Πριν από τέσσερις εβδομάδες, το Ισραήλ γιόρταζε μια επιστροφή στην κανονική ζωή μετά από τη μακρά και δύσκολη μάχη του με τον κορονοϊό.
Η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού μείωσε τις μολύνσεις και τους θανάτους και οι Ισραηλινοί πέταξαν τις μάσκες τους, εγκαταλείποντας και τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Στη συνέχεια ήρθε η πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα και μια αύξηση των κρουσμάτων, που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπενέτ να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς και να επανεξετάσει τη στρατηγική της χώρας.
Σε αυτό που αποκαλεί πολιτική «ήπιας καταστολής», η κυβέρνηση θέλει από τους Ισραηλινούς να μάθουν να ζουν με τον ιό – με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς και την αποφυγή ενός τέταρτου εθνικού lockdown που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την οικονομία.
Καθώς οι περισσότεροι Ισραηλινοί από τις λεγόμενες ομάδες κινδύνου έχουν πλέον εμβολιαστεί, ο Μπένετ εκτιμά ότι λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι πριν θα αρρωστήσουν σοβαρά με την αύξηση των κρουσμάτων.
Ο κύριος δείκτης που καθοδηγεί την νέα στρατηγική είναι ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων στα νοσοκομεία – επί του παρόντος περίπου 45. Η αναθεωρημένη τακτική συνεπάγεται παρακολούθηση των λοιμώξεων, ενθάρρυνση των εμβολιασμών, τεστ και ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με τις μάσκες προσώπου.
Η στρατηγική συγκρίνεται με τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου την οικονομία της Αγγλίας, αν και το Ισραήλ βρίσκεται στη διαδικασία επαναφοράς ορισμένων περιορισμών, ενώ το Λονδίνο τους καταργεί όλους.
Στο Ισραήλ, για παράδειγμα, η υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους έχει επιστρέψει, όπως και η καραντίνα για όλους τους ανθρώπους που φτάνουν στο Ισραήλ.
Η στρατηγική του Μπένετ, όπως και αυτή της βρετανικής κυβέρνησης, αμφισβητήθηκε από ορισμένους επιστήμονες. Αλλά πολλοί άλλοι επιστήμονες την υποστηρίζουν.
Ο ιός «δεν θα σταματήσει»
Το τελευταίο lockdown στο Ισραήλ επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο, περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη μιας εκ των ταχύτερων εκστρατειών εμβολιασμού στον κόσμο.
Τα νέα καθημερινά κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 450. Η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, αποτελεί τώρα περίπου το 90% αυτών των κρουσμάτων.
Περίπου το 60% των 9,3 εκατομμυρίων πληθυσμών του Ισραήλ έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech. Την Κυριακή, η κυβέρνηση άρχισε να προσφέρει μια τρίτη δόση σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο Ραν Μπάλικερ, πρόεδρος της ειδικής ομάδας της κυβέρνησης για την COVID-19, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε κατά μέσο όρο περίπου πέντε σοβαρά κρούσματα και έναν θάνατο ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, μετά από δύο εβδομάδες μηδενικών θανάτων από κορονοϊό.
Σημειώνοντας τον αντίκτυπο της παραλλαγής Δέλτα, είπε ότι η επιτροπή συμβουλεύει προσοχή στην άρση των περιορισμών.
«Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα από την τοπική μας επιδημία για να μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα συνέβαινε αν τα αφήσουμε όλα ελεύθερα» δήλωσε.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αν και υψηλή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έναντι της παραλλαγής Δέλτα είναι χαμηλότερη από ότι σε σχέση με άλλα στελέχη κορονοϊού.
Οι εν λόγω φαρμακοβιομηχανίες δήλωσαν ότι θα ζητήσουν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων για να αποτρέψουν τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, το Ισραήλ δεν βιάζεται να εγκρίνει τις «αναμνηστικές» δόσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητες. Επί του παρόντος, δίνει έγκριση κατά περίπτωση μόνο για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επιτρέπουν σε παιδιά κάτω των 12 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο κατά περίπτωση εάν υποφέρουν από προβλήματα υγείας που τους θέτουν σε υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών εάν μολυνθούν από τον ιό.
Μόνο «μερικές εκατοντάδες» από τα 5,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο Ισραήλ μολύνθηκαν αργότερα με COVID-19.
Πριν φτάσει η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα, το Ισραήλ είχε εκτιμήσει ότι το 75% του πληθυσμού θα χρειαζόταν να εμβολιαστεί για να πετύχει την «ανοσία της αγέλης». Το εκτιμώμενο όριο είναι τώρα 80%.
«Ο ιός δεν θα σταματήσει. Εξελίσσεται, αυτή είναι η φύση του. Αλλά η δική μας φύση είναι να επιβιώσουμε», δήλωσε ο Δρ. Γκάντι Σεγκάλ, επικεφαλής της μονάδας Covid στο Ιατρικό Κέντρο Σεμπά, κοντά στο Τελ Αβίβ.