WTTC: Ποιος ο αντίκτυπος της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού

34

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν η περιοχή του πλανήτη που επλήγη περισσότερο από την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση οικονομικών τάσεων από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η έκθεση αποκαλύπτει τον πλήρη δραματικό αντίκτυπο των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τον COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία, τις διάφορες περιοχές και τις απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν η περιοχή με τις χειρότερες επιδόσεις, με τη συμβολή του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ να πέφτει στο καταστρεπτικό -53,7%, σε σύγκριση με την παγκόσμια πτώση του -49,1%.

Οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες πλήττονται ιδιαίτερα στην Ασία και τον Ειρηνικό, με πτώση κατά 74,4%, καθώς πολλές χώρες της περιοχής έκλεισαν τα σύνορά τους σε εισερχόμενους τουρίστες. Οι εγχώριες δαπάνες σημείωσαν χαμηλότερη αλλά εξίσου μεγάλη πτώση (-48,1%).

Η απασχόληση στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στην περιοχή μειώθηκε κατά 18,4% και αντιστοιχεί σε 34,1 εκατ. θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή, η Ασία και ο Ειρηνικός παρέμεινε η μεγαλύτερη περιοχή για την τουριστική απασχόληση το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 55% (151 εκατομμύρια) όλων των θέσεων εργασίας στον τουρισμό, στον κόσμο.

Η νέα έκθεση του WTTC αποκάλυψε επίσης ότι ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση πέρυσι, με μείωση 51,4% (987 εκατ. ευρώ), μείωση που οφειλόταν εν μέρει στους συνεχιζόμενους περιορισμούς της κινητικότητας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 48,4%, αντισταθμιζόμενες από κάποια ενδοπεριφερειακά ταξίδια, ωστόσο οι διεθνείς δαπάνες μειώθηκαν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό, κατά 63,8%. Παρ‘όλα αυτά, η Ευρώπη παρέμεινε η κορυφαία παγκόσμια περιοχή στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες.

Ωστόσο, η απασχόληση Travel & Tourism εξακολουθεί να υφίσταται σε ολόκληρη την Ήπειρο, μειώνοντας το 9,3%, που ισοδυναμεί με δραματική απώλεια 3,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Το ΑΠΕ που προερχεται από τα ταξίδια και τον τουρισμό στην Αφρική μειώθηκε κατά 49,2% το 2020. Οι εγχώριες δαπάνες μειώθηκαν κατά 42,8%, ενώ οι διεθνείς δαπάνες σημείωσαν πολύ πιο έντονη συρρίκνωση, στο -66,8%. Όσον αφορά τις απώλειες στην απασχόληση, η Αφρική υπέφερε δυσανάλογα περισσότερο από άλλες περιοχές, με μείωση κατά 29,3% (-7,2 εκατ. θέσεις εργασίας).

Η συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ της Μέσης Ανατολής μειώθηκε σημαντικά το 2020, κατά -51,1%.

Ενώ οι εγχώριες δαπάνες μειώθηκαν κατά 42,8%, οι διεθνείς δαπάνες σημείωσαν μια πολύ απότομη πτώση κατά 70,3%, εν μέρει λόγω των σοβαρών περιορισμών. Η περιοχή, η οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον διεθνή τουρισμό το 2019, είχε μείωση των διεθνών τουριστικών δαπανών, από 62% του συνόλου το 2019 σε μόλις 46% το 2020. Ωστόσο, οι εγχώριες δαπάνες αυξήθηκαν, από 38% του συνόλου το 2019 σε 54% το 2020.

Παρά την πτώση κατά 42,4% στο ΑΕΠ από τα ταξίδια και τον τουρισμό το 2020, η Αμερική ήταν η λιγότερο πληγείσα μεγάλη περιοχή παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, παρέμεινε η μεγαλύτερη περιοχή από άποψη της οικονομικής σημασίας, αντιπροσωπεύοντας το 35% του παγκόσμιου άμεσου ΑΕΠ, προερχόμενου από ταξίδια και τουρισμό. Ενώ οι εγχώριες δαπάνες μειώθηκαν κατά 38,9%, οι διεθνείς δαπάνες σημείωσαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση (-72,1%), λόγω σοβαρών ταξιδιωτικών περιορισμών στους εισερχόμενους επισκέπτες.

Η Καραϊβική, η οποία είναι ενας προορισμός που εξαρτάται από τους διεθνείς επισκέπτες, επλήγη περισσότερο από όλες τις άλλες “υποπεριοχές” παγκοσμίως. Το τουριστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 58% πέρυσι, από το 14,1% της συνολικής οικονομίας του το 2019, σε μόλις 6,4% το 2020.

Η έκθεση WTTC Economic Trends δείχνει πως ο τουριστικός επιτρέπει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και έχει σημαντικό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μοναδικών ευκαιριών σε γυναίκες, μειονότητες και νέους.

Ακόμη, η έκθεση προτείνει ότι ο τομέας θα ανακάμψει και θα προσαρμοστεί για να επιστρέψει τελικά ισχυρότερος μετά τον COVID-19, εντοπίζοντας τις τάσεις που ήδη κερδίζουν τους τουρίστες και εξερευνώντας τις αλλαγές που μπορεί να απαιτηθούν για τη διατήρηση των ταξιδιών και του τουρισμού στο μέλλον.

Από άποψη ζήτησης, ο COVID-19 αλλάζει τις τάσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών προς τους γνωστούς, προβλέψιμους, αξιόπιστους και θεωρούμενους προορισμούς “χαμηλού κινδύνου”. Περισσότερες διακοπές εντός της χώρας προέλευσης, με εκτεταμένη έρευνα και προγραμματισμό, καθώς και τα ταξίδια στην ύπαιθρο, θα κυριαρχήσουν βραχυπρόθεσμα.

Ο COVID-19 αποδεικνύεται επίσης καταλύτης στην αναζήτηση καινοτομίας στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού και στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η βιομετρική, που θα επιτρέψουν μια πιο απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Καθώς ο διεθνής τουρισμός αρχίζει να βλέπει “το φως στο τέλος της σήραγγας” και ο τομέα εργάζεται για να επιταχύνει την επανέναρξη των ασφαλών διεθνών ταξιδιών, είναι σημαντικό να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη στα ταξίδια. Ενώ η συνεχόμενα αυξητική ζήτηση είναι σημαντική, οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για να κάνουν κρατήσεις.

Το WTTC υποστηρίζει την ανάγκη για μια διεθνώς συντονισμένη, συνεπή και διαφανή προσέγγιση, που να επιτρέπει ασφαλή ταξίδια. Η ύπαρξη σαφών και συντονισμένων πρωτοκόλλων υγείας και υγιεινής θα υποστηρίξει τον τομέα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών και θα επιτρέψει την επανάληψη και την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών.

Η Virginia Messina, ανώτερη αντιπρόεδρος του WTTC, δήλωσε: “Τα δεδομένα του WTTC έχουν αποκαλύψει τον καταστροφικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στα ταξίδια και τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας πληττόμενες οικονομίες, εκατομμύρια κόσμου χωρίς δουλειές και πολλούς ακόμη να φοβούνται για το μέλλον τους. Η ετήσια Economic Trends Report δείχνει πόση βλάβη υπέστη κάθε περιοχή από τους καταστρεπτικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που τέθηκαν, για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19. Το WTTC πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επωφεληθούν από τη διάθεση των εμβολίων, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να βοηθήσουν στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη”.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις