Τη δεκαετία του ’90 κυριαρχούσε ακόμη άγνοια και ο φόβος για την ασθένεια και τους τρόπους μετάδοσης του AIDS. Με ένα φιλί σε μια οροθετική, ο ανοσολόγος Φερνάντο Αϊούτι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τον Ιανουάριο του 2019, έδωσε γροθιά στα στερεότυπα, τον τρόμο και τις φήμες που επικρατούσαν σχετικά με τη θανατηφόρα ασθένεια.
Είχαν περάσει λίγα μόλις χρόνια από τότε που είχαν γίνει γνωστά τα πρώτα κρούσματα με συνέπεια οι οροθετικοί να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται, θυμάται η Μηχανή του Χρόνου.
Εκτός από τον θανατηφόρο ιό, καλούνταν να αντιμετωπίσουν και την κοινωνική απομόνωση. Για πολλά χρόνια υπαίτιοι της μετάδοσης του ιού θεωρούνταν αποκλειστικά οι ομοφυλόφιλοι, καθώς πολλοί φορείς και ασθενείς ήταν ομοφυλόφιλοι. Η αντίληψη αυτή άλλαξε μόνο όταν έγιναν ευρέως γνωστές περιπτώσεις διάσημων ασθενών οι οποίοι ήταν ετεροφυλόφιλοι.
Περιθωριοποίηση και κοινωνικός στιγματισμός
Η είδηση του ιού προκαλούσε την αποστασιοποίηση των υπολοίπων. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του κορυφαίου μπασκετμπολίστα Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος προσβλήθηκε από το AIDS το 1991.
Πολλοί συμπαίχτες του ήταν απρόθυμοι να τον αγκαλιάσουν και προσεκτικοί όταν έπαιζαν εναντίον του. Ακόμη και οι πρώην συμπαίκτες του σπάνια δέχονταν να παίξουν ένα μονό μαζί του.
Το φιλί – σύμβολο στον αγώνα κατά του AIDS
Ο φόβος και οι προκαταλήψεις κλονίστηκαν με μία αυθόρμητη κίνηση. Το 1991 στο Καλιάρι της Σαρδηνίας διεξήχθη επιστημονικό συνέδριο για το AIDS.
Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πιθανότητα μετάδοσης του HIV μέσω του στόματος.
Ο ιταλός ανοσολόγος Φερνάντο Αϊούτι έδωσε την απάντηση στην πράξη. Δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ την κίνηση του. Πλησίασε γρήγορα και τράβηξε αυθόρμητα τη Ροζάρια Ιαρντίνο, μια οροθετική γυναίκα που βρισκόταν στην αίθουσα και τη φίλησε στο στόμα. Η στιγμή απαθανατίστηκε από έναν δημοσιογράφο και απέκτησε συμβολικό χαρακτήρα στον αγώνα κατά του AIDS.
Το φιλί ήταν η βάση της πιο αποτελεσματικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης στην Ιταλία.
«Το φιλί ήταν αυθόρμητο», έχει δηλώσει η Ροζάρια. Αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την κίνηση, καθώς είχαν έρθει αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με ένα άρθρο εφημερίδας που ήταν γεμάτο ανυπόστατους ισχυρισμούς και παραπληροφόρηση.
Εφημερίδα της Νάπολης έγραφε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω ενός φιλιού. Αυτός ο ισχυρισμός ήταν που έδωσε την αφορμή να αποδείξουν το λάθος στην πράξη. Το φιλί κατά του AIDS σόκαρε την κοινή γνώμη σε μια περίοδο που κυριαρχούσαν η άγνοια, οι προκαταλήψεις και ο φόβος έναντι των ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον ιό….
Η οροθετική κοπέλα ήταν 25 χρόνων και είχε προσβληθεί από τον ιό ΗΙV όταν ήταν 17 ετών. Μετά το περιστατικό κλήθηκε να δώσει πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
Έδινε με επιμονή το παρών, καθώς ήθελε να μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα: «Βομβαρδίσαμε νέους ανθρώπους με πληροφορία».
Το φιλί κινητοποίησε τη Ροζάρια να ασχοληθεί με θέματα υγείας και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το AIDS.
Για χρόνια συμμετείχε σε ένα ίδρυμα της Ιταλίας που πραγματοποιούσε εκστρατείες που υποστήριζαν τους ασθενείς. Ένα από αυτά ήταν να δημιουργούν πολιτικές ασφάλισης σε όσους ασθενείς ήθελαν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, καθώς σύμφωνα με την ίδια, πολλοί φορείς του AIDS δέχονται διακρίσεις όταν θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι.
Ο ανοσολόγος Φερνάντο Αϊούτι, που έγινε γνωστός μέσα από το φιλί, υπήρξε ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας για τη μάχη κατά του AIDS (ANLAIDS). Χαρακτηρίστηκε μάλιστα και ως ηγέτης του αγώνα κατά του ιού.
Ο γιατρός που πάλεψε τις προκαταλήψεις βρέθηκε νεκρός τον Ιανουάριο του 2019.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Serra ο επιστήμονας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης και έπεσε από τις σκάλες μέσα στο νοσοκομείο.
Πηγή: Μηχανή Του Χρόνου