FAKE NEWS ! Όχι, το θερμόμετρο στη Σιβηρία ΔΕΝ έδειξε 48°C

106

Το ότι το θερμόμετρο στη Σιβηρία έδειξε 48ο C, Είναι μια fake είδηση που αναδημοσιευσε και το kefaloniapress.gr από άγνοια των πραγματικών γεγονότων.

 

Ισχυρισμός:

Το Βερχογιάνσκ, γνωστό άλλοτε ως η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας στον αρκτικό κύκλο που υπό κανονικές συνθήκες το Χειμώνα κατέγραφε -47 βαθμούς Κελσίου, έφτασε φέτος τους 48 βαθμούς.

Συμπέρασμα

Στις 20 Ιουνίου του 2021, η θερμοκρασία επιφάνειας εδάφους στη ρωσική πόλη Βερχογιάνσκ, άγγιξε τους 48°C. Αυτή η μέτρηση, βέβαια, δεν πρέπει να συγχέεται με εκείνη της θερμοκρασίας του αέρα της ατμόσφαιρας στο επίπεδο του εδάφους, η οποία στις 20/6 δεν ξεπέρασε τους 32°C.

Τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο διαμοιράζεται ο ισχυρισμός ότι το θερμόμετρο στη Σιβηρία έδειξε 48°C. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: protothema.gr, metrosport.gr, newsbreak.gr, ertnews.gr, reader.gr, in.gr


Τι ισχύει;

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως το σύνολο των υπό εξέταση δημοσιευμάτων έχουν ως πηγή ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 25η Ιουνίου του 2021. Αναλυτικότερα, στο επίμαχο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:

Το Βερχογιάνσκ, γνωστό άλλοτε ως η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας στον αρκτικό κύκλο που υπό κανονικές συνθήκες το Χειμώνα κατέγραφε -47 βαθμούς Κελσίου, έσπασε σήμερα όλα τα ρεκόρ ζέστης με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους συν 48 βαθμούς. Το κύμα καύσωνα και για δεύτερη χρονιά σαρώνει και τον αρκτικό κύκλο. Εικόνες από τους δορυφόρους Sentinel του προγράμματος Copernicus αποτυπώνουν στα κόκκινα πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 35-48 βαθμούς Κελσίου στο επίπεδο του εδάφους.

Πρόγραμμα Copernicus

Στις 21 Ιουνίου του 2021, στη συλλογή “Φωτογραφίες της Ημέρας” του προγράμματος Copernicus προστέθηκε μια νέα δορυφορική λήψη από τους Sentinel-3A και Sentinel-3B. Στη φωτογραφία, απεικονιζόταν η Δημοκρατία των Σαχά στην Αρκτική Σιβηρία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, στην εν λόγω εικόνα αποτυπώνονται διάφορες πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους να κυμαίνεται από 35-48 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: European Union, Copernicus Sentinel-3A & 3B imagery

Ωστόσο, στο σχετικό υπόμνημα που εντοπίζεται στην προαναφερθείσα ενότητα, καθίσταται σαφές ότι στη δορυφορική λήψη απεικονίζονται οι θερμοκρασίες της επιφάνειας του εδάφους (Land Surface Temperature) των εν λόγω ρωσικών πόλεων και όχι η θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους (Air Temperature at Ground Level). [πηγή]

Επιπλέον, η φωτογραφία ελήφθη στις 20 Ιουνίου του 2021 και ως εκ τούτου η πλαισίωσή της ως επίκαιρη την Παρασκευή 25 Ιουνίου του 2021 είναι παραπλανητική. (βλ. “έσπασε σήμερα [25/6] όλα τα ρεκόρ ζέστης με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους συν 48 βαθμούς.“)

Ενδεικτικά στο υπόμνημα διαβάζουμε:

Η αποστολή Copernicus Sentinel-3 αποτελείται από 2 δορυφόρους, τον Sentinel-3A και Sentinel-3B, οι οποίοι μπορούν να μετρούν θερμικές παραμέτρους τόσο σε χερσαία όσο και σε θαλάσσια περιβάλλοντα. Αυτή η ιδιαιτερότητα μας επιτρέπει να εξάγουμε παραμέτρους όπως η επιφανειακή θερμοκρασία του εδάφους ανά χρονικές περιόδους και να τις συγκρίνουμε με εκείνες προηγούμενων ετών.

Προσοχή: αυτά τα δεδομένα δείχνουν την επιφανειακή θερμοκρασία του εδάφους και όχι τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους.

Θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους και θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους

Μια βασική διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους (LST) και τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους είναι οι μέθοδοι μέσω των οποίων υπολογίζονται.

Για παράδειγμα, η μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα στο επίπεδο του εδάφους γίνεται με τη βοήθεια θερμομέτρων που τοποθετούνται 120 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Μιας ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας προϋποθέτει την προστασία του θερμομέτρου από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. [πηγή]

Από την άλλη, η μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους (LST) είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει θερμικές μετρήσεις υπέρυθρης ακτινοβολίας από ειδικά εργαλεία αλλά και τη χρήση φασματογράφων που βρίσκονται σε δορυφόρους. Οι εκτιμήσεις θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως η λευκαύγεια (δηλαδή ο βαθμός στον οποίο ένα σώμα ή μια επιφάνεια αντανακλά ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία), η βλάστηση και η υγρασία του εδάφους. Πρακτικά, πρόκειται για μια μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους όπου η ηλιακή ενέργεια απορροφάται και εκπέμπεται εκ νέου. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4]

Επιπλέον, στο πρόγραμμα NEO (NASA Earth Observations) της NASA σημειώνεται πως η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους δεν πρέπει να συγχέεται με τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους, την οποία συναντάμε σε δελτία πρόγνωσης καιρού. [πηγή]

Το ακόλουθο, απλοϊκό, παράδειγμα περιγράφει τη βασική διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους (LST) και τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους: Αν περπατήσουμε ξυπόλητοι στην άμμο ή σε πλακόστρωτο δρόμο μια καλοκαιρινή μέρα, θα νιώσουμε ότι η επιφάνεια κάτω από τα πόδια μας είναι θερμότερη από τον αέρα στο επίπεδο του προσώπου μας. [πηγή]

Έπειτα από σχετική επικοινωνία, μέλη του γραφείου στήριξης του προγράμματος Copernicus επιβεβαίωσαν τις ανωτέρω πληροφορίες.

“Ένας απλοποιημένος ορισμός [για την θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους LTS] είναι το πόσο ζεστή θα ήταν η “επιφάνεια” της Γης με ένα άγγιγμα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία”.


Θερμοκρασία στη Βερχογιάνσκ

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην πόλη Βερχογιάνσκ (Verkhoyansk) στις 20 Ιουνίου του 2021 δεν ξεπέρασε τους 32°C. [πηγή]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύγχυση ανάμεσα σε δυο διαφορετικές έννοιες, αυτή της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους και εκείνη της θερμοκρασίας του αέρα στο επίπεδο του εδάφους. Η πρώτη παράμετρος μετράται με τη βοήθεια δορυφόρων και άλλων εξειδικευμένων εργαλείων, ενώ η δεύτερη μετράται με κοινά θερμόμετρα. Με βάση αυτή τη διευκρίνηση, η φράση “το θερμόμετρο στη Σιβηρία έδειξε 48 βαθμούς” είναι ανυπόστατη καθώς στις 20/5 η θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους στην πόλη Βερχογιάνσκ έφτασε τους 32°C.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις