ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Θωρακίζει» τις τουριστικές επιχειρήσεις & τους εργαζόμενους η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απέναντι στον Covid19
- Για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οργανώνεται ανοικτό διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης επαγγελματιών στον τομέα του Τουρισμού.
- Συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με πρόγραμμα καινοτόμων σεμιναρίων για τις τουριστικές επιχειρήσεις με στόχο την προστασία από τον Covid19 και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων
- Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Εφαρμόζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας»
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Ιονίου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο την υλοποίηση προγράμματος επιμόρφωσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα της φετινής τουριστικής περιόδου.
Η ενεργοποίηση του προγράμματος, καθώς και η έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής από κάθε ενδιαφερόμενο, αναμένεται προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις με σαφείς οδηγίες για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων, τον τρόπο πρόσβασης στο εκπαιδευτικό υλικό κλπ.
Πρόκειται για ψηφιακό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε από εξειδικευμένη ομάδα του εργαστηρίου Inarts του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας και προσαρμόστηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συμπεριλαμβάνοντας λεπτομερή και έγκυρη εκπαίδευση επαγγελματιών και εργαζόμενων του τουριστικού κλάδου, με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας, «καθώς εφαρμόζεται», όπως τόνισε, «ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο προσφέρει την τεχνολογία και τεχνογνωσία του για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου με όλα τα δυνατά μέσα».
Από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον σχεδιασμό του προγράμματος και την προετοιμασία εφαρμογής του, επιμελήθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Κώστας Ζορμπάς, αρμόδιος για τη Δημόσια Υγεία την Απασχόληση & την Κοινωνική Πολιτική και Αλέξανδρος Αλεξάκης, αρμόδιος για την Επιχειρηματικότητα & την Ανταγωνιστικότητα.
Στην υλοποίηση του συνολικού εγχειρήματος θα συνεργαστούν επιστήμονες και ερευνητές από τομείς που περιλαμβάνουν τη διάδραση, τη διαμεσική αφήγηση, την ανάπτυξη περιεχομένου, τα πολυμέσα και την βιοπληροφορική.
Το διαδικτυακό πρόγραμμα ενημέρωσης οργανώνεται ως ανοικτό διαδικτυακό μάθημα (massive open online course – MOOC), μια διεθνώς διαδεδομένη διδακτική προσέγγιση, η οποία αξιοποιείται για πρώτη φορά στον τομέα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στοχεύει στην ολοκληρωμένη ενημέρωση στο πεδίο εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών και υγειονομικών πρωτοκόλλων, που οφείλουν να ακολουθούν οι επιχειρήσεις του τουριστικού́ κλάδου για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών από́ τον Covid19.
Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, «η τεχνολογία των μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων αποτελεί έναν θεματικό τομέα στον οποίο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει ήδη μεγάλη εμπειρία ανάπτυξης και προσφέρεται για την ολοκληρωμένη κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών της συγκεκριμένης δράσης. Δεδομένου ότι το περιεχόμενο θα είναι προσβάσιμο διαδικτυακά και σε χρόνο που επιλέγεται από τον κάθε ενδιαφερόμενο, σχεδιάζεται και κινηματογραφείται με ειδική μεθοδολογία, ώστε να καλύπτει τις διαμεσικές ανάγκες προβολής, υποστηρίζοντας τις διαδραστικές ερωτήσεις που καλούνται να απαντούν οι επιμορφούμενοι και προσφέροντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με έμφαση στην εικόνα, τα πρωτότυπα γραφιστικά στοιχεία και τη σχεδιοκίνηση που υποστηρίζουν τους μαθησιακούς στόχους».
Επιστημονικά υπεύθυνος εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστημίου ορίστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιωάννης Δεληγιάννης, ο οποίος δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ενημέρωση που παρέχεται να είναι υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένη, να προσφέρεται ανοικτά προς όλους και με τρόπο εύληπτο, διαδραστικό και καινοτόμο».
Η επιστημονική ομάδα του έργου ολοκληρώνεται με την συμμετοχή μελών του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ταξινόμηση και επεξεργασία των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης της λοίμωξης Covid19.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε δύο μέρη, τα οποία περιλαμβάνουν ασύγχρονη εκπαίδευση, προκειμένου να είναι ευέλικτο ως προς τον χρόνο εκτέλεσης από τους εκπαιδευόμενους. Σε επόμενο στάδιο, θα πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή επιστημόνων στον τομέα της υγείας, στη διάρκεια του οποίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους μέσω σύνδεσής τους σε ψηφιακή πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να διαμορφώσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη άποψη για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.