Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ Αργοστολίου για τις εξελίξεις στο ΦΟΔΣΑ

216

Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ για τις εξελίξεις στο ΦΟΔΣΑ

Τα συμπεράσματα, τα ερωτήματα και το τι πρέπει να γίνει

Παρακολουθώντας τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την ενημέρωση από τον Μάκη Φόρτε σχετικά με τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για το πολύκροτο θέμα του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων με την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 μετά την προσφυγή του Μάκη Φόρτε έγινε σαφές ότι:

Ακυρώθηκε η υφαρπαγή του έργου του Δήμου Αργοστολίου από τον ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα ακυρώθηκαν οι αποφάσεις του ΦοΔΣΑ για τη λύση της ΠΣ μεταξύ Δήμου Αργοστολίου και ΕΔΑΚΙ με την οποία το έργο θα εδημοπρατείτο από τον Δήμο και της δημοπράτησης του έργου από τον ΦοΔΣΑ που φέρνει επιβάρυνση των δημοτών κατά 332% για «αμφιλεγόμενης νομιμότητας» εργασίες (όπως …καύση απορριμμάτων).

Πλέον η κ. Κράτσα ως μοναδική επιλογή έχει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας, έστω και αν ισχυρίζεται (για επικοινωνιακούς προφανώς λόγους) μετά τη λήψη της απόφασης στις 22 Απριλίου ότι … δεν υπάρχει απόφαση της επιτροπής !

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το δημοτικό συμβούλιο, εδω :

ΤΙ  ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 

Ταυτόχρονα όπως προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 η οποία εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Μαΐου και χθες στάλθηκε στον προσφεύγοντα Μάκη Φόρτε και κοινοποιήθηκε στον Δήμο Αργοστολίου, τον ΦΟΔΣΑ και την Αποκεντρωμένη :

1.. Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ στις 15/6/2020 δεν είχε νόμιμη σύνθεση αφού τα δύο μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν ορίστηκαν από το ΠΣ αλλά την Περιφερειάρχη. Οπότε και οι αποφάσεις που έχει πάρει της εκλογής του ΔΣ του ΦοΔΣΑ και της έγκρισης του καταστατικού στερούνται νομιμότητας.

  1. Το ΔΣ του ΦοΔΣΑ δεν έχει νόμιμη σύνθεση αφού δεν εκπροσωπούνται όλες οι Π.Ε. και συγκεκριμένα της Λευκάδας και αυτό συμβαίνει παρά το έγγραφο του Υφυπουργού Εσωτερικών που είχε σταλεί.

Οπότε και όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΔΣ στερούνται νομιμότητας.

  1. Σαν απόρροια των προηγουμένων, η διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη για την σύσταση του ΦοΔΣΑ στις 4/8/2020 στερείται νομιμότητας και συμπαρασύρει όλη τη λειτουργία του ΦοΔΣΑ ακόμη και την απόφαση αλλαγής του δικαιούχου του έργου Δήμου Αργοστολίου από τον ΦοΔΣΑ στην χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.

Επί πλέον από την απόφαση προκύπτει και το εξής σημαντικό:

Η Πρόεδρος της Επιτροπής του άρθρου 152 (Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) δέχθηκε ότι εσφαλμένα ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης δεν εκδίκασε την προσφυγή του Μάκη Φόρτε, αλλά η ίδια απέφυγε επί της ουσίας να τοποθετηθεί ισχυριζόμενη ότι δεν έχει την αρμοδιότητα η επ. 152 να κρίνει την προσφυγή.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ! ΜΕΤΑ ΑΠΟ  9 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ  ΟΡΘΕΣ  ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ  ΓΡΑΦΤΗΚΕ  Η ΑΠΟΦΑΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ !!! 

   Τέλος από την εισήγηση του Μάκη Φόρτε προκύπτει και το επίσης σημαντικό στοιχείο που αποδομεί το αφήγημα πως δεν έχει σημασία ποιος θα δημοπρατήσει το έργο (ο Δήμος Αργοστολίου ή ο ΦΟΔΣΑ) αλλά να δημοπρατηθεί.

Η απόφαση για τον διαγωνισμό από τον ΦΟΔΣΑ πάρθηκε στις 13/1/2021 και εναντίον αυτής προσέφυγε ο Μάκης Φόρτες και την ακύρωσε.

Αυτή λοιπόν η απόφαση δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δύο ημέρες μετά στις 15/1/2021 και πρόβλεπε δημοπράτηση στο ποσόν που θα δημοπρατούσε και ο Δήμος Αργοστολίου ( 7 εκατ. ευρώ συν) !!!

Τέσσερεις ημέρες μετά στις 19/1/2021δημοσιεύεται σε ορθή επανάληψη η απόφαση που πρόβλεπε δημοπράτηση εκτοξεύοντας τον προϋπολογισμό … 332% επάνω (26 εκατ. συν) !!!

Παραθέτοντας τα στοιχεία ο Μάκης Φόρτες κατέληξε λέγοντας:

«Αν το έργο το δημοπρατούσε ο Δήμος όπως είχε δρομολογηθεί θα στοίχιζε 7.170.819,32 ευρώ κάτι που αρχικά φέρεται ΚΑΙ ο ΦοΔΣΑ να υιοθετεί. Στη συνέχεια και μετά από έξι ημέρες από την λήψη της απόφασης για δημοπράτηση του έργου από τον ΦοΔΣΑ, εμφανίζεται μια ουρανοκατέβατη απόφαση σύμφωνα με την οποία το έργο θα στοιχίσει 16.632.667,08 ευρώ παραπάνω και τα οποία θα πληρωθούν από τους δημότες.

Να γιατί ενδιαφέρει ποιος θα δημοπρατήσει το έργο» 

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Τέλος εντύπωση προκάλεσε η θετική αναφορά του Μάκη Φόρτε στη συνολική στάση του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου, πολύ περισσότερο μετά την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε στο συμβούλιο στο θέμα για το Master Plane του λιμανιού.

Είπε λοιπόν:

«Θα επαναλάβω και σήμερα αυτό που έχω πει και δημόσια για τη στάση του Δημάρχου κ. Μιχαλάτου στο θέμα που μας ταλανίζει ένα χρόνο τώρα με την ξαφνική διάλυση από την Κυβέρνηση του επιτυχημένου μοντέλου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά και μάλιστα χωρίς διάλογο:

Σε  γενικές γραμμές είναι σε σωστή κατεύθυνση, έστω και με κάποιες παλινωδίες

Και οφείλω να καταθέσω και στο ΔΣ αυτή την άποψή μου γιατί κάποιοι ψάχνουν τις παρερμηνείες και όχι τις ερμηνείες των γεγονότων και επειδή είμαι βέβαιος ότι όποιος και να ήταν Δήμαρχος με ελάχιστες παρεκκλίσεις θα χειριζόταν το ίδιο την υπόθεση»  

Η απάντηση του δημάρχου ήταν αντίστοιχη αναγνωρίζοντας τον αγώνα και τις προσπάθειες του Φόρτε.

 ΠΟΙΟΣ  ΦΤΑΙΕΙ ;

Μετά τις εξελίξεις στο θέμα του ΦΟΔΣΑ και τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, οι απαντήσεις για το «ποιος φταίει» για τα βασικά ζητήματα που έχουν προκύψει είναι πιο εύκολες: 

Ποιος φταίει που όλα ξεκίνησαν ξαφνικά και από το πουθενά εδώ και ένα ακριβώς χρόνο (τέλη Απριλίου 2020) με την Κυβέρνηση να αιφνιδιάζει τους πάντες, ακόμη και τον τοπικό Βουλευτή Παναγή Καππάτο κατά ομολογία του, και να ανατρέπει με το περιβόητο άρθρο 93 και τον ιδρυόμενο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ τα πάντα στην Κεφαλονιά γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων ; 

Ποιος φταίει που ελλείψει διαλόγου οι θιγόμενοι καταφεύγουν στη δικαιοσύνη;

Ποιος φταίει που το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται με τη σύνταξη της μελέτης το 2016 και ποτέ δεν δημοπρατήθηκε, οπότε και το υφάρπαξε ο ΦΟΔΣΑ;

Ποιος φταίει που το έργο δημοπρατήθηκε από τον  ΦΟΔΣΑ (με τον τρόπο που δημοπρατήθηκε προσαρμόζοντας στα δικά τους τον διαγωνισμό … 9 ημέρες μετά την απόφαση) με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 330% και μάλιστα το επί πλέον ποσόν των 17 εκατ. (παρά κάτι)  να χρεώνεται στους δημότες με μια αποικιακού τύπου προκήρυξη;

Ποιος φταίει που .. νοιάζει και παρανιάζει ποιος θα δημοπρατήσει το έργο, ο ΦΟΔΣΑ ή ο Δήμος Αργοστολίου;

Ποιος τελικά φταίει; Ο θύτης ή το θύμα;

Η Κυβέρνηση με την κ. Κράτσα ή όσοι απαιτούν τη νομιμότητα και τον διάλογο;

ΑΠΟ  ΕΔΩ  ΚΑΙ  ΠΕΡΑ  ΠΛΕΟΝ  ΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΓΙΝΕΙ;

 Ο εισηγητής του θέματος Μάκης Φόρτες ήταν σαφής:

 «Πρέπει επιτέλους να γίνει αυτό που ούτε στο ξεκίνημα της υπόθεσης, ούτε και ένα χρόνο τώρα έχει γίνει: ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

Διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων.

Η Κεφαλονιά, να καταλάβουν όλοι, ότι είναι ταυτισμένη διαχρονικά με το νέο, το πρωτοποριακό και το οραματικό στη διαχείριση των απορριμμάτων και ότι δεν είμαστε το ίδιο με τα άλλα Επτάνησα.

Σε αυτό το πλαίσιο και μέσα από ειλικρινή διάλογο, που πεισματικά ένα χρόνο τώρα δεν γίνεται, μπορεί να βρεθεί ο ρόλος της Κεφαλονιάς με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της στην διαχείριση των απορριμμάτων,  σε έναν Περιφερειακό φορέα».

Kefaloniapress

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις