Συστατικά
- 500 γρ. γίγαντες
- αλάτι
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 3 κλ. σέλερι
- 2 καρότα
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 στικ κανέλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κλ. δεντρολίβανο
- 300 γρ. νερό
- 1 κύβο κότας
- πιπέρι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι σέλινο
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό
- φέτα
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- μπούκοβο
- ψωμί
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό. Προσθέτουμε αλάτι και τα μουλιάζουμε για 12-24 ώρες. Όταν φουσκώσουν και είναι έτοιμα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό και τα μεταφέρουμε στη φωτιά.
- Όταν το νερό πάρει βράση τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα για να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στην κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα σέλερι, τα καρότα, την κόκκινη πιπεριά και τα σκόρδα χοντροκομμένα, το στικ κανέλας, φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη, πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με λευκό κρασί και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ, νερό, ξύσμα λεμόνι, δεντρολίβανο, τον κύβο, πιπέρι, αλάτι τα φασόλια και ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε τα φασόλια από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σέλινο ψιλοκομμένο και μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα ταψί 25×35 εκ. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Κάθε δεκαπέντε λεπτά δοκιμάζουμε τα φασόλια. Όταν μαλακώσουν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλο ένα τέταρτο.
- Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, τυρί φέτα, πιπέρι, ελαιόλαδο, ψωμί και μπούκοβο.
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις