Το ότι εξάντλησαν την αποτελεσματικότητά τους τα ήδη ισχύοντα μέτρα θεωρεί η κυβέρνηση, η οποία πλέον τονίζει πως ήρθε η ώρα για αναθεώρησή τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αλλαγή των μέτρων πλέον είναι μονόδρομος, ενώ μοναδικός στόχος είναι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους και την διάχυση των πολιτών σε δραστηριότητες όπου ο ιός δεν είναι τόσο μεταδοτικός.
Σε κάθε περίπτωση παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης για άρση μέτρων, είναι σαφές πως καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα θα παίξει η εισήγηση των ειδικών της κυβέρνησης.
H επιτροπή θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα λάβει σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας με αργότερο την Πέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει ένα προσχέδιο του «οδικού χάρτη» επιστροφής σε κανονικότητα, καθώς αποτελεί πλέον μονόδρομο το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο
Είναι σαφές πως προτεραιότητα στο Μαξίμου είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου είτε με τη μέθοδο του click away είτε με φυσική παρουσία.
Μάλιστα το πιθανότερο είναι πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και όχι τα μεγάλα εμπορικά προκειμένου οι ειδικοί να έχουν μία πρώτη επιδημιολογική εικόνα πριν προχωρήσουν στο δεύτερο βήμα.
Σε κάθε περίπτωση η μάσκα θα είναι υποχρεωτική εντός του καταστήματος, ενώ θα λειτουργήσει και το 130332, όπου οι καταναλωτές θα στέλνουν εκεί μήνυμα και θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα, διάρκειας τριών ωρών.
Δεύτερο στάδιο: Τα σχολεία με υποχρεωτικά self tests
Όσον αφορά τα σχολεία, η πλειοψηφία των ειδικών φαίνεται να επιθυμεί να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.
Παρ΄όλο που χτες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έκανε σαφές πως στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, φαίνεται πως η ειδικοί το θεωρούν παρακινδυνευμένο, μιας και προτεραιότητα είναι το λιανεμπόριο.
Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία θα ανοίξουν με υποχρεωτικό self testing σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται πως περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες.
Αν είναι θετικό, με δεύτερο ταχύ τεστ (rapid test) θα μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Για δήλωση θετικού αποτελέσματος θα δημιουργηθεί η ειδική πλατφόρμα selftesting.gov.gr
H κόπωση των πολιτών «ελευθερώνει» τις διαδημοτικές μετακινήσεις
Σε κάθε περίπτωση σχεδόν δεδομένη θεωρείται η παύση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Κι αυτό γιατί αφενός η κόπωση των πολιτών είναι εμφανής, αφετέρου σε περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι πολύ δύσκολο να είναι ακόμη σε ισχύ η συγκεκριμένη απαγόρευση, καθώς μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε.
Όσο για την εστίαση, δεν φαίνεται να μπαίνει ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης, το άνοιγμα της οποία ωστόσο θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό.
Ετοιμάζεται να «στρώσει τραπέζι» η εστίαση – Τα σχέδια για στήριξη του κλάδου
Στα επόμενα βήματα της κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η εστίαση.
Στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.
Το άνοιγμα της εστίασης θα σηματοδοτήσει και το τέλος των SMS στο 13033.
Τα μέτρα για την εστίαση
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της εστίασης.
Έτσι, εξετάζεται αν η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης θα γίνει:
α) με την μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, δηλαδή με τη διάθεση ενός κεφαλαίου κίνησης που δεν θα επιστραφεί, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
β) με έναν νέο, ειδικό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
γ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση στο 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δηλαδή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα – επέκταση του υφιστάμενου Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις της εστίασης.
δ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με 100% επιδότηση του επιτοκίου για τουλάχιστον 2 χρόνια.