Κομμάτια των τροπικών δασών σε Αμαζόνιο και Κογκό, η ανατολική Σιβηρία, δάση και η τούνδρα στον Καναδά και κομμάτια της Σαχάρα είναι τα μόνα μέρη που παραμένουν ανέπαφα παγκοσμίως σύμφωνα με νέα έρευνα. Σύμφωνα με αυτήν, μόνο το 3% των εδαφών παγκοσμίως παραμένει ανέπαφο οικολογικά με υγιείς πληθυσμούς όλων των αρχικών ζώων του και ανενόχλητων οικοτόπων.
Αυτά τα κομμάτια άγριας ζωής ανεπηρέαστης από την ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκονται κυρίως σε κομμάτια των τροπικών δασών Αμαζονίου και Κογκό, στην ανατολική Σιβηρία, στα δάση και την τούνδρα βόρεια του Καναδά και στη Σαχάρα. Είδη όπως οι γάτες, οι αλεπούδες, τα κουνέλια, οι κατσίκες και οι καμήλες είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη ντόπια πανίδα της Αυστραλίας, με τη μελέτη να καταλήγει ότι η τελευταία δεν έχει πια παρθένα εδάφη.
Οι ερευνητές προτείνουν μάλιστα την επαναφορά ενός μικρού αριθμού σημαντικών ειδών σε κάποιες περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως ελέφαντες ή λύκους – μια κίνηση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει περίπου κατά 20% την οικολογική κατάσταση εδαφών.
Προηγούμενες αναλύσεις που στηρίζονταν όμως κυρίως σε δορυφορικές λήψεις εκτιμούσαν πως το 20% με 40% των εδαφών έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι επιστήμονες αυτής της νέας μελέτης όμως υποστηρίζουν πως τα δάση, η σαβάνα και η τούνδρα μπορεί να φαίνονται ανεπηρέαστες από ψηλά, από το έδαφός τους όμως λείπουν είδη ζωτικής σημασίας.
Οι ελέφαντες για παράδειγμα σκορπίζουν σπόρους και πραγματοποιούν σημαντικές εκκαθαρίσεις στα δάση, την ώρα που οι λύκοι… ελέγχουν τον πληθυσμό των ελαφιών. Η νέα αυτή έρευνα συνδυάζει χάρτες που δείχνουν τη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι άνθρωποι σε οικοτόπους με χάρτες που απεικονίζουν εδάφη με εξαφανισμένα ή ιδιαίτερα μειωμένα είδη σε αριθμούς είδη που ζούσαν αρχικά εκεί διατηρώντας ένα υγιές οικοσύστημα.
Πηγή: Guardian