Απόψε στις 17.00 ώρα Λονδίνου η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την πρώτη κατηγοριοποίηση των χωρών, στα χρώματα -πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο- του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, αλλά και τιτίβισμα του γνωστού αναλυτή Paul Charles. Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, ο μοναδικός μεγάλος τουριστικός προορισμός που θα περιλαμβάνεται στην πράσινη λίστα θα είναι η Πορτογαλία.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες που αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό κυριολεκτικά, εκτός της Πορτογαλίας στην πράσινη λίστα φαίνεται ότι θα είναι η Μάλτα, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ.
Οι ίδιες διαρροές αναφερόμενος σε Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία, αναφέρουν ότι ενδέχεται να προστεθούν στην πράσινη λίστα στα τέλη Ιουνίου, ενώ ουδεμία αναφορά γίνεται σε Ελλάδα και Ισπανία…
Πορτογαλία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για πτήσεις προς πορτογαλικούς προορισμούς αυξήθηκε με τις αεροπορικές εταιρείες να αυξάνουν σημαντικά τους ναύλους.
Η British Airways χρεώνει £ 530 για πτήση από το Χίθροου προς το Αλγκάρβε στις 17 Μαΐου, δηλαδή όταν η απαγόρευση διακοπών στο εξωτερικό θα αρθεί για τους Άγγλους. Το ίδιο δρομολόγιο δύο ημέρες νωρίτερα κόστιζε μόλις £ 234.
Η πτήση της Ryanair από το Στάντστεντ προς την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισαβόνα την ημέρα της επανεκκίνησης των ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό είναι 152 £, σε σύγκριση με 15 £ στις 16 Μαΐου.
Η EasyJet χρεώνει 234 £ για μια πτήση από το Λούτον προς το Αλγκάρβε στις 17 Μαΐου, αλλά μόλις 73 £ την επόμενη μέρα.
Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές σύμφωνα με τη ζήτηση, υποδεικνύοντας ότι πολλοί παραθεριστές ελπίζουν ότι η Πορτογαλία θα χαρακτηριστεί ως προορισμός χαμηλού κινδύνου για κορονoϊό.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέφτηκαν την Πορτογαλία το 2019.
Οι περισσότερες από τις δημοφιλείς τουριστικά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, αναμένεται να συμπεριληφθούν στην πορτοκαλί λίστα, απαιτώντας από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν να τίθενται σε καραντίνα για δέκα ημέρες και να πληρώσουν για δοκιμές PCR τις ημέρες δύο και οκτώ.
Η πράσινη λίστα θα αρχίσει να επεκτείνεται μετά από αναθεωρήσεις σε τρεις και έξι εβδομάδες, σηματοδοτώντας ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί θα μπορούσαν να είναι ανοιχτοί στους παραθεριστές μέχρι το τέλος Ιουνίου, εγκαίρως για τη θερινή περίοδο.
Το Γιβραλτάρ είναι ένας από τους λίγους διεκδικητές της πράσινης λίστας που θα επιτρέψει την είσοδο στους Βρετανούς χωρίς δοκιμή PCR, αλλά έχει περιορισμένη χωρητικότητα για μεγάλο αριθμό τουριστικών αφίξεων.
Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήρε την απαγόρευση για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Πορτογαλία νωρίτερα την εβδομάδα, μαζί με τα Κανάρια νησιά, ενώ αντιστοίχως είχε βάλει τα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Ζακύνθου και της Κρήτης στην πράσινη λίστα στις 20 Απριλίου και τα διατήρησε στην τελευταία αναθεώρηση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet Johan Lundgren δήλωσε σε διαδικτυακό συνέδριο την Πέμπτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδύνευει να μείνει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη εάν η πράσινη λίστα είναι μικρή.
Μια κυβερνητική πηγή είπε στην The Telegraph : «Πρόκειται για μια αργή και προσεκτική επιστροφή στα ταξίδια. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Ακριβώς επειδή οι πολίτες μας έχουν εμβολιαστεί δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ακολουθούν τους κανόνες των άλλων”.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει την επιστροφή των νησιωτικών διαδρόμων αν τα επίπεδα μόλυνσης είναι χαμηλότερα από ότι στις ηπειρωτικές χώρες. Εξήγησε επίσης τα κριτήρια για την προσθήκη χωρών στον πράσινο κατάλογο περιλαμβάνουν το επίπεδο κρουσμάτων κορονοϊού σε μια χώρα, την πρόοδο του εμβολιασμού, την ανησυχία για οποιαδήποτε μετάλλαξη και την ποιότητα των δεδομένων της.
Το σύστημα φωτεινού σηματοδότη
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών θα θέτει διαφορετικούς περιορισμούς και απαιτήσεις, ανάλογα με το σε ποιο χρώμα είναι η χώρα προορισμού. Το συμπέρασμα που προέκυψε από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Johnson στις αρχές Απριλίου, είναι ότι οι διακοπές των τουριστών από την Βρετανία, θα είναι εφικτές μόνο σε πράσινους προορισμούς, εν τοις πράγμασι, καθώς οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις για ταξίδια σε πορτοκαλί και πολύ περισσότερο σε κόκκινους προορισμούς, θα τα καθιστούν πολύ δύσκολα.
Με τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, η ευθύνη πλέον “μετατίθεται” στους προορισμούς για να διαχειριστούν οι ίδιοι τα ζητούμενα των Άγγλων. Όπως έχει δηλώσει ο Chief Medical Advisor της Βρετανίας, που συνόδευε τον κ. Johnson στις δηλώσεις – και είχε προαναγγείλει ο Paul Charles-, το σύστημα φωτεινού σηματοδότη στη Βρετανία, θα συνυπολογίζει τα κρούσματα, τις μεταλλάξεις, την πορεία του εμβολιασμού και την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος.
Όπως έχει πει δε ο Boris Johnson, η ημερομηνία 17/05, παραμένει αυτή τη στιγμή ως ημερομηνία έναρξης ταξιδιών στη Βρετανία, αλλά μόνο εάν τα στοιχεία επιτρέψουν την εξέλιξη αυτή.
Ποιές είναι οι απαιτήσεις ανά χρωματική ζώνη
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, οι απαιτήσεις για τις πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες έχουν ως εξής:
Πράσινο: Οι αφίξεις θα πρέπει να έχουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR την 2η ημέρα ή πριν από αυτή κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα χρειαστεί καραντίνα κατά την επιστροφή (εκτός εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα) ή να λάβουν επιπλέον δοκιμές, μειώνοντας κατά το ήμισυ το κόστος των δοκιμών κατά την επιστροφή από τις διακοπές
Πορτοκαλί: Οι αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα κατ’ οίκον για μια περίοδο 10 ημερών, να έχουν κάνει ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, ένα τεστ PCR την 2η ημέρα και ένα τεστ την 8η ημέρα με την επιλογή Test to Release την 5η ημέρα για να τερματιστεί η καραντίνα νωρίτερα
Κόκκινο: Οι αφίξεις θα υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για χώρες «κόκκινης λίστας», οι οποίες περιλαμβάνουν διαμονή 10 ημερών σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο καραντίνας, με κόστος με κόστος 1.750 £ για μεμονωμένους ταξιδιώτες, που θα βαραίνει τον τουρίστα, δοκιμές πριν από την αναχώρηση και δοκιμές PCR τις ημέρες 2 και 8, μετά την άφιξη
Βασικοί παράγοντες στην αξιολόγηση των χωρών, όπως προαναφέρεται, θα περιλαμβάνουν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό μόλυνσης, τον επιπολασμό των μεταλλάξεων και την παροχή από την χώρα αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων και γονιδιωματικής αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται οι μεταλλάξεις.
Σημειώνεται ότι εξελίσσεται κανονικά το άνοιγμα της Βρετανίας και η σταδιακή κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας, σύμφωνα με το παρακάτω σχεδιάγραμμα.
Στις 12 Απριλίου εφαρμόστηκε με επιτυχία μέχρι στιγμής, το δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου, υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας, γυμναστηρίων, δημόσιων βιβλιοθηκών, ζωολογικών κήπων και θεματικών πάρκων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους παμπ και εστιατορίων .