Έρευνα: Οι γυναίκες δούλεψαν περισσότερα κατά την κρίση της πανδημίας

Η απασχόληση των γυναικών πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στην πραγματικότητα λόγω της κρίσης, καθώς οι μέσες ώρες εργασίας μειώθηκαν λιγότερο από τους άνδρες.

26

Μπορεί τα αυστηρά lockdown να έχουν αρθεί στις περισσότερες χώρες, ωστόσο μέρα με τη μέρα γίνονται εμφανή τα κατάλοιπα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.

Οι μέσες ώρες εργασίας των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πληγεί πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας με σχέση με των ανδρών, σύμφωνα με το Resolution Foundation.

Αψηφώντας τις προβλέψεις για «ύφεση» στην αρχή της πανδημίας, η τριμηνιαία έκθεση της αγοράς εργασίας της thinktank διαπίστωσε ότι οι γυναίκες δεν επλήγησαν τόσο πολύ από την πανδημία Covid-19 όσο αρχικά πίστευαν.

Τα πρώιμα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες – πολλές από τις οποίες εργάζονται σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά, με χαμηλή αμοιβή όπως το λιανικό εμπόριο – είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να χάσουν τη δουλειά τους.

Ωστόσο, ενώ η κατάσταση για τις εργαζόμενες μητέρες ήταν δύσκολη, έχει εμφανιστεί μια διαφορετική εικόνα για τις γυναίκες συνολικά τον τελευταίο χρόνο.

Το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών μειώθηκε κατά 2,4% από την έναρξη της κρίσης, λόγω της μεγάλης πτώσης της αυτοαπασχόλησης. Αυτή είναι μια πολύ πιο έντονη μείωση από την μείωση του 0,8% στις γυναίκες.

Η πλήρης απασχόληση των γυναικών αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Και ενώ οι ώρες εργασίας μειώθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μέση γυναίκα χωρίς παιδιά εργαζόταν περισσότερο σε σχέση με πριν από την κρίση στις αρχές του 2021, με μέση αύξηση 5% από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Συνολικά, η μείωση των συνολικών ωρών εργασίας των γυναικών ήταν περίπου το ένα τρίτο μικρότερη από τη μείωση των ωρών των ανδρών.

Γιατί συνέβη αυτό;

Σύμφωνα με το thinktank ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην κυριαρχία των γυναικών στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγείας, όπου αντιπροσωπεύουν το 70% του εργατικού δυναμικού και όπου η απασχόληση ήταν σχετικά σταθερή.

Αντικατοπτρίζει επίσης τη συνέχιση των τάσεων πριν από την κρίση, καθώς οι γυναίκες έχουν εργαστεί περισσότερο ώρες για να προστατεύσουν τα στάσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Οι εργαζόμενοι γονείς

Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική για τους εργαζόμενους γονείς. Τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι επιχειρήσεις άρχισαν να ανοίγουν ξανά αλλά τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, οι ώρες εργασίας των μητέρων μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο (24%) στο επίπεδο πριν από την κρίση, πτώση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν των πατεράδων (κάτω 6%) και σχεδόν διπλάσιο από αυτό των μη γονέων (κάτω 13%).

Ενώ το χάσμα μεταξύ μητέρων και πατεράδων είχε κλείσει σε μεγάλο βαθμό μέχρι τον Ιανουάριο, σχεδόν μία στις πέντε (18%) των μητέρων δήλωσε ότι είχε προσαρμόσει τα εργασιακά τους πρότυπα για να φιλοξενήσει τη φροντίδα των παιδιών ή την εκπαίδευση στο σπίτι, σε σύγκριση με το 13% των πατέρων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις