Γιάννης Βρούτσης: «Ηρθε με μπράβους, και απειλούσε για τα λεφτά που έχασε»

328

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, μιλάει στο Documento για την τεράστια κομπίνα και το πολιτικό κόστος που του επέφερε, αφού λίγες ημέρες μετά απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό σχήμα.

«Ηρθε σε µένα µε µπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον µήνα που έχασε».
Χείµαρρος ήταν ο τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Documento. Η εφηµερίδα επικοινώνησε µαζί του προκειµένου να του απευθύνει ερώτηµα σχετικά µε κοµπίνα που φέρεται ότι έστησε ο Μένιος Φουρθιώτης. Συγκεκριµένα, φαίνεται σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του Documento να εµφάνισε ξαφνικά µεικτές µηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και µε πρώην ή νυν συνεργάτες του. Με αυτούς τους µισθούς ο Φουρθιώτης µπήκε στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία» ώστε να λαµβάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος, που κάλυπτε το 60% των µισθών.

«Κλοτσούσε πόρτες και απειλούσε»

Ο Γ. Βρούτσης στις δηλώσεις που παραχώρησε στο Documento επιβεβαίωσε το γεγονός, χωρίς να κατονοµάσει τον Φουρθιώτη ως ενορχηστρωτή της κοµπίνας. Φυσικά όµως τον… φωτογράφισε, αφού η συγκεκριµένη υπόθεση και η εµπλοκή του Φουρθιώτη έχει µερικώς δηµοσιευτεί ήδη από τον περασµένο ∆εκέµβριο. Αλλωστε, όπως µας διεµήνυσε ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν∆, ο… ενορχηστρωτής τον «κρέµασε στα µανταλάκια» – ο Μ. Φουρθιώτης φέρεται ως ο νεόκοπος εκδότης της εφηµερίδας «Αποκα-λυπτικά»…

Ο τέως υπουργός κατέθεσε τον περασµένο ∆εκέµβριο τροπολογία προκειµένου να… κλείσει το παράθυρο που υπήρχε στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία», το οποίο φέρεται να εκµεταλλεύτηκε ο Φουρθιώτης. Ο Γ. Βρούτσης, που σχολίασε στο Documento ότι η όλη υπόθεση του απέφερε «τεράστιο κόστος», λίγες ηµέρες µετά αποπέµφθηκε από το κυβερνητικό σχήµα. Είχε µάλιστα προηγηθεί… επίσκεψη του Μ. Φουρθιώτη στο υπουργικό γραφείο του, όπου απαιτούσε, σύµφωνα µε τον τέως υπουργό, να πληρωθεί τα λεφτά που έχασε: «Είµαι έξω φρενών µε αυτό τον τύπο. Ηρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ηρθε µε µπράβους. Απειλούσε γενικούς γραµµατείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάµε για παρακµή».

«Το πρόγραµµα “Συν-Εργασία” έχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό: δίνει µισθό οποιουδήποτε κόστους ώστε να συντηρηθούν µεγαλοστελέχη σε επιχειρήσεις προκειµένου να µην καταρρεύσει το σύστηµα µέσα στην πανδηµία, αλλά και οι εργαζόµενοι που δουλεύουν σε αυτές να παραµείνουν τις θέσεις τους. Υπάρχει και σε άλλες χώρες. ∆εν είναι τζάµπα λεφτά. Πρόκειται για δάνειο που πληρώνει ο ελληνικός λαός» δήλωσε στο Documento ο Γ.Bρούτσης.

Γιάννης Βρούτσης: Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ
«Σκοπιµότητα για να αυξήσει εικονικά τον µισθό του»

«Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται µεταξύ των εκατον-τάδων χιλιάδων εργαζοµένων» ανέφερε. Ξαφνικά, «από ένα λάθος ενός λογιστή ήρθε σε µένα κάποιος που φώναζε –δεν µπορώ να πω ονόµατα– µε θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον µήνα που έχασε. Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριµένο κύριο διαπίστωσα ότι έπαιρνε µισθούς 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Τα ίδια χρήµατα έπαιρναν και άτοµα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιµότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον µισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγµα νόµιµο, όµως ανήθικο. Οταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν τρελάθηκαν».

Επρόκειτο για γεγονός που, όπως σχολίασε, «δεν µπορούσα να το δεχτώ. Οχι ως υπουργός, ως πολίτης. Επρεπε να αντιδράσω και αντέδρασα. Αλλαξα τον νόµο κι έτσι µε το άρθρο 85 του νόµου 4764/2020 έβαλα πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούµενος του προγράµµατος δεν µπορεί να λάβει παραπάνω χρήµατα. Είπα στη Βουλή ότι αυτό το κάνω γιατί διαπίστωσα καταχρηστικές συµπεριφορές. Κανείς δεν ασχολήθηκε µαζί µου τότε».

Σχετικά πάντως µε τον ενορχηστρωτή της κοµπίνας, ο τέως υπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε εάν αυτός «πλήρωσε φόρους; Εγιναν οι παρακρατήσεις; ∆ηλώθηκαν αυτά στην καρτέλα του; Πλήρωσε τις εισφορές στον Ε∆ΟΕΑΠ; Ολα αυτά δεν είναι αφορολόγητα. Πρόκειται για χρήµατα που πρέπει να πληρωθούν. Πρέπει να ελεγ-χθεί και να γίνουν ενέργειες».

«Ελεγε δηµόσια ότι θα φύγω από υπουργός»

Ρωτήσαµε τον Γ. Βρούτση αν αυτή η υπόθεση ενδέχεται να οδήγησε στην αποµάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο: «Οχι, ούτε καν µπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέµα πάντως µε εξόργισε και µου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος. Με διέσυραν στα κανάλια κάθε µέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να µε βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση τον ανίκανο, τον αναποτελεσµατικό. Μοιραία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ δεν πήγα ποτέ σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του µπλόκαρα τα λεφτά µε είχε κρεµάσει στα µανταλάκια. Ελεγε δηµόσια ότι θα φύγω από υπουργός». Οταν του επισηµάναµε ότι άλλοι υπουργοί πήγαν σε «τέτοια κανάλια» µας απάντησε ότι «ο καθένας επιλέγει τον δρόµο του».

Ο Μητσοτάκης και η χώρα, στο έλεος ενός Φουρθιώτη

του Κώστα Βαξεβάνη

Τα πράγματα είναι απλά, αλλά δεν γίνονται απλούστερα. Ο πρώην Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με συνέντευξή του στο Documento, κατήγγειλε, πως ο «μάνατζερ» Μένιος Φουρθιώτης ή Μαίνανδρος ή Γιώργος  (ή Σουγιάς ή Πεταλούδας ή όπως αλλιώς θα μας προκύψει) μπούκαρε στο γραφείο του με μπράβους, γιατί ως Υπουργός τόλμησε να κλείσει το παραθυράκι μιας κομπίνας του Φουρθιώτη, με την οποία εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το Δημόσιο. Ο Φουρθιώτης τον έβρισε και (κυρίως) τον απείλησε πως θα τον τελειώσει από Υπουργό. Ο Μένιος Φουρθιώτης, τον σημερινό Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ και Υπουργό τότε.

Λίγες μέρες μετά, ο Γιάννης Βρούτσης αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, ανασχηματισμούς, καρατομήσεις Υπουργών και σχηματισμούς κυβερνήσεων κάνει ο πρωθυπουργός. Και το ερώτημα είναι: μήπως τις κάνει ο Φουρθιώτης;

Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός της χώρας, που τον βαραίνει μια μεγάλη κατηγορία ευτελισμού του πολιτικού συστήματος εξαιτίας δηλώσεων του ίδιου του Υπουργού, δεν βγήκε να μας απαντήσει.

Ενώ την Κυριακή καιγόταν ο κόσμος και η ΝΔ, από τη συνέντευξη Βρούτση στο Documento, ο πρωθυπουργός ανέβασε φωτογραφία στο τουίτερ, αγκαλιά με ένα σκυλάκι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτου ζώου.

 “Οι φίλοι δεν αγοράζονται. Ανοίξτε την αγκαλιά σας και σώστε ένα αδέσποτο” έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπράβο του, αλλά το θέμα είναι οι δίποδοι φίλοι και η ποιότητά τους, που εφάπτονται ανησυχητικά στον ίδιο και την πολιτική του.

Ο Μένιος Φουρθιώτης, ο Σουγιάς και Ξουράφι του τηλεοπτικού trash, ενώ εμπλέκεται σε κομπίνες απόσπασης χρημάτων ακόμη και από το Δημόσιο, αποκτά πολυπληθή και πολυτελή φρούρηση από την Ελληνική Αστυνομία. Όταν η υπόθεση αποκαλύπτεται, η Αστυνομία του Χρυσοχοϊδη, το διαψεύδει. Μέχρι, που για κακή τους τύχη, πέφτουν για μια ακόμη φορά πάνω στο  Documento, που φωτογραφίζει τη φρουρά. Ο Φουρθιώτης δίνει εντολή σύλληψης του φωτορεπόρτερ και στη συνέχεια του γράφοντα και ξεκινά ένα ντόμινο αποκαλύψεων. Ο Χρυσοχοίδης, αφαιρεί τελικώς τη φρουρά που δεν υπήρχε αλλά δε μπορεί να αφαιρέσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στον κόσμο.

Ο Μένιος Φουρθιώτης απολαμβάνει προστασίας όχι μόνο αστυνομικής, αλλά και κάποιων στην κυβέρνηση που του δίνουν το δικαίωμα να απειλεί Υπουργούς και απ ό,τι φαίνεται και να τους αποπέμπει κιόλας.

Μια σειρά από ποινικές υποθέσεις του Φουρθιώτη σκαλώνουν και η αστυνομική έρευνα για διάφορες απάτες πίσω από τις οποίες βρίσκεται το όνομά του, σταματά στο όνομα της Γεωργιανής οικιακής βοηθού που εμφανίζεται ως μπροστινή στις εταιρείες που κάνουν την απάτη.

Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι απλά και φυσικά δεν απλουστεύονται περαιτέρω. Είναι όμως και πολύ ενοχοποιητικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετά τις σχέσεις με τον Νίκο Γεωργιάδη και το Δημήτρη Λιγνάδη, φαίνεται να συνδέεται, μέσω κατηγοριών από το δικό του στρατόπεδο, με το Μένιο Φουρθιώτη.

Τι συμβαίνει σε μια Δημοκρατία όταν αποκαλύπτονται τέτοια πράγματα; Ο πρωθυπουργός απαντά και δίνει εξηγήσεις. Αντί εξηγήσεων, ο Μητσοτάκης, επέλεξε να χαϊδεύει το σκυλάκι θεωρώντας πως ίσως φανεί συμπαθής. Όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι ένα αδέσποτο της πολιτικής. Είναι ο άνθρωπος που κυβερνά τη χώρα, η οποία μάλιστα καταρρέει και πεθαίνει. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει καμιά εξήγηση στους πολίτες γιατί η διακυβέρνησή του, αντιγράφει σήριαλ για Κολομβιανούς μαφιόζους;

Και αφού έτριψε και χάιδεψε το σκυλάκι, ο Μητσοτάκης, άρχισε τις διαρροές, πως όλα αυτά με το Βρούτση, τα έστησε ο Σαμαράς. Αυτός καθοδήγησε τον πρώην Υπουργό  και τον έριξε να κατασπαράξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα εσωκομματικά του τα γνωρίζει ο Μητσοτάκης καλύτερα από τον καθένα. Αν θεωρεί το Σαμαρά εχθρό και το Βρούτση όργανο, έχει δικαίωμα να το λέει και να το διαρρέει. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μιλάμε ούτε για ένα εσωκομματικό πρόβλημα, ούτε για τις προθέσεις του Βρούτση. Μιλάμε για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται μπροστά μας και αφορά τη χώρα.

Εντός και εκτός της ΝΔ, υπάρχει η ίδια ερώτηση: ποιους και με ποιο τρόπο κρατά ο Μένιος Φουρθιώτης, σε τέτοιο βαθμό που να προτιμούν τον εξευτελισμό από τις σαφείς απαντήσεις;

ΥΓ Πραγματική και ουσιαστική λειτουργία της Δημοσιογραφίας και της Δημοκρατίας, είναι να δίνει συνέντευξη ένας υπουργός όπως ο Γιάννης Βρούτσης στο Documento, που του έχει ασκήσει ανελέητη κριτική και να αποκαλύπτει αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε. Καταλάβατε γιατί δεν το θέλουν; Καταλάβατε γιατί κανένα καθεστωτικό Μέσο δεν έχει γράψει  λέξη για τις καταγγελίες Βρούτση;

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις