Μια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
Για τη βάση
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 180 γρ. βούτυρο
- 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 1 κ.σ. νερό
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
- βούτυρο, για την ταρτιέρα
- αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη
Για τη γέμιση
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 4 αβγά, μεσαία
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 70 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 340 γρ. γλυκόζη
- 200 γρ. πεκάν
Για το σερβίρισμα
- σαντιγί
- βασιλικό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, το νερό και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.
- Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Βάζουμε πάνω τη ζύμη, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε διάμετρο 35 εκ.
- Αφαιρούμε το περιττό αλεύρι και μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 28 εκ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε το ειδικό βάρος με όσπρια. Κλείνουμε τη μεμβράνη προς τα μέσα ώστε να μην προεξέχει και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το βάρος, αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε επιπλέον 10 λεπτά.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά και κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει από την τάρτα.
Για τη γέμιση
- Αφήνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη, τα αβγά, τη βανίλια, το λιωμένο βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Απλώνουμε τα πεκάν πάνω στην τάρτα μας και καλύπτουμε με όλη τη γέμιση από το μπολ.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Σερβίρουμε με σαντιγί και βασιλικό.