ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – Πέντε καλόγριες εκτρέπουν έργο της ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ

288

Για ενάμισι χρόνο ακόμη, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα διακυβεύεται η ευστάθεια του Ηλεκτρικού Συστήματος της Νότιας Ελλάδας. Το διάστημα αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον ΑΔΜΗΕ για να ολοκληρωθεί εναλλακτική όδευση του Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου που θα παρακάμπτει τη Μονή Αγίων Θεοδώρων, στα Καλάβρυτα, με δεδομένη την εμμονή πέντε μοναχών του μοναστηριού, οι οποίες «στήλωσαν τα πόδια» στον αρχικό σχεδιασμό του.

Σε press call που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων 2020 της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης έκανε γνωστό ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα αποφασίστηκε να σχεδιαστεί παράκαμψη του Δυτικού Διαδρόμου από το συγκεκριμένο σημείο και να καταβληθεί προσπάθεια επιτάχυνσης όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών που απαιτούνται. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι θα απαιτηθεί ενάμισι έτος για την ολοκλήρωση της παράκαμψης, συν το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται.

Έτσι, ένα έργο πλήρως αδειοδοτημένο και σχεδόν έτοιμο, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, καταδικάζεται σε καθυστέρηση, ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισαν πρόσφατα οι μοναχές με την προσφυγή τους στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων. Ο Δυτικός Διάδρομος, που θα συνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς 400 KV Αχελώου-Διστόμου, θεωρείται κρίσιμο έργο όχι μόνον για την ευστάθεια του Νοτίου Συστήματος, αλλά και για την ένταξη νέων έργων ΑΠΕ και θερμικών μονάδων, καθώς και για τη λειτουργία της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις