Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις, που δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έως το 2030, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης CDP.
Εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους για το κλίμα, όπως πλημμύρες, ακραίες θερμοκρασίες και καταστροφικές καταιγίδες, ωστόσο πολλές ακόμα δεν έχουν σχέδια προσαρμογής και ανθεκτικότητας για να αντιμετωπίσουν αυτές τις εντεινόμενες απειλές.
Σύμφωνα με νέα δεδομένα που υποβλήθηκαν στη ΜΚΟ, για την κλιματική κατάσταση σε περισσότερες από 800 πόλεις παγκοσμίως, προκύπτει ότι στο 93% οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές απειλές από την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, το 43% των πόλεων που αναλύθηκαν, με συνολικό πληθυσμό 400 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030, δεν διαθέτουν επί του παρόντος σχέδιο προσαρμογής στο κλίμα.
Επιπλέον, η νέα έκθεση διαπίστωσε ότι μόνο το 59% των πόλεων έχουν πραγματοποιήσει εκτίμηση του κινδύνου, ένα κρίσιμο βήμα για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου σχεδίου προσαρμογής, ενώ το 58 τοις% δεν έχει ακόμη στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων
Το CDP αναφέρει ότι ένα σημαντικό εμπόδιο για τις πόλεις που αναλαμβάνουν δράση είναι το οικονομικό, το οποίο σύμφωνα με το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων αποτελεί βασικό περιορισμό.
Η Kyra Appleby, διευθύντρια πόλεων, πολιτειών και περιφερειών του CDP, κάλεσε τις τοπικές αρχές και τις εθνικές κυβερνήσεις παγκοσμίως να αυξήσουν επειγόντως τις προσπάθειες για τον κλιματικό κίνδυνο μετά την πανδημία, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες και τις υποδομές τους από τις αυξανόμενες κλιματικές απειλές.
«Καθώς ξεκινάμε τα επόμενα 10 χρόνια δράσης για το κλίμα, αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά«, είπε.
«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε μια πράσινη ανάκαμψη και να διασφαλίσουμε ότι οι πόλεις θα έχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την ταχεία απεξάρτηση από τον άνθρακα»