Με συνεχείς αναβολές από τις 17.00 ώρα Ελλάδος, λίγα λεπτά μετά τις 21.00 στη Βρετανία, ξεκίνησε η ανακοίνωση των αλλαγών στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.
Πρώτη η Βόρειος Ιρλανδία ανακοίνωσε την ένταξη των:
- Ανγκουίλα
- Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
- Βαλεαρίδες Νήσους
- Μπαρμπάντος
- Βερμούδα
- Βρετανική Ανταρκτική
- British Indian Ocean Territory
- Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
- Νησιά Καϊμάν
- Ντομίνικα
- Γρενάδα
- Μαδέρα
- Μάλτα
- Μοντσερράτ
- Νησιά Πίτκαρν
- Νήσοι Τερκς και Κάικος,
στην πράσινη λίστα, από την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι επτά χώρες που προστίθενται στην κόκκινη λίστα της Ιρλανδίας είναι:
- Δομινικανή Δημοκρατία
- Ερυθραία
- Αΐτη
- Κουβέιτ
- Μογγολία
- Τυνησία
- Ουγκάντα
Οι αποφάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία βασίζονται στα ίδια δεδομένα του Κοινού Κέντρου Βιοασφάλειας που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση Johnson.
Ως εκ τούτου ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών που αναμένεται αργότερα, πιθανότατα θα επιβεβαιώσει και για την Αγγλία τις αλλαγές που ανακοίνωσε η Βόρειος Ιρλανδία στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.
Πριν από λίγα λεπτά (21.34) και η Σκωτία ανακοίνωσε τις ίδιες ακριβώς αλλαγές.
Περαιτέρω ανακοινώσεις για την πρώτη αναθεώρηση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη αναμένονται τη Δευτέρα, πιθανώς και του σεναρίου για απαλλαγή από καραντίνα των πλήρως εμβολιασμένων που επιστρέφουν από πορτοκαλί προορισμούς.
Τι έγινε σήμερα
Καθώς οι υπουργοί συσκέφθηκαν σήμερα για να αποφασίσουν τις αλλαγές στις λίστες του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» για ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βρετανία, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες διακοπών, ταξιδιωτικοί πράκτορες και συνδικάτα απαιτούν από την κυβέρνηση να επεκτείνει την «πράσινη λίστα» προορισμών, που δεν απαιτούν καραντίνα στην επιστροφή και να αποκαλύψει τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις της.
Επιπροσθέτως ζητούν να επιτρέπεται στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την καραντίνα.
Στη δεύτερη από τις τρεις εβδομαδιαίες αναθεωρήσεις του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, οι υπουργοί αποφασίζουν για “μετακινήσεις” χωρών από τις τρεις λίστες: κόκκινη (που απαιτεί καραντίνα σε ξενοδοχείο), πορτοκαλί (αυτο-απομόνωση) και πράσινη (χωρίς καραντίνα).
Προς το παρόν, 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, των ΗΑΕ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Νότιας Αφρικής και ολόκληρης της Νότιας Αμερικής, βρίσκονται στην κόκκινη λίστα. Στην πράσινη λίστα βρίσκονται μόλις 11 προορισμοί.
Η πορτοκαλί λίστα περιέχει σχεδόν όλους τους αγαπημένους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα και ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson είπε στο Sky News νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχει μια «πραγματική ευκαιρία» να «ανοίξουν τα ταξίδια μέσω του πλήρους εμβολιασμού». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο υπουργός Μεταφορών Shapps πρόκειται να «σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα για τα διεθνή ταξίδια», υπονοώντας ότι θα αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες από ότι μια απλή ενημέρωση στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.
«Έχουμε περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού μας πλήρως εμβολιασμένο και το 83% έχει εμβολιαστεί με μία δόση», είπε ο Johnson και συμπλήρωσε: «Το ξεπερνάμε τώρα. Το σημαντικό είναι να προχωρήσετε γρήγορα στη δεύτερη δόση”.
Σήμερα η Βρετανία ανέφερε 16,703 περιπτώσεις και 21 θανάτους από κορονοϊό.