Η Πλωτή Πολιτεία των Μαλδίβων, απάντηση στην κλιματική αλλαγή

73

Απειλούμενες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι Μαλδίβες οι οποίες θεωρούνται κατεξοχήν τουριστικός τόπος, αποφάσισαν να χτίσουν μια πλωτή πόλη, όπου οι παραθαλάσσιες κατοικίες θα επιπλέουν στο ευέλικτο πλέγμα της λιμνοθάλασσας των 2.000 στρεμμάτων.

Το εν λόγω project έχει σχεδιαστεί από την Ολλανδική εταιρεία Docklands και θα διαθέτει χιλιάδες παραθαλάσσιες κατοικίες, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 250.000 δολάρια, καθώς και υπηρεσίες, όπως καταστήματα, νοσοκομείο και σχολείο. Ο σχεδιασμός των κτιρίων, είναι σαφώς επηρεασμένος από το ναυτικό παρελθόν των νησιών, δημιουργώντας χαμηλά κτίρια που θα βλέπουν στη θάλασσα. Αυτά θα συνδέονται με ένα δίκτυο γεφυρών, καναλιών και αποβαθρών, το οποίο θα παρέχει πρόσβαση στα διαφορετικά τμήματα ολόκληρης της λιμνοθάλασσας, ενώ την πόλη θα τροφοδοτούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κατασκευή της Πλωτής Πολιτείας, αναμένεται να ξεκινήσει το 2022 και να ολοκληρωθεί σε φάσεις τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ θα απέχει μόλις 10 λεπτά με πλοίο από την πρωτεύουσα Μάλε και το διεθνές αεροδρόμιο.

Τέτοιου είδους καινοτόμες εξελίξεις, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τα κράτη της ατόλης, όπως είναι οι Μαλδίβες, να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότερο από το 80% της χερσαίας έκτασης της χώρας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από την επιφάνεια της θάλασσας,  που σημαίνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η διάβρωση των ακτών αποτελούν σοβαρή απειλή. Εξάλλου, περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από την ακτή, συνεπώς η αλλαγή του κλίματος απαιτεί αποτελεσματικές λύσεις.

Σχετικά, ο κ. Μοχάμεντ Νασίντ, πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων ο οποίος ασχολείται ενεργά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι η πλωτή πολιτεία των Μαλδίβων δεν απαιτεί αποκατάσταση γης, επομένως έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις κοραλλιογενείς υφάλους. Επιπλέον, οι γιγαντιαίοι νέοι ύφαλοι που θα αναπτυχθούν, θα λειτουργήσουν ως διακόπτες νερού. Επιπλέον, ο κ. Νασίντ επεσήμανε ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να καταστρέψει τη φύση αλλά να συνεργαστεί με αυτήν, και, μπορεί οι Μαλδίβες να μην έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τα κύματα, αλλά έχουν τη δύναμη να σηκωθούν μαζί τους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις