Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson επιβεβαίωσε απόψε με δηλώσεις του, την -φημολογούμενη έντονα- καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων στην κατάργηση των τελευταίων περιορισμών στις δραστηριότητες στην χώρα, σαν αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων από την ινδική μετάλλαξη.
Ως γνωστόν η σταδιακή απελευθέρωση από τους περιορισμούς, εξαγγέλθηκε στις αρχές της χρονιάς σε 4 στάδια από τον πρωθυπουργό Johnson, ήτοι στις 8 Μαρτίου, στις 12 Απριλίου, στις 17 Μαϊου και η τελευταία φάση ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου.
Προς μεγάλη απογοήτευση της αγοράς ο κ. Johnson απέκλεισε την πρόσθετη υποστήριξη για τις επιχειρήσεις και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το τι θα σημάνει η καθυστέρηση αυτή στις διακοπές στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουνίου θα αναθεωρηθούν οι λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, ενώ στις 28 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη αναθεώρηση του συστήματος συνολικά.
Ο Johnson επιβεβαίωσε την επέκταση της ισχύος των τρεχόντων περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, “λόγω της «εκθετικής» αύξησης των κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Delta του ιού Covid”.
Η καθυστέρηση της κατάργησης των τελευταίων περιορισμών, από τις 21 Ιουνίου, στις 19 Ιουλίου αναμενόταν ευρέως.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε πέρα από τις 19 Ιουλίου. Δεν πηγαίνουμε προς τα πίσω. Για τις επιχειρήσεις που καλούνται να περιμένουν άλλες τέσσερις εβδομάδες, θα έλεγα ότι η ημερομηνία της 21ης Ιουνίου ήταν ένας στόχος. Είμαι βέβαιος ότι η 19 Ιουλίου θα είναι η ημερομηνία λήξης”.
Ερωτηθείς για το τι θα έλεγε στους Βρετανούς που θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, ο Hohnson είπε: «Στα ταξίδια στο εξωτερικό το πιο σημαντικό είναι να ακολουθήσουν την κόκκινη, πορτοκαλί και πράσινη λίστα. Δεν θα ήθελα να δώσω άλλη καθοδήγηση σε αυτό το στάδιο”.
Αρνήθηκε δε να δηλώσει αν συμφωνεί με τον υπουργό Μεταφορών Grant Shapps που δήλωσε ότι “οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό για να ταξιδέψουν σε διακοπές” ή με τον υπουργό Περιβάλλοντος George Eustace, που είπε ότι οι άνθρωποι «δεν πρέπει να ταξιδέψουν».
Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να επεκτείνει την στήριξη και τα μέτρα για τους τομείς των αερομεταφορών και των ταξιδιών, ο Johnson είπε: «Έχουμε διασφαλίσει ότι το σχέδιο θα συνεχίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με βάση όσα γνωρίζουμε τώρα, δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να το αλλάξουμε».
Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ζήτησαν αμέσως πρόσθετη κρατική υποστήριξη για τον τομέα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ABTA Mark Tanzer, δήλωσε: «Η καθυστέρηση στην πλήρη επανέναρξη της εγχώριας οικονομίας υπογραμμίζει και πάλι τη σημασία μιας επανεξέτασης της οικονομικής υποστήριξης για επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με σοβαρούς περιορισμούς. Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης της αύξησης των εισφορών, την επέκταση της προστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ.”.
Και πρόσθεσε ότι τα διεθνή ταξίδια «θα συνεχίσουν να είναι υπό περιορισμούς όταν ξεκλειδώσει η εγχώρια οικονομία» και επέμεινε: «Πρέπει τελικά να δούμε ένα πακέτο προσαρμοσμένης οικονομικής υποστήριξης για ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιχειρήσεις. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ότι άνθρωποι χάνουν τις επιχειρήσεις τους και πολλές χιλιάδες ακόμη τις δουλειές τους”.