυλός και Μανώλης Ορφανουδάκης ανέφεραν τα έργα που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια για την αποκατάσταση των υποδομών μετά τον ΙΑΝΟ. Δες εδω τι ειπαν οι δυο Αντιπεριφερειάρχες.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε παρακάτω (επιγραμματικά) και να ακούσετε τα προβλήματα των υποδομών έτσι όπως τα έθεσαν οι τρεις δήμαρχοι της Κεφαλονιάς : Θεόφιλος Μιχαλάτος , Γιώργος Κατσιβέλης και Μάκης Μονιάς.

Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος (στα 40′ στο video)

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ

O δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε με έμφαση την καλή συνεργασία που έχουν και οι τρεις δήμαρχοι του νησιού μεταξύ τους αλλά και με τον βουλευτή Παναγή Καππάτο και τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το 80% του εισοδήματος στο νησί είναι από τον τουρισμό που δυστυχώς η πανδημία τον ισοπέδωσε με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό έχει για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες. Συνάρτηση αυτών είναι να έχει πληγεί οικονομικά και ο δήμος αφού δεν υπάρχουν έσοδα από τους επιχειρηματίες. Τα καταστήματα έχουν κλείσει, δεν εισπράττουν , δεν έχουν να πληρώσουν.
Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε αρχές Φθινοπώρου και ο ΙΑΝΟΣ που ισοπέδωσε τα πάντα και άφησε πίσω του τεράστια προβλήματα. Οι δήμοι του νησιού μας αλλά και ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος Αργοστολίου άντεξε γιατί το κράτος βοήθησε άμεσα , πήραμε χρήματα, είπε χαρακτηριστικά και σιγά-σιγά κλείνουμε τις πληγές μας.
Αναφορικά με την Λαγκάδα δήλωσε ότι θα φτιαχτεί όπως ήταν πριν, ετοιμάζουν μελέτη ώστε το έργο να γίνει όπως πρέπει και να μην υπάρξει πρόβλημα ποτέ πια.
Ο κ. Μιχαλάτος επισήμανε με έμφαση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος για την λειτουργία των παραλιών που νοικιάζει σε ιδιώτες.

Παρόλο που οι δήμοι λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, λόγω τηλεργασίας και άδειες ειδικού σκοπού καταθέτουμε προτάσεις γιατί δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα με την αλλαγή νομοθεσίας όσο αφορά την ασφάλεια των παραλιών και τους ναυαγοσώστες. Ισχυρίστηκε ότι απαιτούνται περίπου 500.000 ευρώ για τη λειτουργία των παραλιών , χρήματα που ο δήμος δεν τα έχει.

Έδωσε για παράδειγμα την παραλία του Λουρδά , που σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να έχει 3 ναυαγοσώστες, βάρκα, jet ski και ανάλογο εξοπλισμό που φτάνει τα 116.000 ευρώ ! Από μια παραλία που ο δήμος θα έχει ελάχιστα έσοδα. Αυτή η νέα νομοθεσία τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό του δήμου.

Δήλωσε ότι σαφώς είναι υπέρ της ασφάλεια στις παραλίες μας αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση γιατί με το 40% των εσόδων από τα ενοίκια να πηγαίνει στην Κτηματική Υπηρεσία, το υπόλοιπο 60% δεν φτάνει να καλυφθούν οι απαιτήσεις του Νόμου. Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη πως αν δεν αλλάξει αυτό θα αναγκαστούν οι δήμοι να αφήσουν τις παραλίες για να τις πάρει το δημόσιο ( η Κτηματική Υπηρεσία) . Θέλουμε χρήματα όπως τόνισε που δεν υπάρχουν ούτε στον προϋπολογισμό για να τα πάρουν από αλλού και έτσι δεν προχωράει η δημοπράτηση τους.

Ζήτησε από τους δημότες να δείξουν κατανόηση, θεωρεί ότι και φέτος η τουριστική χρονιά θα καθυστερήσει και όσον αφορά το δήμο Αργοστολίου δήλωσε ότι πέρα από τις παραλίες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τα αλσύλλια με τα δέντρα που καταστράφηκαν από τον ΙΑΝΟ ( Κούταβος, Γέφυρα, Γύρος Λάσσης και αλλού), τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα πριν φτάσουν οι πρώτοι τουρίστες.

Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης ( στα 52′ στο video)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ

Συμφώνησε με τα λεγόμενα του δημάρχου Μιχαλάτου, ότι το κράτος παρενέβη πολύ γρήγορα και ευχαρίστησε με την σειρά του τον βουλευτή Παναγή Καππάτο. Οι αποκαταστάσεις από τον ΙΑΝΟ έγιναν άμεσα και μένουν να οργανωθούν τα υπόλοιπα, αλλά είμαστε στην καρδιά μιας πανδημίας.
Η γραφειοκρατία και οι υπηρεσίες στο κεντρικό κράτος που υπολειτουργούν, δυσκολεύουν την επίλυση προβλημάτων ακόμα περισσότερο.

Με την κατάργηση όμως του νόμου 4412 που ήταν πάγιο αίτημα των δημάρχων ,καταργούνται οι διαγωνισμοί και το μητρώο δήμων και αυτό θα λύσει τα χέρια των δημάρχων.

Για να το καταλάβει ο κόσμος, ανέφερε ένα παράδειγμα λέγοντας ότι αν υπάρχουν 20 χιλιάδες για να γίνουν ας πούμε πεζοδρόμια, μέχρι τώρα ο δήμος είχε ένα ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο έμπαιναν εργολάβοι από όλη την Ελλάδα και κληρωνόταν ένας να αναλάβει το έργο αλλά επειδή ακριβώς το έργο δεν ήταν μεγάλο δεν εμφανιζόταν ποτέ.

Αυτό είπε έγινε και με τους Πετανούς που ο εργολάβος από Καλαμάτα δεν εμφανίστηκε ποτέ.
Δήλωσε ότι έχουν έτοιμη μελέτη από το 1 εκατομμύριο χρηματοδότηση που έλαβε ο δήμος Ληξουρίου για τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, έτοιμη προς δημοπράτηση παρά την ένσταση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ρουχωτάς. Ελπίζει ότι σύντομα θα απεμπλακούν και θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

Αναφορικά με τις παραλίες συμφώνησε με την πρόβλεψη του δημάρχου Αργοστολίου ότι τα δυσβάστακτα βάρη που καλείται να πληρώσει και ο δήμος Ληξουρίου για να τις λειτουργήσει δυο επιλογές αφήνουν. Ή θα κάνουν τις αναθέσεις οι δήμοι, θα χρεωθούν τα ποσά και δεν θα μπορέσουν τα πληρώσουν ή θα τις πάρει το δημόσιο.

Όταν μια παραλία χρειάζεται από την νομοθεσία 5 ναυαγοσώστες λόγω της έκτασης της, ο δήμος μαζεύει από αυτήν 20χιλιαδες και πρέπει να δώσει μόνο για τους ναυαγοσώστες 50 χιλιάδες, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, θα πάνε τα ποσά στα ληξιπρόθεσμα και θα τους κρατάνε τα λεφτά από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.
Ζήτησε τέλος από τον βουλευτή να βοηθήσει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τις παραλίες γιατί διαφορετικά δεν βλέπει μέλλον.

Δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς

Ο Δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της Κεφαλονιάς που υπέστη σοβαρότατες καταστροφές σε τρία κομβικά σημεία : Αγία Ευφημία , το χωριό γέμισε λάσπη , Ασσος,(το χωριό σκεπάστηκε από πέτρες) , Μύρτος η προσβαση στην παραλία διαλύθηκε από τις κατολισθήσεις. Καταστροφές που προστέθηκαν σε αυτές των προηγούμενων πλημμυρών στην περιοχή.

Αναφέρθηκε στον αγώνα του Δήμου να ανταποκριθεί σε αυτές τις απίστευτες καταστάσεις, ευχαρίστησε τον βουλευτή Παναγή Καππάτο για την βοήθειά του στο έργο του και την προώθηση των προβλημάτων της περιοχής στα αρμόδια Υπουργεία.

Μακρύς ο κατάλογος των προβλημάτων του Δήμου, αξίζει να ακούσετε στο video την πλήρη καταγραφή τους και την κατάσταση που βρίσκονται τώρα.

Αυτό βέβαια που όλοι ήθελαν να ακούσουν είναι τι γίνεται με τον Μύρτο. Τόσο ο βουλευτής όσο ο δήμαρχος Μάκης Μονιάς αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός διαβεβαίωναν ότι ο Μύρτος θα λειτουργήσει τη σεζόν του 2021.

Ακούστε όλη την παρέμβαση του κ. Μονιά για να αντιληφθείτε το βάθος και την σοβαρότητα των προβλημάτων που δημιούργησε ο ΙΑΝΟΣ στις υποδομές του Δήμου Σάμης.

√ Και οι τρεις δήμαρχοι εξέφρασαν δημόσια τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες τους για την συνεργασία τους με τον βουλευτή του Νομού Παναγή Καππάτο και την υποστήριξη των αιτημάτων τους στα αρμόδια Υπουργεία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΕΛΕΝΗ Δ. ΧΙΟΝΗ

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις