ΒΕΝΕΤΙΑ – Οργή των κατοίκων για την επιστροφή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι

142

φώτο credits :newsdirectory3.com

Την οργή κατοίκων της Βενετίας πυροδότησε η επιστροφή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, που είχαν απαγορευθεί οι αφίξεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την άφιξη του θηριώδους MSC Orchestra των 92.000 τόνων, που παρέλαβε 650 επιβάτες προτού αποπλεύσει για το Μπάρι, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι ότι θα απαγορευθούν τα πλοία στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας. «Η ιταλική κυβέρνηση τα πήγε περίφημα εξαπατώντας όχι μόνον τους κατοίκους της Βενετίας, αλλά και τις εφημερίδες και την κοινή γνώμη ανά την υφήλιο», δήλωσε ο Τομάζο Κατσιάρι επικεφαλής της ομάδας ακτιβιστών Νο Grandi Navi («Όχι Μεγάλα Πλοία»), που έκαναν διαδήλωση με σκάφη.

Την ίδια ώρα έκανε αντιδιαδήλωση μια άλλη ομάδα, η Si Grandi Navi («Ναι στα Νεγάλα Πλοία») που εκπροσωπεί χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που ζουν από την βιομηχανία των κρουαζιερόπλοιων και έχουν μείνει χωρίς δουλειά από την άνοιξη του 2020. Η κυβέρνηση Ντράγκι είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου ότι θα απαγορευθεί η διέλευση των «πλωτών ξενοδοχείων» από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και η αγκυροβόλησή τους στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας κι ότι θα δένουν αντίθετα στο λιμάνι της Μαργκέρα, ενώ ήταν στα σκαριά σχέδια για την κατασκευή λιμένα για τα κρουαζιερόπλοια εκτός της λιμνοθάλασσας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ότι τα κρουαζιερόπλοια καταστρέφουν το εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και τα απόνερά τους διαβρώνουν τα θεμέλια των ιστορικών κτιρίων της / Φωτογραφία: AP Photo
Το διάταγμα εγκρίθηκε από την ιταλική Βουλή με τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι να υποστηρίζει ότι τερματίστηκε οριστικά η άφιξη πλοίων «ψηλών σαν πολυκατοικίες». Ωστόσο, για να μπορούν να δένουν τα πλοία αυτά στο λιμάνι της Μαργκέρα θα πρέπει πρώτα να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής. Στο μεταξύ, ο μόνος τρόπος για να εισέλθουν τα πλοία στη Βενετία είναι μέσω του καναλιού Giudecca, όπου τον Ιούνιο του 2019 ένα θηριώδες κρουαζιερόπλοιο με 13 καταστρώματα έπεσε πάνω σε προβλήτα και τουριστικό σκάφος τραυματίζοντας πέντε άτομα.

«Μας εξαπάτησε η κυβέρνηση»

«Η κυβέρνηση γνώριζε ότι είναι αδύνατο καθώς το κανάλι απ’ το οποίο πρέπει να διέλθουν τα πλοία για να φθάσουν στη Μαργκέρα είναι πολύ στενό και όχι αρκετά βαθύ. Θα έπρεπε να σκάψουν το κανάλι για να συμβεί αυτό, πράγμα που θα ήταν ακόμη καταστροφικότερο για την εύθραυστη ισορροπία της λιμονοθάλασσας. Κι ο στόχος της διαμαρτυρίας μας είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει και να δώσει εξηγήσεις. Τα μεγάλα πλοία είναι και πάλι εδώ, είναι ντροπή», είπε ο Κάτσιαρι.

https://www.newsdirectory3.com/
https://www.newsdirectory3.com/
https://www.newsdirectory3.com/
https://www.newsdirectory3.com/

Από την πλευρά της η Έλενα Ρίου, κάτοικος της Βενετίας, συμπλήρωσε: «Δεν με ξαφνιάζει, έχουμε συνηθίσει σε διακηρύξεις που αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Αλλά με εξοργίζει γιατί είχαμε τόσον καιρό με την πανδημία να βρούμε μια καλύτερη λύση, αλλά δεν έγινε τίποτε».

Τουρίστες άρχισαν να επιστρέφουν στη Βενετία μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα μέσα Μαϊου. Το θέμα των κρουαζιερόπλοιων στην Πόλη των Δόγηδων πυροδοτεί εδώ και χρόνια εντάσεις καθώς οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι καταστρέφεται η λιμνοθάλασσα και από τα απόνερα των πλοίων διαβρώνονται τα θεμέλια ιστορικών κτιρίων στο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ενώ προ ημερών με ανοικτή τους επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση διασημότητες από το χώρο του κινηματογράφου, της τέχνης και της μουσικής, όπως οι Τζέιμς Άιβορι, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Τίλντα Σουίντον, Μικ Τζάγκερ, και Γουές Αντερσον απήθυναν έκκληση να ληφθούν μέτρα για να μη μετατραπεί η Γαληνοτάτη σε «θεματικό πάρκο σαν τη Ντίσνεϊλαντ».

Από την άλλη η τουριστική βιομηχανία έχει συνεισφέρει στην τοπική οικονομία, καθώς περίπου 5.000 άτομα απασχολούνται μόνον στο λιμάνι της Βενετίας όπου δένουν τα μεγάλα πλοία. «Εδώ και χρόνια η βιομηχανία των κρουαζιερόπλοιων ζητά από τις Αρχές μια μόνιμη λύση για την πρόσβαση των πλοίων στη Βενετία», λέει ο διευθυντής του ιταλικού τμήματος της Cruise Lines International Association (CLIA).

«Υπήρξε κάποια στιγμή που νομίσαμε ότι φθάνουμε σε λύση, αλλά κατέρρευσε η κυβέρνηση. Για να βρεθεί λύση χρειάζεται να ευθυγραμμιστούν πλήρως η Ρώμη με τη Βενετία [ η κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές] πράγμα που δεν είναι και τόσο εύκολο», συμπληρώνει. Ο ίδιος λέει ότι συζητούνται ως προσωρινά αγκυροβόλοια και κάποια άλλα βιομηχανικά λιμάνια μαζί με την Μαργκέρα, αλλά «πρέπει να χαρακτηριστούν για επιβατική χρήση, πράγμα που θα απαιτήσει περίπου έξι μήνες».

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγη φωτογραφιών https://www.newsdirectory3.com/

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις