Το Σάββατο 15 Μαΐου , το μεσημέρι , ένα άνευ προηγούμενου καιρικό φαινόμενο έπληξε την Κεφαλονιά στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του νησιού μας. Μια παρατεταμένη ισχυρή χαλαζόπτωση σε ένταση και μέγεθος χαλαζιού που παρόμοια κανείς δεν θυμάται.
Οι συνέπειες στην αγροτική Κεφαλονιά καταστροφικές. Στο επίκεντρο της θεομηνίας αυτή τη φορά βρέθηκαν τα Ομαλά η περιοχή της Μονής του Αγίου Γερασίμου , εκεί που βρίσκονται οι αμπελώνες της Ρομπόλας, του Συνεταιρισμού και ανεξάρτητων αμπελουργών.
Οι πλαγιές του Αίνου καλύφθηκαν με μεγάλη ποσότητα χαλαζιού που έμοιαζε με χιονισμένο τοπίο αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Το χειρότερο ήταν η δύναμη με την οποία έπεσε το χαλάζι πάνω στα αμπέλια, στις ελιές, σε κάθε δένδρο και κηπευτικό. Μια δύναμη που τα έκοψε σαν με μαχαίρι. Τα κούρβουλα των αμπελιών έμειναν χωρίς φύλλα και καρπό. Στο χώμα τόνοι από τα κλαδάκια και τους ανθούς των σταφυλιών. Η απόλυτη καταστροφή!
Θα ακούσετε στα video που ακολουθούν να συνομιλούν με τον Μάκη Λεκατσά, ο δ/ντης του Συνεταιρισμού ΡΟΜΠΟΛΑΣ Κώστας Μπαζίγος
και δυο αμπελουργοί ο Δημήτρης Τζάκης και ο Διονύσης Γαρμπής
και να περιγράφουν την καταστροφή. Το μεγεθός της κάθε ώρα που περνάει μεγαλώνει.
Δεν υπάρχει ελπίδα για τον φετινό τρύγο. Καταστράφηκε απόλυτα ο καρπός . Τις επόμενες ημέρες θα είναι πιο εμφανή τα σημάδια του επηρεασμού στον κορμό του φυτού και θα ξέρουν αν θα καταφέρει να επιβιώσει κάποιο αμπέλι. Το επόμενο στάδιο είναι οι ασθένειες που θα πέσουν στα κατεστραμμένα αμπέλια.
Το “τραγικό” είναι ότι οι παραγωγοί πίστευαν οτι εφέτος είχαν γλυτώσει απο τις καιρικές συνθήκες, ήταν ήπιος ο χειμώνας, αλλά η καταστροφή ήρθε στον Μάη και μετά απο μια 3μηνη ανομβρία!!
Ολη η σοδειά της περιοχής της Ρομπόλας διοχετευόταν στην παραγωγή κρασιού και την εξαγωγή του (εμφιαλωμένο) στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε πολλά σημεία του πλανήτη. Τα συμβόλαια δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν και ο συνεταιρισμός θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις στις επαγγελματικές του σχέσεις.
√ Από χθες τόσο η περιφέρεια (διάβασε εδω ) όσο και ο βουλευτής Παναγής Καππάτος σήμερα (διάβασε εδω) , ανακοίνωσαν ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μετά την καταγραφή της καταστροφής.
Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην καταστροφή αλλά οι αμπελουργοί και οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την άμεση αξιολόγηση της κατάστασης και κυριως περιμένουν εξαιδικευμένες συμβουλές απο επιστήμονες και πανεπιστήμια , από το Ιόνιο Πανεπιστήμο, για την προστασία των φυτών και των δένδρων που έχουν απομείνει μήπως κάτι σωθεί σε κάποιες άλλες περιοχές , γιατί στα Ομαλά δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα σωτηρίας..
ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ